Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024

Οι σκοτεινές ιστορίες πίσω από τα «στοιχειωµένα» κάστρα της Ευρώπης

(Μέρος Πρώτο)

Η Ευρώπη µε τη µακρά της ιστορία είναι γεµάτη από µεσαιωνικά κάστρα, στωικούς µάρτυρες του ταραχώδους παρελθόντος της, φύλακες αρχαίων µύθων, θρύλων, τραγωδιών, προδοσίας και… υπερφυσικού. Σήµερα θα δούµε παρέα µερικά από τα πλέον εµβληµατικά και αινιγµατικά κάστρα που έχουν αφήσει ανεξίτηλα το σηµάδι τους στο πέρασµα των χρόνων επειδή –εκτός των άλλων- θεωρούνται στοιχειωµένα!
Ετοιµαστείτε λοιπόν για ένα ταξίδι στον χρόνο µέσα από ιστορικές αφηγήσεις, λαογραφικά στοιχεία και ανατριχιαστικές παραδόσεις που περνούν από γενιά σε γενιά. Ετοιµαστείτε να εξερευνήσουµε µαζί, πέρα από τους πέτρινους τοίχους αυτών των µεσαιωνικών θαυµάτων, τον απόηχο ενός κοινού, εξαιρετικά ενδιαφέροντος παρελθόντος, να ζήσετε για λίγο τη στοιχειωµένη τους ατµόσφαιρα και να γίνετε κοινωνοί ιστοριών που εξακολουθούν να ιντριγκάρουν και να αιχµαλωτίζουν τη φαντασία µικρών και µεγάλων.

Κάστρο Bran (Τρανσυλβανία, Ρουµανία)

Σκαρφαλωµένο πάνω σε βράχο, µοιάζει να αιωρείται ανάµεσα στα σύννεφα. Το κάστρο Bran, χρονολογείται στον 14ο αιώνα (συγκεκριµένα χτίστηκε το 1377) και αποτελεί εντυπωσιακό δείγµα της µεσαιωνικής εποχής. Η απόκοσµη γοητεία του έχει εν πολλοίς να κάνει και µε τη σύνδεση που έχει το κάστρο µε τον διαβόητο Βλαντ Τσέπες, τον µυθιστορηµατικό και κινηµατογραφικό Κόµη ∆ράκουλα. Η γοτθική αρχιτεκτονική – ψηλοί πύργοι, στενά παράθυρα, εσωτερικές σκάλες, µυστικά περάσµατα και επιβλητικές πολεµίστρες- συµβάλλουν στη «στοιχειωµένη» κληρονοµιά του. Παράλληλα, σκοτεινές ιστορίες για τις βάναυσες και ανελέητες πράξεις του Βλαντ έχουν συνυφαστεί µε το κάστρο, δηµιουργώντας την ανατριχιαστική αύρα που παραµένει µέχρι σήµερα. Με το βασικό «υλικό» έτοιµο, η συσχέτιση µε τον χαρακτήρα του ∆ράκουλα, ενίσχυσε τη φήµη του κάστρου. Παρότι ιστορικά ο Βλαντ Τσέπες ουδέποτε αποδεικνύεται πως έµεινε στο συγκεκριµένο κάστρο, εν τουτοις, η πένα του Μπραµ Στόκερ, που «είδε» το κάστρο ως ανδιαµφισβήτητη κατοικία του αιµοδιψή ηγέτη, σφράγισε το κάστρο Μπραν µε τη στοιχειωµένη παράδοση του Κόµη. Επιπλέον, οι µύθοι και οι θρύλοι της Ρουµανίας, µε τα στριγκόι (σ.σ: κάτι ανάλογο µε τα βαµπίρ), τις µάγισσες και τα κακά πνεύµατα βοήθησαν στο µέγιστο να καθιερωθεί πως το κάστρο σχετίζεται µε ανησυχητικές απόκοσµες παρουσίες, ψιθύρους, και µυστήρια γεγονότα που καθιστούν ακόµα και σήµερα θολή τη γραµµή µεταξύ πραγµατικότητας και µύθου.
Επίσκεφθείτε διαδικτυακά το κάστρο εδώ: https://bran-castle.com

Château de Chillon (Veytaux, Ελβετία)

Το Château de Chillon, που βρίσκεται στις γραφικές όχθες της λίµνης της Γενεύης, αποτελεί ακόµα ένα παράδειγµα στοιχειωµένου κάστρου της Ευρώπης. Το εντυπωσιακό φρούριο, µε την επιβλητική αρχιτεκτονική και την εκπληκτική θέα, έχει µια σκοτεινή ιστορία που διατηρείται αναλλοίωτη στο πέρασµα του χρόνου. Το κάστρο ήταν τόπος φυλάκισης και βασανιστηρίων και µαρτυρεί την αγωνία που υπέστησαν οι κρατούµενοι εκεί, κατά την εποχή του µεσαίωνα. Οι θρύλοι για αιχµαλώτους που κρατούνταν στα µπουντρούµια του αφθονούν, µε τις δοξασίες να θέλουν τις απελπισµένες κραυγές τους για ελευθερία να αντηχούν ακόµα και σήµερα στους ανατριχιαστικούς πέτρινους διαδρόµους. Πολυάριθµοι επισκέπτες έχουν αφηγηθεί συγκλονιστικές ιστορίες: ισχυρίζονται ότι έχουν δει φασµατικές παρουσίες στους αµυδρά φωτισµένους θαλάµους και πως έχουν ακούσει βήµατα, ψιθύρους και φωνές απελπισίας. Το σκοτεινό παρελθόν του κάστρου και οι φηµολογούµενες παραφυσικές δραστηριότητες που συνδέονται µε αυτό, έχουν γοητεύσει αµέτρητους επισκέπτες, που συρρέουν για να περπατήσουν στις αίθουσές του. Επισκέπτες και προσωπικό έχουν κατά καιρούς αναφέρει περίεργα συµβάντα, αντικειµένα που κινούνται µυστηριωδώς από µόνα τους και την µονίµως ανησυχητική αίσθηση ότι κάποιος τους παρακολουθεί.
Επισκεφθείτε διαδικτυακά το Château de Chillon εδώ: www.chillon.ch/en

Leap Castle (Coolderry, Ιρλανδία)

Στη χώρα των ξωτικών και της µαγείας, το Leap Castle έχει τη φήµη του «πιο στοιχειωµένου κάστρου στον κόσµο». Με ιστορία που πάει πίσω αρκετούς αιώνες, το κάστρο είναι φύλακας ενός σκοτεινού και ταραχώδους παρελθόντος επειδή, όπως ισχυρίζονται επισκέπτες, συνδέεται µε το µεταφυσικό. Είναι ένα µέρος όπου έλαβαν χώρα άγριες οικογενειακές διαµάχες και φρικιαστικές δολοφονίες, που –όπως κάποιοι ισχυρίζονται- άφησαν τα αιµατηρά τους ίχνη στις αίθουσες του. Λέγεται λοιπόν ότι το κάστρο στοιχειώνεται από τα πνεύµατα των άτυχων θυµάτων του, που παγιδεύτηκαν εκεί αέναα, µεταξύ ζωντανών και νεκρών. Με τα χρόνια, πολλές αναφορές για υπερφυσικά φαινόµενα έρχονται από το Leap Castle, ενισχύοντας περαιτέρω τη στοιχειωµένη φήµη του. Επισκέπτες ισχυρίζονται πως είδαν τραγικές µορφές να περιπλανώνται στους διαδρόµους του κάστρου. Μυστήρια περιστατικά, όπως θεάσεις φασµατικών µορφών, φωνές και ανεξήγητοι ήχοι, έχουν επίσης αναφερθεί. Το κάστρο αποπνέει µια απόκοσµη ενέργεια που λένε πως δηµιουργεί ακόµη και τους πιο δύσπιστους αίσθηση ανησυχίας και δυσφορίας.
Επισκεφθείτε διαδικτυακά το Leap Castle εδώ: https://leapcastle.net

Houska Castle (Blatce, Τσεχία)

Ένα µεσαιωνικό φρούριο χτισµένο στη µέση του πουθενά. ∆εν φαίνεται να υπάρχει τίποτα για να προστατεύσει. Είναι λοιπόν αληθινοί οι θρύλοι; Το Κάστρο Χούσκα χτίστηκε εκεί για να φυλάξει την πύλη που οδηγεί στην κόλαση; Λίγα είναι τα κάστρα που µπορούν να συναγωνιστούν το «σκοτάδι» που αποδίδεται στο Houska Castle. Το φρούριο ξεχωρίζει για τα µοναδικά αρχιτεκτονικά του χαρακτηριστικά, συµπεριλαµβανοµένου ενός παρεκκλησίου που κατασκευάστηκε ακριβώς πάνω από ένα υποτιθέµενα απύθµενο πηγάδι.
Χτισµένο τον 13ο αιώνα, σε µια αποµονωµένη περιοχή της Τσεχικής ∆ηµοκρατίας, κοντά στα γερµανικά σύνορα, απείχε µίλια από την πλησιέστερη πηγή νερού, πόλη ή εµπορικό δρόµο. ∆εν υπάρχουν ενδείξεις ότι ήταν το σπίτι κάποιου και δεν βρισκόταν σε στρατηγικά σηµαντικό σηµείο. Γιατί λοιπόν χτίστηκε εκεί; Τα χαρακτηριστικά του, κάνουν ορισµένους να πιστεύουν ότι εξυπηρετούσε έναν υπερφυσικό σκοπό. Ότι το αποκαλούµενο «κάστρο της εισόδου της κόλασης» σχεδιάστηκε όχι για να κρατά το κακό έξω, αλλά µέσα.
Λέγεται ότι στις αρχές του 13ου αιώνα, οι ντόπιοι ανέφεραν περίεργα περιστατικά στα πυκνά δάση της Χούσκα. Υπήρχαν ιστορίες για έναν απύθµενο λάκκο και για φτερωτά τέρατα που αναδύονταν από τα βάθη του. Ο θρύλος λέει ότι ο ντόπιος δούκας, αποφασισµένος να διαλύσει κάθε ιδέα περί δαιµονικών συµβάντων, κανόνισε να κατέβει ένας νεαρός κρατούµενος στον λάκκο.
Όµως η κατάβαση ήταν µεγάλη. Πολύ µεγαλύτερη από όσο µπορούσε να φανταστεί κανείς. Κάποια στιγµή ο νεαρός κρατούµενος άρχισε να ουρλιάζει και όταν τον τράβηξαν έξω ήταν γερασµένος δεκαετίες. Εκείνα που είχε δει στον λάκκο τον έκαναν να τρελαθεί και να µπει σε άσυλο. Το περιστατικό έκανε τον δούκα να θορυβηθεί και ανέλαβε αµέσως δράση ζητώντας να χτιστεί το Κάστρο Χούσκα ακριβώς πάνω στην κορυφή του λάκκου, ώστε να µπλοκάρει ό,τι «κακό» βρισκόταν από κάτω. Το κάστρο ολοκληρώθηκε το 1278. Και αυτό ήταν µόνο η αρχή.
Πιστεύοντας ότι η καλύτερη άµυνα ενάντια στις σκοτεινές δυνάµεις ήταν η δύναµη του Θεού, ο δούκας ζήτησε να κατασκευαστεί και ένα παρεκκλήσι ακριβώς πάνω από το λάκκο του Κάστρου Χούσκα. Το παρεκκλήσι ήταν αφιερωµένο στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, που πιστεύεται ότι οδηγησε τον στρατό του Θεού ενάντια στους έκπτωτους αγγέλους του Εωσφόρου.
Είναι εντυπωσιακό πως το παρεκκλήσι έχει ασυνήθιστα πολλές αναφορές στον Σατανά και τον παγανισµό. Για παράδειγµα, υπάρχει η εικόνα αριστερόχειρας φιγούρας µισής γυναίκας µισής αλόγου (σ.σ: οι αριστερόχειρες θεωρούνταν σηµάδι του διαβόλου (!))
Τη δεκαετία του 1630, λέγεται πως το κάστρο καταλήφθηκε από έναν Σουηδό ονόµατι Oronto ο οποίος εξασκούσε µαύρη µαγεία και προσπαθούσε να ανακαλύψει το ελιξίριο για την αιώνια ζωή. Οµως οι ντόπιοι τον φοβούνταν τόσο πολύ που µια νύχτα, δύο κυνηγοί µπήκαν στο κάστρο και τον δολοφόνησαν.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου, λέγεται ότι οι Ναζί είχαν έντονο ενδιαφέρον για το Κάστρο, το οποίο ήταν µέρος της τότε κατεχόµενης από τους Ναζί Τσεχοσλοβακίας. Τότε, ντόπιοι έλεγαν συχνά ιστορίες για ανεξήγητα απόκοσµα φώτα που αναβλύζαν από το κάστρο τις νύχτες.
Η στοιχειωµένη ιστορία του φρουρίου Houska συνεχίζεται µέχρι και τις µέρες µας. Επισκέπτες έχουν ακούσει αυτό που περιέγραψαν ως «χορωδία κραυγών» να έρχεται από το λάκκο κάτω από το παρεκκλήσι. Άλλοι φέρεται πως έχουν ακούσει παράξενους θορύβους που µοιάζουν µε ξύσιµο νυχιών, σαν κάποιος να προσπαθεί να βγει έξω από τον λάκκο.
Σήµερα, το Κάστρο Houska ανήκει στην οικογένεια του Josef Šimonek, πρώην προέδρου της αυτοκινητοβιοµηχανίας Škoda, και είναι ανοιχτό στο κοινό. Βρίσκεται 30 µίλια βόρεια της Πράγας και παρότι δεν φτάνει κανείς εύκολα εκεί, πολλοί είναι εκείνοι που σπεύδουν να το επισκεφθούν.
Επισκεφθείτε διαδικτυακά το Houska Castle εδώ: https://hradhouska.cz


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα