Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

ΟΗΕ: Ονδούρα και Βενεζουέλα, πρώτες σε φόνους παγκοσμίως

Η Ονδούρα παρέμεινε η χώρα με τη χειρότερη αναλογία φόνων παγκοσμίως, σύμφωνα με μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών η οποία δημοσιεύεται σήμερα, καθώς η αμερικανική ήπειρος ξεπέρασε την Αφρική και είναι πλέον η περιοχή με τους περισσότερους φόνους ανά 100.000 κατοίκους σε καιρό ειρήνης.

Στην Ονδούρα της Κεντρικής Αμερικής, μια χώρα η οποία σπαράσσεται από έναν ανελέητο πόλεμο συμμοριών και στην οποία έχουν εισβάλει τα μεξικανικά καρτέλ των ναρκωτικών, το 2012 ο δείκτης των φόνων ανερχόταν σε 90,4 ανά 100.000 κατοίκους, ήταν δηλαδή σχεδόν ο διπλάσιος της Βενεζουέλας (53,7), η οποία βρέθηκε στη δεύτερη θέση.

Σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC), σχεδόν όλα τα κράτη της Κεντρικής Αμερικής είχαν ιδιαίτερα κακές επιδόσεις. Το Μπελίζ έχει έναν δείκτη φόνων που ανέρχεται σε 44,7, ενώ στο Ελ Σαλβαδόρ έφθασε τους 41,2 ανά 100.000 κατοίκους.

Σε προηγούμενη έκθεση της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ το 2011 η Ονδούρα βρισκόταν στην κορυφή του καταλόγου, το Ελ Σαλβαδόρ ακολουθούσε στη δεύτερη και η Βενεζουέλα βρισκόταν στην τρίτη θέση.

Με βάση την έκθεση, η Αμερική ξεπέρασε την Αφρική και είναι πλέον η περιοχή με τους περισσότερους φόνους, χάρη στην εκθετική άνοδο της δράσης των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, οι οποίες συχνά χρηματοδοτούνται από τα έσοδα που τους αποφέρει το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Σχεδόν το 40% των 437.000 φόνων οι οποίοι διαπράχθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο το 2012 έγιναν στην αμερικανική ήπειρο και εξ αυτών η πλειονότητα καταγράφηκε στην Κεντρική και Νότια Αμερική, κατά την ίδια έκθεση.

«Συνολικά το οργανωμένο έγκλημα (ή) οι ανθρωποκτονίες που σχετίζονται με τα ναρκωτικά αντιστοιχούν στο 30% των φόνων στην Αμερική», σύμφωνα με το UNODC.

Οι χώρες της Κεντρικής Αμερικής οι οποίες έχουν μια μακρά ιστορία βίας των συμμοριών, περιλαμβανομένης της Ονδούρας, βλέπουν το πρόβλημα να επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο τα τελευταία χρόνια αφού εισέβαλαν στα εδάφη τους τα μεξικανικά καρτέλ, επωφελούμενα από την αναξιοπιστία των κρατικών θεσμών και των υπηρεσιών ασφαλείας, για να δημιουργήσουν διαμετακομιστικά κέντρα και να συντονίζουν τις παραδόσεις ναρκωτικών από τη Νότια Αμερική στις ΗΠΑ.

Ανάμεσα στις άλλες χώρες με ιδιαίτερα υψηλούς δείκτες είναι η Γουατεμάλα, με 39,9 φόνους ανά 100.000 κατοίκους· η Νότια Αφρική με 31· η Κολομβία με 30,8· η Βραζιλία με 25,2.

Στο Μεξικό, όπου περίπου 85.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε ένα ατέλειωτο κύμα φόνων που σχετίζεται με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών μετά το 2007, όταν ο τότε πρόεδρος είχε κινητοποιήσει το στρατό αναθέτοντάς του να πατάξει τα αντιμαχόμενα καρτέλ, ο δείκτης μειώθηκε σε 21,5 ανά 100.000 κατοίκους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα