Το 793 μ.Χ ένας «θανάσιμος κίνδυνος» κατέφτασε μέσω της θάλασσας από τον βορρά. Ήταν οι Βίκινγκ, Σκανδιναβοί, δεινοί στη ναυσιπλοϊα, οι οποίοι έκαναν εμπόριο- αλλά και επιδρομές – τρομοκρατώντας μεγάλες περιοχές της Ευρώπης.
Η δράση τους επεκτάθηκε στη Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Ο μύθος τους θέλει «ευγενείς άγριους», ένα κράμα βίαιών, ειδωλολατρών πειρατών, ατρόμητων τυχοδιωκτών. Ο θρύλος λέει πως ντύνονταν με ρούχα φτιαγμένα από προβιές ζώων και κράνη με κέρατα. Με καταγωγή από τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Δανία και την Ισλανδία, επηρέασαν καταλυτικά τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία. Μέσα από τους θησαυρούς τους μπορούμε να εντοπίσουμε πολύτιμα θραύσματα του παρελθόντος. Σήμερα θα δούμε παρέα τα σημαντικότερα ευρήματα που «μιλούν» για την ιστορία τους.
Η λεία του Galloway
Η λεία του Galloway ανακαλύφθηκε στη Σκωτία το 2014 και είναι από τα σημαντικότερα ευρήματα της εποχής των Βίκινγκ. Όλα ξεκίνησαν όταν ο κυνηγός θησαυρών Derek McLennan, χρησιμοποιώντας ανιχνευτή μετάλλων ανακάλυψε θαμμένο στη γη ένα ασημένιο περιβραχιόνιο. Στο σημείο έσπευσαν οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι ερευνώντας ανέσυραν περισσότερα από 100 αντικείμενα. Εκτος από τα ασημένια κομμάτια και πολλά χρυσά ευρήματα, υπήρχαν επίσης διακοσμητικές γυάλινες πέτρες και μια καρφίτσα σε σχήμα πουλιού. Μαζί με τα πολύτιμα ευρήματα ανακαλύφθηκε και ο τρόπος αποθήκευσής τους. Υφάσματα από μαλλί και μετάξι χρησιμοποιούνταν προκειμένου να προφυλαχθούν οι θησαυροί. Πώς όμως βρέθηκαν όλα αυτά τα αντικείμενα θαμμένα στο έδαφος? Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν είναι σαφές. Ήταν λεία από μια επιτυχημένη επιδρομή; Ήταν αντικείμενα κάποιου πλούσιου που έθαψε τους θησαυρούς του για να μην τον κλέψουν οι Βίκινγκ? Ένα από τα ασημένια ευρήματα ήταν ένα σπασμένο περιβραχιόνιο. Τα περισσότερα ασημένια περιβραχιόνια πιστεύεται ότι έχουν νορβηγική προέλευση, όμως το συγκεκριμένο είχε σκαλισμένα επάνω του σχήματα βρετανικών ρούνων και το παλιό αγγλικό όνομα Egbert. Σε κάθε περίπτωση, παρά το μυστήριο που καλύπτει τα ευρήματα, αποτελούν μια γοητευτική ματιά στο παρελθόν.
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/JvctSMW0v64
Η λεία του Vale of York
Όταν, το 2007, δύο κυνηγοί θησαυρών ανακάλυψαν υπολείμματα ενός μολύβδινου σεντουκιού, δεν είχαν ιδέα τι θα έφεραν στο φως. Καθώς έσκαβαν είδαν κάτι ασημένιο να λάμπει και –προς τιμήν τους- αντί να προχωρήσουν μόνοι τους, κάλεσαν αρχαιολόγους να ερευνήσουν το σημείο. Οι ειδικοί ανέσυραν προσεκτικά το ασημένο αντικείμενο και, καθαρίζοντάς το, είδαν πως επρόκειτο για ένα ασημένιο δοχείο, με χρυσά στολίδια. Συνολικά στο δοχείο, που έμοιαζε πολύ με ένα αντίστοιχο που φιλοξενούνταν στο Βρετανικό Μουσείο, υπήρχαν σχεδόν 700 νομίσματα και άλλα ασημένια αντικείμενα. Εξαιτίας της μεγάλης τους ομοιότητας, οι ειδικοί αναφέρουν πως πιθανότατα και τα δύο είχαν κατασκευαστεί στο ίδιο καρολίγγειο εργαστήριο τον 10ο αιώνα. Τα περισσότερα από τα συγκεκριμένα νομίσματα έρχονταν για πρώτη φορά στο φως. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του θησαυρού ήταν πως αποκαλύπτει τον τρόπο που «ταξίδευαν» τα αντικείμενα εκείνη την περίοδο, αποδεικνύοντας πόσο τεράστιο και δυνατό ήταν το σκανδιναβικό εμπορικό δίκτυο.
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/HvgxN5-N6Jg
Η λεία του αεροδρομίου Arlanda
Ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της εποχής των Βίκινγκ που βρέθηκε στη Σουηδία βοήθησε να αποκαλυφθούν τα εμπορικά δίκτυα που διέτρεχαν τον κόσμο εκείνη την εποχή. Κατά την ανασκαφή ενός ταφικού μνημείου κοντά στο αεροδρόμιο Arlanda στη Στοκχόλμη, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πρώτα ένα νόμισμα, μετά ένα άλλο και μετά συνολικά 470! Τα περισσότερα χρονολογούνται από τα μέσα του 9ου αιώνα, που ήταν περίπου οι αρχές της Νορβηγικής εισαγωγής νομισμάτων, και δεν ήταν της περιοχής, αλλά προέρχονταν από τη Δαμασκό και τη Βαγδάτη. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το πιθανότερο είναι να αποτελούσαν προϊόν εμπορίου με τους Βίκινγκ. Μερικά από τα νομίσματα ήταν περσικά και χρονολογούνταν αιώνες παλαιότερα από την εποχή που θάφτηκαν. Το ταφικό μνημείο όπου βρέθηκε ο θησαυρός ήταν 1.000 χρόνια παλαιότερο από τον ίδιο τον θησαυρό. Πιθανότατα εκείνοι που έθαψαν το δοχείο με τον θησαυρό, χρησιμοποίησαν τον τύμβο ως τοπόσημο που θα μπορούσαν εύκολα να εντοπίσουν ξανά και να πάρουν πίσω τα νομίσματα. Απ΄ότι φαίνεται όμως, μάλλον έκαναν λάθος.
Η λεία του Watlington
Μπορεί το συγκεκριμένο εύρημα να μην απαρτίζεται από μεγάλο αριθμό αντικειμένων, ωστόσο σηματοδοτεί μια σημαντική εποχή στις σχέσεις μεταξύ των βασιλείων στη Βρετανία. Οι Βίκινγκ εισέβαλαν και κατέλαβαν τη βόρεια Αγγλία τη δεκαετία του 860, όταν ο Άλφρεντ ο Μέγας βασίλευε στο νότο, στο Wessex. H λεία του Watlington περιλαμβάνει 13 βρετανικά νομίσματα που απεικονίζουν τον Άλφρεντ μαζί με τον Ceowulf II, ηγεμόνα της Mercia. Τα νομίσματα αυτά «κόπηκαν» προκειμένου να καταστεί σαφής η συνεργασία μεταξύ των ηγεμόνων απέναντι στη δύναμη των Βίκινγκ. Αυτό είναι σημαντικό καθώς ο Ceowulf θεωρούνταν από καιρό ως η «μαριονέτα» των Βίκινγκ. Μετά το συγκεκριμένο εύρημα γνωρίζουμε ότι πιθανότατα αυτό δεν ίσχυε και πως συνεργαζόταν με τον Άλφρεντ τον Μέγα.
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/akS5B3RNy-s
H λεία του Viggbyholm
Ο θησαυρός της εποχής των Βίκινγκ που ανασκάφηκε στο Viggbyholm της Σουηδίας, περιείχε δαχτυλίδια, πέρλες και ασημένια νομίσματα περασμένα σε αλυσίδες ως μενταγιόν. Ανάμεσα στα αντικείμενα υπήρχε ένα νόμισμα που τράβηξε την προσοχή των ειδικών. Γνωρίζουμε πως οι Νορμανδοί ήταν στενά συνδεδεμένοι με τους Βίκινγκ. Ωστόσο, υπάρχουν εκπληκτικά λίγα στοιχεία για το εμπόριο μεταξύ τους. Αυτό το νόμισμα ωστόσο, ήταν νορμανδικό και ανάλογό του δεν είχε εμφανιστεί από τον 18ο αιώνα. Η σπανιότητα των νορμανδικών νομισμάτων στους θησαυρούς των Βίκινγκ εξηγείται από το γεγονός ότι οι Βικινγκ ενδιαφέρονταν μόνο για νομίσματα και αντικείμενα φτιαγμένα από υψηλής ποιότητας ασήμι. Οι Νορμανδοί όμως συνήθιζαν να ανακατεύουν χαλκό με ασήμι όταν «έκοβαν» νομίσματα. Αφού λοιπόν οι Βίκινγκ ήθελαν μόνο το καλύτερο, φρόντιζαν να «ξεφορτώνονται» γρήγορα τα νορμανδικά νομίσματα.
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/SURy7jEaGWk