Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Οι στατιστικοί δείκτες

Ζούμε στην εποχή των δεικτών. Στην εποχή, δηλαδή, όπου τα πάντα αναζητούνται, καταγράφονται, αναδεικνύονται και τελικά απεικονίζονται στατιστικά και κατά κανόνα συγκριτικά. Τα πάντα σημαίνει, ότι τίποτα δεν μένει πλέον, εκτός καταγραφής και απεικόνισης. Τίποτα, ανεξάρτητα από το αν η καταγραφή γίνεται συστηματικά, ή όχι. Τίποτα, ανεξάρτητα από το αν μιλάμε για φαινόμενα, καταστάσεις ή και συμπεριφορές. Συμπεριφορές έμβιων όντων και μη, συμπεριφορές εμφανείς και μη, συμπεριφορές ατομικές ή και συλλογικές.

Στο προηγούμενο πλαίσιο οι στατιστικοί δείκτες απεικονίζουν και αναδεικνύουν γνώση. Μαθηματική και συνεπώς έγκυρη γνώση. Γνώση, που βοηθά καθοριστικά, όσους από εμάς θέλουμε να ανήκουμε στους ανθρώπους της και να λειτουργούμε με τους όρους της.

ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

Οι σύγχρονοι οικονομικοί δείκτες είναι σαφώς πιο έγκυροι, από εκείνους του προηγούμενου αιώνα. Πιο έγκυροι, αφού-λόγω τεχνολογίας-αποδίδουν πιο πιστά, την αντίστοιχη-κατά περίπτωση-οικονομική πραγματικότητα. Περισσότερο έγκυροι επίσης, αφού αναδεικνύονται και προβάλλονται, από οργανισμούς, σχετικά ανεξάρτητους. Περισσότερο έγκυροι τέλος, αφού η ταυτότητά τους, είναι διαχρονική και τα επί μέρους ερευνητικά τους ευρήματα, συγκρίσιμα με εκείνα του χθες.
Η πραγματικότητα αυτή, οδηγεί σε στοιχεία οικονομικών και πολιτικών επιλογών, ιδιαίτερα σημαντικά, για τους σχετικούς προσανατολισμούς του μέλλοντος.

ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

Οι κοινωνικοί στατιστικοί δείκτες αναζητούνται και αναδεικνύονται, με λογική και διαδικασίες, παρόμοιες με εκείνες των οικονομικών δεικτών. Οι παράγοντες βέβαια, που επιδρούν στη διαμόρφωση των κοινωνικών δεικτών είναι πολύ περισσότεροι, δυσκολότεροι στην προσέγγισή τους και ακόμη πιο δύσκολοι στην ερμηνεία τους.
Απομένει πολύς ακόμη δρόμος, μέχρι να μετρηθεί και να αποτυπωθεί, το πως και πόσο επηρεάζουν τους κοινωνικούς δείκτες, παράγοντες όπως, οι προσωπικές ματιές μας στο ενεργό πεδίο της ζωής, ή η στάση μας, απέναντι στις αναγνωρισμένες και νομιμοποιημένες κοινωνικά γενικές ανθρώπινες αξίες. Γι’ αυτό και η προσέγγιση και ερμηνεία των κοινωνικών δεικτών, αποτελεί δύσκολο εγχείρημα στην πράξη, με αμφισβητούμενα και αμφιλεγόμενα πάντα τα σχετικά συμπεράσματα, της ερμηνεία τους.
Το προηγούμενο σύνηθες χάσμα, επιχειρείται-σωστά και συνήθως επιτυχώς-να αφομοιωθεί, στο πλαίσιο της προβολής μιας-σχετικά αυθαίρετης-αλλά ταυτόχρονα δημιουργικής, κοινωνικής ισορροπίας. Μιας δημιουργικής ισορροπίας, όπου ως συμπληρωματικά αντίβαρα αξιοποιούνται, η παράδοση και οι διαχρονικές παραδοχές της.

ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

Στην εποχή μας δεν προσλαμβάνουμε μόνον τους οικονομικούς και κοινωνικούς στατιστικούς δείκτες. Προσλαμβάνουμε και όλους εκείνους τους άλλους δείκτες, που αναδεικνύουν φαινόμενα, καταστάσεις, σχέσεις και βέβαια συμπεριφορές. Ατομικές και συλλογικές συμπεριφορές, προς όλα και όλους.

Οι οικολογικοί δείκτες ανήκουν στην κατηγορία αυτή. Στην ίδια κατηγορία, ανήκουν επίσης, οι καταναλωτικοί δείκτες, οι δείκτες που αποτυπώνουν τη σχέση των ανθρώπων μεταξύ τους, καθώς η σχέση τους με τα φαινόμενα του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των μεταναστευτικών ροών. Στην κατηγορία αυτή, ανήκουν επίσης, οι δείκτες που σχετίζονται με τις αντιλήψεις των ανθρώπων για την καινοτομία, την αριστεία, τη γνώση, την επιστήμη και τις νέες τεχνολογίες.
Οι δείκτες των πολιτικών προθέσεων, του τρόπου πολιτικής διαχείρισης κάθε μορφής εξουσίας και των αποτελεσμάτων της πολιτικής δράσης, είναι ίσως το σημαντικότερο πολιτικό δεδομένο, που αφήνει πίσω της η εποχή μας. Ένα δεδομένο, που όσο γρηγορότερα αναγνωριστεί μαζικά και αξιοποιηθεί ενεργά, τόσο περισσότερο μπορεί να βοηθήσει στην αναβάθμιση του δημοκρατικού μας κεκτημένου και στον εκσυγχρονισμό του. Στον εκσυγχρονισμό του, για εξοικείωσή του με την εποχή μας και την προοπτική της.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

Τι είναι όμως, οι πολιτικοί δείκτες; Πως και από ποιους ορίζονται; Και τελικά σε τι μας χρησιμεύουν;
Οι πολιτικοί δείκτες δεν είναι παρά στοιχεία και γνώση. Αριθμητικά στοιχεία που προκύπτουν από έγκυρες έρευνες και μετρήσεις. Διαχρονικές έρευνες και μετρήσεις, με καθαρούς στόχους, ενιαίες διαδικασίες και αντικειμενικά κριτήρια προσέγγισης, μέτρησης και ανάλυσης της ποιοτικής και ποσοτικής διάστασης της πολιτικής δράσης. Προσέγγισης, μέτρησης και ανάλυσης των πολιτικών καταστάσεων, φαινομένων και αποδόσεων.
Τα πανεπιστήμια της χώρας, με συμπράξεις ή όχι, είναι εκείνα που μπορούν και πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη μιας ολοκληρωμένης διαχρονικής δράσης, για την παραγωγή και διακίνηση της συγκεκριμένης γνώσης. Τη διακίνησή της με μορφή πολιτικών δεικτών, σε χρήση του πολιτικού προσωπικού και των Ελλήνων πολιτών.
Αυτός είναι τελικά και ο στόχος. Ο στόχος, δηλαδή, να λειτουργούν όσο περισσότεροι Έλληνες πολίτες, με όρους έγκυρης πολιτικής γνώσης.
Σημειώνεται ότι οι πολιτικοί δείκτες-όπως περιγράφονται προηγούμενα-μπορούν να αναδειχθούν σε ισχυρά κριτήρια μέτρησης των πολιτικών αποδόσεων και συνεπώς της διαμόρφωσης των εκλογικών επιλογών των πολιτών.
Επιπλέον, με την ανάδειξη και προβολή των πολιτικών δεικτών, αναβαθμίζεται εν δυνάμει, ο πολιτικός διάλογος. Αναβαθμίζεται, τόσο στο επίπεδο του πολιτικού προσωπικού, όσο και κυρίαρχα, μεταξύ των Ελλήνων πολιτών.
Οι δείκτες κάθε περιόδου διακυβέρνησης-όποιας μορφής και αντικειμένου-ανοίγουν νέους πολιτικούς ορίζοντες. Καθαρούς ορίζοντες, σε σχέση με τα πολιτικά προγράμματα, τον τρόπο διακυβέρνησης και τα πρόσωπα στα οποία μπορούμε συγκριτικά, να εμπιστευθούμε την τύχη μας στις-κάθε φορά- επόμενες εκλογές. Το σημαντικότερο, όμως είναι ότι οι πολιτικοί δείκτες και το πλαίσιο λειτουργίας τους δημιουργούν ένα νέο υπόβαθρο διαλόγου. Το υπόβαθρο να διαλέγονται δημοκρατικά για πολιτική, όλο και περισσότεροι Έλληνες, με όρους έγκυρης γνώσης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα