Τουλάχιστον 2.417 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιράκ τον Ιούνιο–ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων σε αμάχους αυτό τον χρόνο–ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 2.287.
Τουλάχιστον 1.531 από τους νεκρούς ήταν άμαχοι, ενώ οι περισσότερες απώλειες–470 νεκροί– καταγράφηκαν στην επαρχία της Νινευί.
Τα Ηνωμένα Έθνη επισημαίνουν ότι ο απολογισμός αυτός δεν περιλαμβάνει τα θύματα στην επαρχία Άνμπαρ του δυτικού Ιράκ, το μεγαλύτερο τμήμα της οποίας ελέγχεται από τους τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ.
Οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) κατέλαβαν τμήματα της Άνμπαρ τον Ιανουάριο και πριν από μερικές εβδομάδες κατέλαβαν και την Μοσούλη, πρωτεύουσα της Νινευί.
Το ιρακινό κοινοβούλιο πρόκειται σήμερα να συνεδριάσει για πρώτη φορά για να εκλέξει τον νέο πρόεδρο του Σώματος, τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της χώρας.
Ο σημερινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, ο οποίος είναι σιίτης, αντιμετωπίζει ισχυρή αντίθεση στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει μία τρίτη θητεία.
Ο πόλεμος στο Ιράκ που έγινε με σκοπό να καταστραφούν τα (προσχηματικά) χημικά όπλα του Σαντάμ και επιτέλους οι Ιρακινοί να νοιώσουν την δημοκρατία και την ελευθερία που θα έφερναν τα Νατοϊκά στρατεύματα, οι υπέρμαχοι της ελευθερίας και της δημοκρατίας με την συμμετοχή και την συνεργασία του ΟΗΕ έδειξε ξεκάθαρα ότι δεν είχε καμιά απολύτως σχέση με αυτά που μας έλεγαν. Η ανοικοδόμηση του Ιράκ μετατράπηκε σε μία διαρκή καταστροφή υποδομών. Αυτό που με σαφήνεια αποδείχθηκε είναι η ικανότητα των Αμερικανών για καταστροφή και η ανικανότητά τους για καλά έργα. Ικανότητα να είσβάλουν όπου θέλουν να καταστρέφουν τις υποδομές των κρατών ώστε και τα βρέφηακόμα να μην έχουν ακόμα και το γάλα σε σκόνη για να τραφούν .Όπου η αρρωστημένη φρικιαστική απάντηση της Αμερικανοεβραίας υπουργού ότι τα 500.000 νεκρά παιδιά που πέθαναν από πείνα και διαμελίσθηκαν από τις βόμβες ακριβείας άξιζε τον κόπο του πολέμου στο Ιράκ δίνει τη λαβή σε κάθε σκεπτόμενο πολίτη οτι αυτό που έγινε και συνεχίζει να γίνεται ήταν ξεκάθαρα ένα έγκλημα κατα της ανθρωπότητας κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Και σε αυτό το έγκλημα συμμετείχαν Οι Η.Π.Α. ο Ο.Η.Ε. και γιατί όχι και το Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έκλεισε τα μάτια και τα αυτιά του και δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία οπως έγινε με την Σερβία. Μα για τους θεούς και τους νικητές όλα είναι καλά και δίκαια και οι Νόμοι και τα ανθρώπινα δικαιώματα έφαρμόζονται μόνο αφού περάσουν απο τις επιλογές των και τη θέληση των ηγεμόνων και των λεγεώνων τους. Το σημερινό μοντέλο των δύο εξουσιών (απολυταρχική πολιτική εξουσία , και θρησκεία) απέτυχε με πάταγο στην δημιουργία ανθρώπινης πολιτείας. Και η μόνη ελπίδα που μας μένει είναι οτι η ανθρωπότητα θα απαλλαγεί απο μεγάλο μέρος των δεινών της αν η φιλοσοφία συμμετέχει στο πολιτικό, στο οικονομικό, στο κοινωνικό σύστημα και στην παιδεία. Γιατί η φιλοσοφία αποτελεί την μήτρα κάθε αξίας και κάθε ηθικού μηνύματος το οποίο υποκλέπτει η κάθε θρησκεία και το παρουσιάζει θεόπνευτο στις ιερές γραφές της. για αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να γίνει γνωστή η φιλοσοφία στις μάζες, ειδικά η Επικούρεια γιατί θα δημιουργηθεί μια τρομακτική αποστροφή των ανθρώπων απο την θρησκεία.
Αθανάσιος Μερτζανίδης Επικούρειος.