Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Οι προκλήσεις της επόμενης μέρας

Στις 25 Ιουνίου ο Ελληνικός λαός έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναδεικνύεται ο μεγάλος νικητής της εκλογικής αναμέτρησης, παίρνοντας στους ώμους του πλέον την ευθύνη για την υλοποίηση των προσδοκιών, ώστε να προχωρήσει η χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης, της προόδου και της ευημερίας. Αντιθέτως η αντιπολιτευτική τακτική του Αλέξη Τσίπρα, αποδοκιμάστηκε με το ακόμα μικρότερο ποσοστό που έλαβε σε αυτές τις εκλογές αλλά και για το πρόγραμμα του, που δεν φαίνεται να έπεισε πολλούς.
Οι προκλήσεις για την επόμενη μέρα είναι πολλές, με κυριότερες αυτές που αφορούν την Οικονομία της χώρας. Άλλωστε η οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί την επόμενη τετραετία ήταν στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου, ενώ έμμεσα επηρεάζει και άλλους τομείς όπως της κοινωνικής πολιτικής, της υγείας και της παιδείας.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε, ότι είναι η πρώτη κυβέρνηση μετά από το 2010, όπου είναι πλήρως αποδεσμευμένη από μνημονιακές ή μεταμνημονιακές υποχρεώσεις. Ωστόσο να ανοικτά μέτωπα για το Οικονομικό επιτελείο είναι πολλά και τα οποία αναπτύσσουμε στη συνέχεια, όπως η διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός, η υλοποίηση του σχεδίου Ανάκαμψης, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και ο νέος προϋπολογισμός, τα οποία δεν αφήνουν περιθώρια για περίοδο χάριτος, αλλά ανεβασμένα μανίκια και πολλή δουλειά, όπως και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανέφερε στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο.

Νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Είναι ήδη σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, με την Κομισιόν να θέτει όριο στις δαπάνες στο 2,6%, κάτι που περιορίζει αντικειμενικά τις διαθέσεις και τις κινήσεις της νέας κυβέρνησης. Παράλληλα, σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής στο νέο Σύμφωνο Σταθερότητας ζητούν οι υπουργοί Οικονομικών 11 χωρών της Ευρωπαϊκής ένωσης με επικεφαλής τη Γερμανία, με την εισαγωγή ποσοτικών κριτηρίων που θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη.

Πληθωρισμός

Αν και ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει το τελευταίο τρίμηνο στην Ελλάδα σε σύγκριση με τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο, η ακρίβεια και οι τιμές του πληθωρισμού που εκτοξεύτηκαν με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, συνεχίζουν να ασκούν αφόρητη πίεση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Στις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου είναι η αναπλήρωση των απωλειών του εισοδήματος το οποίο θα επιτευχθεί με στοχευμένες φοροελαφρύνσεις αλλά και την σταδιακή αύξηση μισθών και συντάξεων, σε συνδυασμό με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ταμείο Ανάκαμψης

Η Ελλάδα με την ολοκλήρωση 11 βασικών οροσήμων από το Ταμείο Ανάκαμψης εξασφαλίζει την καταβολή πόρων ύψους 10,4 δισ. ευρώ τη διετία 2023-2024. Ενώ με δύο νέες προτάσεις που θα υποβληθούν το φθινόπωρο θα διεκδικήσει νέους πόρους ύψους 5 δις ευρώ για το ελληνικό REPowerEU, καθώς και την πρόταση για ενδιάμεση αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος, προκειμένου να υλοποιήσουν φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.

Επενδυτική Βαθμίδα

Ένα σκαλοπάτι πριν από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας βρίσκεται η οικονομία της Ελλάδας. Μία κίνηση ορόσημο για την οικονομία της, καθώς θα γίνει προορισμός επενδυτικών κεφαλαίων, δεκατρία χρόνια αφότου τα προγράμματα διάσωσης και τα μέτρα λιτότητας έστειλαν τη χώρα κοντά στη χρεοκοπία και την έξοδο από την ευρωζώνη. Εκτός από τη δυνατότητα ενίσχυσης των κεφαλαίων των εισηγμένων εταιρειών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Αθηνών, παράλληλα θα μειωθεί το κόστος δανεισμού για το δημόσιο, για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις με θετικές επιπτώσεις στα νοικοκυριά. Με την ολοκλήρωση των δύο εκλογικών αναμετρήσεων και με την ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος, ο κύκλος των αξιολογήσεων για την αναβάθμιση των αξιολογήσεων αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Νέος Προϋπολογισμός

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα αρχίσει να συντάσσεται μέσα στον Αύγουστο από το οικονομικό επιτελείο, με σκοπό να ενταχθούν νέα μέτρα καθαρού οικονομικού κόστους 720 εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ των οποίων ελαφρύνσεις στην φορολογία, όπως:
• Το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ύψους 500 εκατ. ευρώ,
• Την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες και παιδιά, ύψους 77 εκατ. ευρώ,
• Την αύξηση κατά 8% του ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος, ύψους 49 εκατ. ευρώ,
• Την αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, κόστους 40 εκατ. ευρώ,
• Την μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη, ύψους 38 εκατ. ευρώ,
• Το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται, ύψους 30 εκατ. ευρώ,
• Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, ύψους 40 εκατ. ευρώ.

*Ο Χάρης Παπαδάκης είναι διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης, Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων & Πρόβλεψης, ΜΠΔ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα