Ισχυρή επιστροφή από τους Σκανδιναβούς στα Χανιά, μετά από ένα χρόνο απουσίας, το καλοκαίρι του 2022.
Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως σε αντίθεση με πέρυσι που ειδικά από τη Νορβηγία – την υπ’ αριθμόν ένα χώρα σε αριθμό επισκεπτών – ήταν ελάχιστες οι πτήσεις προς τη Δυτ. Κρήτη οι τουρίστες θα είναι πολλοί περισσότεροι παρά την δύσκολη οικονομικά περίοδο και για τις χώρες αυτές.
Τα στοιχεία του προξενείου της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Δανίας στα Χανιά δείχνουν πως φέτος θα προτιμηθούν και πάλι, τόσο η περιοχή του Πλατανιά, της Αγ. Μαρίνας, της πόλης αλλά και του Αποκόρωνα.
Η πρόξενος κ. Συρματένια Παρασχάκη μας επισημαίνει πως «πέρυσι όπως θυμόμαστε ήταν λιγότεροι οι επισκέπτες σε σύγκριση με το 2019. Η σεζόν είχε αρχίσει πολύ αργά, αρχίσαμε να έχουμε Σκανδιναβούς από τον Ιούλιο. Η Νορβηγία είχε lock down μέχρι αργά και μόλις άρχισαν να ταξιδεύουν αυξήθηκαν και εδώ τα κρούσματα. Δειλά-δειλά οι Σκανδιναβοί έρχονταν μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου αλλά σε μικρούς αριθμούς. Αυτή ήταν η κατάσταση πέρυσι».
Φέτος το κλίμα μέχρι την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία ήταν πολύ θετικό, καθώς στο μέτωπο της πανδημίας τα μέτρα έχουν αρθεί εδώ και εβδομάδες στις περισσότερες Σκανδιναβικές χώρες.
«Δεν είναι υποχρεωτικές οι μάσκες, ούτε τα εμβόλια, ο κορωνοιός θεωρείται μια απλή ίωση , έτσι έχει κατηγοριοποιηθεί. Έχουν χαλαρώσει τα μέτρα, μόνο στα αεροδρόμια ζητείται να φοράνε μάσκα. Αυτό που ξέρουμε είναι πως είχαν γίνει πολλές κρατήσεις πριν ξεκινήσει ο πόλεμος της Ουκρανίας γιατί θέλουν οι Σκανδιναβοί διακοπές, έχουν ανάγκη ήλιο, ζέστη ! Επιθυμούν να ταξιδέψουν και θα προτιμήσουν κοντινές χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, ίσως και η Τουρκία γιατί υπάρχει ένα φόβος με τη χώρα αυτή μήπως παγιδευτούν για διάφορους λόγους. Υπάρχει μια ισχυρή τάση για την Κρήτη και τα Χανιά, που είναι ένας παραδοσιακός προορισμός για τους Νορβηγούς, τους Δανούς και τους Σουηδούς» υπογραμμίζει η πρόξενος.
Για το αν θα συνεχιστεί η κράτηση θέσεων αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες ανάμεσα τους η αύξηση των τιμών στα πακέτα των διακοπών, (διαμονή, εισιτήρια κα.) και φυσικά από τις εξελίξεις στον πόλεμο.
«Το κόστος ζωής έχει ανέβει πολύ και στις στις Σκανδιναβικές χώρες και απότομα μάλιστα. Ο πληθωρισμός κινείται σε υψηλά επίπεδα. Για την ώρα πάντως οι κρατήσεις πηγαίνουν αρκετά καλά και υπάρχει ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τα Χανιά» εξηγεί η κ. Παρασχάκη.
Αναφορικά με τα ερωτήματα που διατυπώνουν πιο συχνά οι Σκανδιναβοί στο προξενείο τους στα Χανιά η κ. Παρασχάκη σημειώνει πως επικεντρώνονται κυρίως γύρω στα θέματα της πανδημίας.
«Ρωτάνε τι μέτρα έχουμε ακόμα εδώ, αν χρειάζονται τεστ, αν πρέπει να φοράνε μάσκα. Επίσης διατυπώνουν πολλά ερωτήματα για την κατάσταση των νοσοκομείων και τι γίνεται αν αρρωστήσει κάποιος. Γενικά πάντως θεωρείται ασφαλής προορισμός η Ελλάδα και την προτείνουν και το Apollo έχει κάνει καλή καμπάνια για την Ελλάδα . Ίσως λόγω της κρίσης της οικονομικής να μην ξοδέψουν τόσα πολλά» αναφέρει.
Τέλος σε ότι έχει να κάνει με τις πιο συνηθισμένες παρατηρήσεις των επισκεπτών από τις Σκανδιναβικές χώρες αυτές είναι…πάγιες. «Κυρίως ενοχλούνται με τις υποδομές και ειδικά τα πεζοδρόμια. Δεν υπάρχουν σε πολλά σημεία και αν υπάρχουν θα είναι πάνω ένα αυτοκίνητο, ένα μηχανάκι, ένα τραπεζάκι…Είναι η χαρά τον ορθοπεδικών» όπως λέω εγώ καταλήγει η πρόξενος.