Σχεδόν 100 εκδηλώσεις περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα “Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2023”, ωστόσο, ελάχιστες από αυτές θα προσφερθούν δωρεάν από τον Δήμο Χανίων στους δημότες, ώστε να μπορέσουν να ψυχαγωγηθούν χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Την ίδια στιγμή, σοβαρές ελλείψεις καταγράφονται στις υποδομές και τις εγκαταστάσεις τις οποίες νοικιάζει ο Δήμος Χανίων στα καλλιτεχνικά σχήματα που θέλουν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, με τους υπευθύνους να παραδέχονται το πρόβλημα και να κάνουν λόγο για «προσωρινές λύσεις» στο μέτρο των δυνατοτήτων που υπάρχουν…
Στο πρόγραμμα του “Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2023” αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ Γιάννης Γιαννακάκης. Ειδικότερα, ο κ. Γιαννακάκης μίλησε για «εκδηλώσεις ποιότητας για όλους, μικρά παιδιά, μεγάλους και οικογένειες» τις οποίες προσφέρουν «πολιτιστικοί φορείς του Δήμου, οργανώσεις, σωματεία, σύλλογοι και δραστήριοι ιδιώτες». Αναφέρθηκε στο πέρασμα στην ψηφιακή ενημέρωση των δημοτών (δεν θα υπάρξει έκδοση του προγράμματος σε χαρτί) μέσα από την ιστοσελίδα chania-culture.gr . Μίλησε ακόμα για τα φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθούν προσεχώς όπως το Dance Days Chania, το Φεστιβάλ Κρητικής Μουσικής κ.ά. αλλά και τα “Ανοιχτά Πανιά” που περιλαμβάνει 13 δράσεις και θα ξεκινήσει τέλη Ιουλίου.
Σε ό,τι αφορά τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων έκανε γνωστό ότι 21 Ιουλίου θα εγκαινιαστεί έκθεση ζωγραφικής με θαλασσογραφίες του Κωνσταντίνου Βολανάκη.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Σε ερώτηση των “Χ.ν.” πόσες από τις εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στο “Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2023” έχουν αγοραστεί από τον Δήμο Χανίων ώστε να προσφερθούν στους δημότες ο κ. Γιαννακάκης απάντησε σχετικά: «Παραστάσεις και συναυλίες τέτοιου είδους όπως αυτές που είδαμε τις τελευταίες ημέρες όχι. Συνήθως προσπαθούμε να προτείνουμε και να προβάλλουμε παραστάσεις που είναι από τοπικούς καλλιτέχνες. Δεν θα φέρναμε κάποιον από την Αθήνα για να αγοράσουμε μια παράσταση και να την παίξει στα Χανιά. Αντίθετα χρηματοδοτούμε πολλές φορές, είτε με δωρεάν παραχώρηση χώρου είτε και με οικονομική ενίσχυση όπου μπορεί να γίνει σε τοπικές ομάδες που έχουν μια διαδρομή σε καλλιτέχνες. Οι εκδηλώσεις που είναι δωρεάν είναι εκδηλώσεις που είτε ο Δήμος είτε και η Περιφέρεια τις φιλοξενούμε στους χώρους μας και είναι εκδηλώσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση του τοπικού δυναμικού». ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΤΑΦΡΟ Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το μέλλον του θεάτρου της Ανατολική Τάφρου, ο κ. Γιαννακάκης αναφέρθηκε στην προγραμματική σύμβαση που προετοιμάζει για την περιοχή η Αρχαιολογία και τόνισε ότι το θέατρο της Ανατολικής Τάφρου «έχει φτάσει στα όριά του». «Ένας χώρος 1500 θέσεων, με τις αντίστοιχες θέσεις στάθμευσης και τη μεγάλη ροή κόσμου, το λιμάνι ήδη δεν το αντέχει. Σκοπός μας είναι να παραμείνει το θέατρο στην Ανατολική Τάφρο αλλά να μειωθεί σημαντικά σε χωρητικότητα, για τη φιλοξενία μικρών μουσικών βραδιών και κάποιων θεατρικών παραστάσεων, αλλά οι μεγάλες εκδηλώσεις θα πρέπει να είναι αρκετά έξω από την πόλη. Η γνώμη μου είναι πως το Μαρκόπουλο δεν είναι ιδανικός χώρος γιατί είναι μέσα στον αστικό ιστό. Η ιδέα που έχει προταθεί και σχεδιάζεται ήδη για τους Αγίους Αποστόλους είναι ιδανική λύση».
ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Σε ερώτηση των “Χ.ν.” για τις ελλείψεις που καταγράφονται στις πολιτιστικές υποδομές του Δήμου Χανίων (π.χ. δεν υπάρχουν καμαρίνια στο θέατρο των Λενταριανών, στον Σαν Σαλβατόρε τα καμαρίνια δεν έχουν τουαλέτες ούτε νερό, διατυπώνονται παράπονα για πλημμελή καθαριότητα κ.ά.) ο κ. Γιαννακάκης απάντησε: «Οι χώροι αυτοί ενοικιάζονται με ένα ελάχιστο ενοίκιο το οποίο καλύπτει μόνο και μόνο κάποιες βασικές υποδομές. Π.χ. τον άνθρωπο που μας νοικιάζει τις χημικές τουαλέτες. Προφανώς βέβαια θα έπρεπε να είναι δύο οι τουαλέτες για κοινό και καλλιτέχνες (στον Σαν Σαλβατόρε). Όπως επίσης λείπει κι ένα κυλικείο. Φέτος τουλάχιστον μπορέσαμε να αναβαθμίσουμε τον χώρο ώστε να έχουν οι καλλιτέχνες μια ιδιωτικότητα. Δυστυχώς αυτοί οι χώροι θα πρέπει να έχουν προσωρινές λύσεις οι οποίες καλύπτουν μόνο την περίοδο των πολιτιστικών γεγονότων. Στην πορεία θα έπρεπε και τα Λενταριανά να κατασκευαστεί κάτι. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα πολεοδομικά το που μπορούμε να χτίσουμε καμαρίνια και τουαλέτες ενώ να σημειώσω ότι μόλις τα τελευταία 3 χρόνια ο χώρος αυτός ήρθε στην ιδιοκτησία του Δήμου», ανέφερε ο κ. Γιαννακάκης και πρόσθεσε ότι «δεν σταματάμε να διορθώνουμε λάθη και προσπαθούμε κάθε μέρα να διορθώσουμε κάτι».
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ
Τέλος, σε ερώτηση που διατυπώσαμε για το κατά πόσον ελέγχεται η τήρηση των συμβάσεων παραχώρησης χώρων μεταξύ Δήμου και ιδιωτών, καθώς έχουν αναφερθεί υπερβάσεις στην τοποθέτηση καθισμάτων κ.ά., ο κ. Γιαννακάκης σχολίασε: «Σε κάθε εκδήλωση που γίνεται σε χώρους του Δήμου υπάρχουν και άνθρωποι του Δήμου που παρίστανται είτε ως εργαζόμενοι, είτε ως επιτηρητές των εθελοντών είτε κι ως κοινό. Οπότε όσες φορές έχει προκύψει κάτι μας ενημερώνουν και μετά σε επόμενη συνεργασία με τον συγκεκριμένο ιδιώτη γίνεται διόρθωση της συμπεριφοράς του αυτής μέσω μίας… ακύρωσης εκδήλωσης. Για παράδειγμα πέρυσι χρειάστηκε να ακυρώσουμε κάποια πράγματα».