Σήμερα την εποχή που οι Θεσμοί, η Πίστη και η Γνώση, δοκιμάζονται τόσο, έρχεται το διαχρονικό μήνυμα εκείνων που αναδείχτηκαν προστάτες της Ελληνικής Παιδείας, να φωτίσει την σκέψη μας και να ενθουσιάσει την ψυχή μας.
Ο Βασίλειος ο Μέγας, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, μπορεί να έζησαν πριν 16 αιώνες, αλλά η διδασκαλία τους αφορούσε μια εποχή κοσμοϊστορικών αλλαγών.
Aγιοι ιεράρχες, Δάσκαλοι, Πατέρες, Δοχεία του πνεύματος, σάλπιγγες της θεολογίας και οι τρεις μεγάλοι και οι τρεις Χρυσόστομοι και οι τρεις Θεολόγοι και πίσω τους, δίπλα τους, μέσα τους, τρείς Άγιες ηρωίδες, ευλογημένες μητέρες Η Εμμέλεια, η Νόνα και η Ανθούσα.
Σήμερα που η σύγχυση των σκοπών χαρακτηρίζει την εποχή μας, σήμερα που η αγάπη απουσιάζει από την κοινωνία, η σύγχυση αλλά και η άλωση στο χώρο της Παιδείας, (όπως η 1η εγκύκλιος με ημερομηνία 10-1-2020 και η 2η εγκύκλιος με ημερομηνία 15-1-2020 του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικές με την εορτή των Τριών Ιεραρχών), στην εποχή που περισσεύουν τα λαμπερά είδωλα και λείπουν τα ταπεινά πρότυπα.
Πρότυπα μεγάλα και φωτεινά, ευσεβέστατης μητέρας υπήρξαν οι Άγιες μητέρες των Τριών Ιεραρχών. Η Εμμέλεια, η μητέρα του Μεγάλου Βασιλείου η οποία υπήρξε πολύτεκνος αλλά και καλλίτεκνος, η Νόνα μητέρα του Γρηγορίου του Θεολόγου, σεμνή και υπερήφανη Χριστιανή, το εγκαλώπισμα και η χαρά της Οικογένειας, η Ανθούσα, η μητέρα του Ιωάννη του Χρυσόστομου. Ανθούσα το όνομα της και μέσα στην καρδιά της ανθίζουν οι χριστιανικές αρετές.
Οι πατέρες των Τριών Ιεραρχών δεν μπόρεσαν να ασκήσουν ουσιαστική αγωγή στα παιδιά τους για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Οι μητέρες τους ήταν αυτές που διαμόρφωσαν, μετά τον Θεό, τις προσωπικότητές τους και τον χαρακτήρα τους. Στη μητέρα κυρίως οφείλουν «το ζην, το ευζήν και το αιωνίως και το κατά Θεόν ζην». Αυτές τους κυοφόρησαν, τους γέννησαν, τους ανέθρεψαν, τους στήριξαν με τις συμβουλές και το παράδειγμα τους.
Ο πλούτος της καρποφορίας των μεγάλων αυτών ανδρών, υπήρξεν καρπός της ταπεινώσεως, της αγάπης, της θυσίας και της ευσέβειας των μητέρων τους. Βλέποντας τις ένδοξες αυτές γυναίκες ο ειδωλολάτρης Λιβάνιος θαύμασε και αναφώνησε: «Τι σπάνιες γυναίκες υπάρχουν στους κόλπους των Χριστιανών» Οι ίδιοι αυτοί Πατέρες στα συγγράμματα τους ομολογούν και διατυμπανίζουν στις επόμενες γενεές την υψίστη και μεγάλη δύναμη την οποία έχει η συνεργός του Θεού που λέγεται Μητέρα, μας αφηγούνται τη θεοσεβή ζωή τους, το σπουδαίο έργο που επιτέλεσαν, τις θλίψεις και τις χαρές που εδοκίμασαν στη ζωή τους.
Η εκκλησία τις ανακήρυξε Αγίες και τιμά τη μνήμη τους, της Εμμέλειας στις 30 Μαΐου, της Νόνας στις 5 Αυγούστου και της Ανθούσας στις 28 Ιανουαρίου. Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ορίστηκε να τιμάται η μνήμη των Αγίων Μητέρων των Τριών Ιεραρχών την Κυριακή μετά την εορτή της Υπαπαντής. Εύχομαι οι Τρεις Ιεράρχες να φωτίσουν τους ιθύνοντες προστασίας των Ελληνικών Γραμμάτων, ώστε η εορτή αυτή να εορτάζεται κάθε χρόνο χωρίς συγχύσεις και παλινδρομήσεις, προς όφελος της Ελληνικής Παιδείας και των λειτουργών της, με μόνιμους και καλοπληρωμένους εκπαιδευτικούς και όχι με αναπληρωτές.