Αφορμή για τα παρακάτω έλαβα από το δημοσίευμα του δημοσιογράφου Γιώργου Κώνστα, προ διμήνου, στα “Χανιώτικα νέα”, για κάποιες χιλιάδες παπαρούνες που δεσμεύτηκαν για φορολογικούς λόγους σε τελωνείο και προέρχονταν από την Αυστραλία, αν θυμάμαι καλά.
Η Αγγλία και τα άλλα κράτη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, συνηθίζουν να τιμούν, τις περισσότερες φορές, τους νεκρούς των ανά τα πεδία των μαχών με μικρά στέφανα μόνο από παπαρούνες από χαρτί – πλαστικό και επίσης συγγενείς νεκρών να καταθέτουν ανάλογα σε διάφορους συνδυασμούς τιμητικά σύμβολα με κάποια παπαρούνα.
Μέσα στις κάθε λογής συλλογές μου έχω και μικρούς Σταυρούς, από είδος ξύλου – κόντρα πλακέ, που και αυτοί έχουν προέλευση εξωτερικού με κάποια αφιέρωση ή ένδειξη μονάδας του νεκρού ή συγγένειας και με μια τέτοια παπαρούνα επάνω.
Τα συλλεκτικά αυτά απόκτησα, όπως και πλήθος από κορδέλες από καταθέσεις στεφάνων στο Βρετανικό και Γερμανικό κοιμητήριο, από πολύ παλαιά, μετά από την πάροδο χρόνου από την κατάθεσή των και όταν περισυλλέγονταν για απόσυρση.
Τα καταχωρούμενα είναι από το έτος 2008.
Παρασκευάς Περάκης και Ελένη Φουντουλάκη μπαίνουν… onLine με τον γ.γ. του ΕΟΤ Δ. Φραγκάκη και την αρχαιολόγο Μ. Βλαζάκη