Τα ορατά αποτελέσµατα των ευρωπαϊκών εκλογών, αλλά και των εθνικών εκλογών σε αρκετές από τις βασικές χώρες της ΕΕ (Γαλλία και Γερµανία) οδηγούν σε συµπεράσµατα που πλήττουν τους ευρωπαϊκούς θεσµούς και τη δηµοκρατία. Ένας από τους βασικούς πυλώνες που αναφέρθηκαν σε κάθε εκλογή, αλλά και διορισµό ιθυνόντων, αφορούσε τη συνέχιση της βοήθειας στην Ουκρανία, και µάλιστα, όπως έχουµε σηµειώσει στο πρόσφατο παρελθόν, σε βάρος των οικονοµικών συµφερόντων των πλέον αδύναµων κρατών µελών που καλούνται να συµβάλουν, ως µη όφειλαν, στην εξασφάλιση των σχετικών κονδυλίων. Ποια είναι η κατάσταση σήµερα, είναι η ζητούµενη απάντηση στο σηµείωµά µας αυτό.
Η διαρκής συνέχιση λανθασµένων αποφάσεων για τη ρωσοουκρανική σύρραξη, έχει αποφέρει σοβαρά χτυπήµατα στους Ευρωπαίους. Αυτά τα χτυπήµατα τα είδαµε να υλοποιούνται τα δυο τελευταία χρόνια, ανήµποροι να αντιδράσουµε, παρά µόνο µε τη ψήφο µας. Όταν και αυτή δεν λαµβάνεται υπόψη, αλλά ορισµένοι ταγοί δρουν κατά το δοκούν, τότε το πράγµα οδεύει προς τα άκρα. Μετά τις πρόωρες εκλογές στη Γαλλία και τα τελευταία χτυπήµατα στο Γερµανό καγκελάριο, από τις εκλογές σε ορισµένα κρατίδια της Γερµανίας, είναι ορατό πλέον ότι το εξ ορισµού βασικό όργανο της ΕΕ που είναι το Συµβούλιο, βρίσκεται σε δυσχερή θέση και αρχίζουν να θεωρούν πολλοί ότι ο ρόλος του θα είναι περισσότερο διακοσµητικός, δίνοντας περισσότερο χώρο στη νέα Κοµισιόν να διαδραµατίσει ρόλο υπουργικού συµβουλίου. Τα υπουργικά όµως συµβούλια, έχουν και τους αρχηγούς τους, που µπορεί να είναι από πρωθυπουργοί, µέχρι αρχηγοί κράτους.
Είναι ορατό να διαπιστώσουµε ότι µόλις είδε το κενό εξουσίας η πρώην και νυν πρόεδρος της Κοµισιόν, έσπευσε και κάλυψε αυτό το κενό και σήµερα µπορούµε να µιλήσουµε για καθορισµό των πολιτικών και της εφαρµογής τους, κυρίως από την καλολαδωµένη γραφειοκρατική ελίτ των Βρυξελλών. Καλολαδωµένη από κάθε άποψη.
Και µε αυτή τη διαπίστωση, φθάσαµε στην ανακοίνωση της κυρίας φον ντερ Λάϊεν πριν λίγες µέρες για τη νέα Κοµισιόν και για τα καθήκοντα του κάθε επιτρόπου, που για πρώτη φορά διαβάζουµε ότι ειπώθηκε πως κάθε µέλος του Κολλεγίου των Επιτρόπων είναι ισότιµο – και κάθε επίτροπος έχει ίση ευθύνη για την επίτευξη των προτεραιοτήτων µας..
Αυτό σηµαίνει ότι όλοι οι Επίτροποι πρέπει να συνεργαστούν» είπε η φον ντερ Λάιεν κατά τη συνέντευξη Τύπου. Αυτό ως γεγονός δεν πειράζει ιδιαίτερα, παρά µόνο αν το συνυπολογίσουµε µε το γενικό µπέρδεµα που ακολούθησε η διαδικασία ανάθεσης των χαρτοφυλακίων. Βασικά χαρακτηριστικά του παρελθόντος έχουν τεθεί στα αζήτητα και οι µεγάλες λεγόµενες χώρες που συνεισφέρουν και µάλιστα µε ισχυρά ποσά ενώ κατά το παρελθόν είχαν λόγο τουλάχιστον ως προς το χαρτοφυλάκιο που «κληρονοµούσαν», ορισµένες από αυτές έφτασαν στο σηµείο να λοιδορούνται από την πρόεδρο της Κοµισιόν, όπως έγινε µε την παραίτηση – αποποµπή του αντιπάλου της προέδρου και ισχυρού Γάλλου επιτρόπου κ. Μπρετόν. Αντ αυτού ένα δευτερεύον χαρτοφυλάκιο επιφυλάχθηκε στο νεαρό Γάλλο επίτροπο Στεφάν Σεζουρνέ, που θα κοσµεί µε τη γαλλική αβρότητα τα σαλόνια των Βρυξελλών!
Σύµφωνα µε αναλύσεις για τη διανοµή των χαρτοφυλακίων, ο Ολλανδός Βούπκε Χοέστρα, θα είναι ο αρµόδιος Επίτροπος για το κλίµα, την κλιµατική διπλωµατία και την απαλλαγή από τον άνθρακα, βασικής πολιτικής που θα διαδραµατίσει σηµαντικό ρόλο στο µέλλον. Ο επίτροπος αυτός θεωρείται ότι ανήκει στο στενό περιβάλλον της προέδρου. Για να δει κανείς πως εξελίσσεται το παζλ της διανοµής των χαρτοφυλακίων, ο Ολλανδός επίτροπος θα ελέγχει τους επιτρόπους δυο από τις µεγαλύτερες χώρες, της Ισπανίδας σοσιαλίστρια Τερέζα Ριµπέιρα, αλλά και τον Γάλλο έµπιστο του Μακρόν. Αλλά για το περιβάλλον είναι και η Σουηδή κα Τζέσικα Ρόσγουολ. Όταν λέµε για µπέρδεµα, εννοούµε µπέρδεµα, δεν είναι ορατό πως θα διαχειριστούν οι επίτροποι αυτοί τα χαρτοφυλάκιά τους, και δε θα µετατραπεί σε αρένα πισώπλατων µαχαιρωµάτων η πλέον καλολαδωµένη γραφειοκρατία του κόσµου!
Ένα ακόµη µπέρδεµα που θα έχει επιπτώσεις και στη χώρα µας, είναι η ανάθεση στην πρώην πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλας που ανέλαβε Ύπατη Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρός της ΕΕ, όµως το µπέρδεµα αφορά τις αρµοδιότητες της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, µε την Ντουµπράφσκα Σουίτσα (Κροατία), που αναλαµβάνει νέα επίτροπος για τη Μεσόγειο, που έχει και τη µετανάστευση, αλλά και τον άλλο πόλεµο της γειτονιάς µας (Γάζα).
Ο Λιθουανός κ. Κουµπίλιους θα είναι ο Επίτροπος για την Άµυνα και το ∆ιάστηµα, και θα µπερδεύεται µε τον ελεγχόµενο Γάλλο επίτροπο Σεζουρνέ (βιοµηχανική στρατηγική), αλλά και την αντιπρόεδρο Κάλας! Ίσως να µπερδεύεται και η Φιλανδή επίτροπος Χένα Βιρκούνεν που προικίστηκε µε τα χαρτοφυλάκια της Τεχνολογίας, της Ασφάλειας και τη ∆ηµοκρατίας!
∆ιαφαίνεται τέλος, και µια προβληµατική ως προς την ικανότητα δράσης της πολιτικής για την απασχόληση και τα Κοινωνικά ∆ικαιώµατα της ΕΕ, που θα ονοµάζεται πλέον «Ανθρώπινου δυναµικού, δεξιοτήτων και ετοιµότητας», που θέτει τα ευρωπαϊκά συνδικάτα σε κατάσταση ετοιµότητας.
Από διαχειριστική άποψη ο στόχος που καταλαβαίνει κάθε καλόπιστος άνθρωπος είναι ότι το γενικό µπάχαλο αρµοδιοτήτων (συχνά θα καταλήγει σε οµηρικούς καυγάδες) ευνοεί την πρόεδρο της Κοµισιόν, η οποία συγκεντρώνει ουσιαστικά όλη την εξουσία πάνω της.
Το επόµενο βήµα που αφορά τις ακροάσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να θεωρηθεί για άλλη µια φορά τυπική διαδικασία που θα έχει ως αποτέλεσµα να «απορριφθούν 1-2 υποψηφιότητες, λιγότερο αρεστές στη Βασίλισσα της Κοµισιόν» (ο όρος είναι δανεικός)! Οι βασιλείς όµως πάντοτε
Η απερχόµενη διαµεσολαβήτρια της ΕΕ: δήλωσε µόλις πριν 2 ηµέρες, ότι «Ορισµένες οµάδες µπορεί να µην θέλουν κάποιον τόσο ενεργό όσο εγώ», έχοντας ασκήσει έντονη κριτική στο παρελθόν κατά της παρούσας Κοµισιόν.
Ένα είναι το ζητούµενο που χρήζει θεραπείας: να επανέλθουν οι δηµοκρατικοί θεσµοί στη λειτουργία των οργάνων της ΕΕ, για να γίνει περισσότερο ορατό το µέλλον στις καρδιές και στις τσέπες των Ευρωπαίων!