Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Η οικολογική γεωργία προστατεύει το περιβάλλον

» Επεσε η φετινή “αυλαία” του 3ου Θερινού Σχολείου Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας

Με αναφορές στις επιπτώσεις της θαλάσσιας ρύπανσης στη βιοποικιλότητα και στον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει η οικολογική γεωργία στην προστασία του περιβάλλοντος ολοκληρώθηκε χθες επιτυχώς το εξαήμερο 3ο Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας, το οποίο έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου (Ιδρυμα “Αγία Σοφία”) στους Αγίους Πάντες.

Αξιόλογοι εισηγητές παρευρέθησαν το Σάββατο 31 Αυγούστου και την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου, οι οποίοι μετέφεραν τις τεκμηριωμένες και εμπεριστατωμένες απόψεις τους  γύρω από την ορθή διαχείριση των περιβαλλοντικών ζητημάτων.
Συγκεκριμένα, ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ευάγγελος Γιδαράκος κατέθεσε τις απόψεις του αναφορικά με το φλέγον ζήτημα της θαλάσσιας ρύπανσης και τις επιπτώσεις του εν λόγω φαινομένου στη Βιοποικιλότητα. Εν συνεχεία ο γεωπόνος, ερευνητής και οικοτοξικολόγος κ. Ευάγγελος Μπούρμπος τόνισε τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει η οικολογική γεωργία στην προστασία του περιβάλλοντος. Ακόμη αναφέρθηκε εκτενώς στις σημαντικές επιπτώσεις της συμβατικής γεωργίας, η οποία υπακούοντας στα κελεύσματα του καπιταλιστικού συστήματος, τροποποιεί τα δομικά χαρακτηριστικά του αστικού περιβάλλοντος, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην υποβάθμιση της ανθρώπινης υγείας. Τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στη συμβατική γεωργία περιέχουν βαριά μέταλλα, τα οποία συνδέονται με εμφάνιση καρκινογενέσεων κυρίως στα οστά και στο έντερο. Μια ακόμη θεματική που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του σχολείου αφορά στο φυσικό περιβάλλον, στις προστατευόμενες περιοχές και τις διαπιστωθείσες εμπειρίες από τη διαχείρισή τους, η οποία αποτέλεσε και τον κεντρικό άξονα της ομιλίας του ερευνητή του Μουσείου Φυσικής  Ιστορίας Κρήτης και προέδρου του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, κ. Πέτρου Λυμπεράκη.
Τις ουσιαστικές γνώσεις του γύρω από το ζήτημα της προβολής περιβαλλοντικών θεμάτων στα έντυπα και διαδικτυακά μέσα κατέθεσε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. κ. Ανδρέας Βέγλης, δίνοντας οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές τόσο σε νέους όσο και σε παλιούς δημοσιογράφους, αναφορικά με την ορθή επικοινωνία περιβαλλοντικών θεμάτων στα προαναφερθέντα μέσα. Λαμβάνοντας ως δεδομένο πως η τεχνολογία έχει εισέλθει σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας, μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτή η σημασία του τεχνολογικού αλφαβητισμού των επαγγελματιών δημοσιογράφων και κατ’ επέκταση η επιτακτική ανάγκη διαρκούς επιμόρφωσής τους. Τέλος, η αυλαία του 3ου Θερινού Σχολείου έπεσε με την περιεκτική εισήγηση του βιολόγου – ιχθυολόγου και διδάκτορα του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γεωργίου Τίγκιλη, ο οποίος μίλησε για το λιμνοποτάμιο περιβάλλον πολλών περιοχών του ελλαδικού χώρου καθώς και για τις αλλαγές που αυτό βιώνει εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης, αλλαγές που πλήττουν τα έμβια όντα που κατοικούν σε αυτό, σε σημείο μάλιστα που να αλλοιώνεται πολλές φορές και ο γηγενής πληθυσμός πολλών λιμνών και ποταμών. Με το πέρας και της τελευταίας εισήγησης πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή στη Λίμνη Κουρνά και ανάλυση των δεδομένων της ιχθυοπανίδας και του παράκτιου περιβάλλοντος.

ΑΛΙΚΗ ΧΩΜΑΤΑ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα