» Ανάγκη για μέτρα αντιμετώπισης από πολιτεία και παραγωγούς
Η πρόσφορα των παρατεταμένων φετινών καυσώνων στην προστασία της ελαιοπαραγωγής από τον Δάκο, είχε δυστυχώς ένα πολύ υψηλό τίμημα. Πληρώθηκε με σίγουρη μείωση της ποσότητας και υποβάθμιση της ποιότητας της ερχομένης ελαιοπαραγωγής. Πληρώθηκε όμως και με δραματική καταπόνηση αρκετών ελαιώνων οι όποιοι σε μερικές περιπτώσεις εμφάνισαν έντονα συμπτώματα ξηρασίας με κιτρινοκάστανο χρωματισμό των φύλλων ωσάν να δέχτηκαν την επίδραση φωτιάς.
Ο ελαιόκαρπος σε πολλούς ελαιώνες συρρικνώθηκε (ζάρωσε) αρκετά σε βαθμό που δύσκολα θα επανέλθει και θα μπορέσει να σχηματίσει ελαιόλαδο. Κατά συνέπεια κάποια η μείωση της παραγωγής αλλα και οργανοληπτική υποβάθμιση της ποιότητας θα πρεπει να αναμένεται.
Και η κατάσταση αυτή, βεβαία, παρουσιάζεται έντονη κυρίως σε ξερικούς ελαιώνες της Ανατολικής Κρήτης που βρίσκονται σε εδάφη αβαθή και φτωχά και έμειναν ακαλλιέργητοι χωρίς καταστροφή των ζιζανίων.
Αντίθετα σε ελαιώνες αρδευόμενους, σωστά κλαδεμένους και καλλιεργημένους η κατάσταση είναι καλύτερη καίτοι και οι επιτάσεις μικρότερες.
Κλάδεμα και καταστροφή των ζιζανίων
Επομένως κάτω από συνθήκες ξηρασίας και καυσώνων, που δεν μπορούν να αποκλειστούν και στο μέλλον, αλλα και κάτω από κανονικές συνθήκες τα ελαιόδεντρα θα πρεπει κρατούνται σε ισορροπία με την υδατοχωρητικοτητα του εδάφους.
Το μέγεθος της κώμης τους (φύλλωμα) θα πρεπει με κλάδεμα να κρατείται μικρό στα μετρό που η δυναμική της υγρασίας τους εδάφους το επιτρέπει. Αν ξεφύγει τότε η επέμβαση με κλάδεμα θα πρεπει να είναι δραστικότερη.
Παράλληλα στους ξερικούς ελαιώνες τα ζιζάνια θα πρέπει να ελέγχονται έγκαιρα. Από τα μέσα Μαρτίου, οπότε η υγρασία του εδάφους αποκτά κρίσιμη σημασία για την άνθηση – καρπόδεση, τα ζιζάνια πρέπει να καταστρέφονται μηχανικά με φρέζα η ακόμη καλύτερα με χορτοκοπτικα μηχανήματα. Εάν δε ακολουθήσουν βροχές και υπάρξει αναβλάστηση, τότε πρέπει να επανέλθουμε.
Τα ζιζανιοκτόνα πρέπει να αποφεύγονται και μόνο σε περιπτώσεις δύσβατων εδαφών όπου η μηχανική καταστροφή των ζιζανίων είναι αδύνατη μπορεί να εφαρμόζονται με προσοχή και κατάλληλα ζιζανιοκτόνα.
*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις
και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)