Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Οι Τρεις Ιεράρχες και η σύγχρονη Παιδαγωγική

Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου ομιλία με θέμα “Οι Τρεις Ιεράρχες και η σύγχρονη Παιδαγωγική”. Ομιλητής ήταν ο καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Βασίλης Οικονομίδης.
Η εκδήλωση άρχισε με μελωδική υμνωδία από τη χορωδία Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ.Κ.Α. Παρά τις καθημερινές ανακοινώσεις – κάλεσμα της Ι.Μ.Κ.Α. από τα Χανιώτικα Νέα η αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου ήταν σχεδόν κενή, με εμφανή την απουσία των εκπαιδευτικών, αν και είχε σταλεί πρόσκληση στις Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων. Ταυτόχρονα είχε ανακοινωθεί από την Υπουργό Παιδείας η διαδικασία της Αξιολόγησης των Εκπαιδευτικών και η κατάργηση της Αργίας της Εορτής της Εκπαίδευσης, των Τριών Ιεραρχών.


Τι να πρωτοσχολιάσω; Η σιωπή είναι χρυσός. Θα αναφερθώ μόνο σε μερικά αποσπάσματα της καταπληκτικής ομιλίας, με την άδεια του Καθηγητή, γιατί του ζήτησα τις «κάρτες» της ομιλίας του, με το θάρρος που είχα, καθώς τον είχα ορκίσει Νηπιαγωγό πριν 25 χρόνια ως Προϊστάμενος Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, και τώρα τον βρήκα στη θέση του Καθηγητή Πανεπιστημίου.


Οι Παιδαγωγικές Ιδέες των Τριών Ιεραρχών διατυπωμένες τον 4ο αιώνα μ.Χ. αποτελούν βασικές θέσεις της σύγχρονης Παιδαγωγικής. Η προσφορά τους στην Παιδεία είναι:
1. Η σύνδεση Χριστιανισμού και Ελληνικής Παιδείας
2. Η έμφαση στις ανθρωπιστικές σπουδές
3. Η ανάπτυξη της αξίας της Κλασσικής Παιδείας
4. Η κριτική επιλογή των ηθικών αξιών και αληθειών της αρχαίας σκέψης, της φιλοσοφίας και της λογοτεχνίας.
Βασικά στοιχεία της αληθινής Παιδείας είναι η Αγάπη, η Ελευθερία και ο Σεβασμός του ανθρώπινου προσώπου. «Τέχνη τεχνών, Επιστήμη επιστημών η Αγωγή».
Τρεις επταετείς περίοδοι Αγωγής και Εκπαίδευσης. Νηπιακή έως 7 ετών. Παιδική (-Προεφηβική) έως 14 ετών και Εφηβική έως 21 ετών.
Η Αγωγή στις μικρές ηλικίες ασκεί ισχυρή επίδραση σε όλη τη ζωή του ανθρώπου. Οι καλές συνήθειες αποκτώνται από νωρίς. Η ικανοποίηση των λογικών επιθυμιών των παιδιών δημιουργεί ένα πλαίσιο ορθής ανάπτυξης του ανθρώπου. Η ηθική ζωή των γονέων, ως παράδειγμα, είναι απαραίτητη για τη σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους.
Οι Τρεις Ιεράρχες μίλησαν για Διδακτικές αρχές, Εποπτεία, Αυτενέργεια, για Οικοδόμηση και κατάκτηση της Γνώσης.
Το έργο του Δασκάλου είναι υψηλό, κοπιαστικό, δημιουργικό, στοχεύει, μέσω της διάπλασης της ψυχής και της ανάπτυξης των ικανοτήτων του μαθητή, στη διαμόρφωσή του σε τέλειο άνθρωπο
Ο Δάσκαλος μέσα από τους μαθητές του επιδρά στην Κοινωνία.
Αλληλεπίδραση Δασκάλου – Μαθητή. Η σχέση στηρίζεται στην αμφίδρομη Αγάπη και τον αλληλοσεβασμό.
Αυτά πιστεύουμε και διδάσκουμε οι Έλληνες ΔΑΣΚΑΛΟΙ σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, απόλυτα σύμφωνοι με τις εξελίξεις της Επιστήμης.
Γι’ αυτό επιμένουμε να γιορτάζουμε του Τρεις Ιεράρχες, τους προστάτες των Ελληνικών Γραμμάτων. Γι’ αυτό το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών καθιέρωσε από το 1841 τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών, την 30η Ιανουαρίου, ως γιορτή της Παιδείας.
Τα συμπεράσματα δικά σας πού και πώς φτάσαμε…
Καμαρωχαίρομαί σας!

*O Πέτρος Πανηγυράκης
είναι δάσκαλος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα