Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: Να προστατέψουμε τα κρινάκια και τις αμμοθίνες

«Αξίζει να προστατέψουμε τα κρινάκια της θάλασσας (pancratium maritimum) που εμφανίζονται κάθε Αύγουστο με Οκτώβριο εδώ και χιλιάδες χρόνια στις αμμώδεις παραλίες της Κρήτης, όπως μαρτυρούν κι οι μινωικές τοιχογραφίες», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, καθώς όπως λέει αποτελούν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της τοπικής χλωρίδας αλλά και του πολιτισμού της Κρήτης.

Τα κρινάκια της θάλασσας ανθίζουν σε αμμώδεις παραλίες της Μεσογείου αλλά και του νότιου Ατλαντικού. Οι σπόροι τους μεταφέρονται με τον αέρα και τα κύματα, καθώς προστατεύονται από ελαφρύ περίβλημα που όταν το δούμε στην ακτή, μοιάζει με μικρά κομματάκια κάρβουνο.

Δυστυχώς, όμως, όπως επισημαίνεται σχετικά, η άγνοια και η πίεση που δέχονται εν ονόματι τουριστικών δραστηριοτήτων, η άγρια τουριστική εκμετάλλευση – καταστροφή (πχ φύτευση γκαζόν σε αμμώδεις ακτές, τσιμεντοποίηση ή «καθάρισμα» της αμμουδιάς για να μπουν ομπρελοκαθίσματα, αυθαίρετες κατασκευές και κτίσματα κ.ά) και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες στις ακτές απειλούν μεταξύ άλλων και τα κρινάκια της θάλασσας.
Η διατήρηση του κρίνου της θάλασσας δίνει ένα ιδιαίτερο χρώμα στις ακτές. Συμβάλλει στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και αποτελεί κομμάτι της πολιτιστικής μας παράδοσης πλέον, αφού έχει αποτυπωθεί ακόμη και στις μινωικές τοιχογραφίες.

Οι Δήμοι, οι αρμόδιοι φορείς αλλά και οι πολίτες πρέπει να συμβάλουν στην προστασία του κρίνου της θάλασσας αλλά κι ευρύτερα της χλωρίδας και της πανίδας των ακτών μας που συναντώνται στις ακτές κι ιδιαίτερα στους αμμόλοφους αποφεύγοντας την ισοπέδωση και το «όργωμα» της αμμουδιάς με μπουλντόζες και άλλα βαριά μηχανήματα. Η σημαντικότητά τους τα τελευταία χρόνια άρχισε να αναγνωρίζεται και γι’ αυτό αποτελούν προστατευόμενη ζώνη σε όλες τις ευρωπαϊκές ακτές. Ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως οι αμμοληψίες, τα τροχοφόρα στις παραλίες, η αυθαίρετη δόμηση, προκαλούν την υποβάθμιση επιταχύνοντας τη διάβρωση της ευαίσθητης αυτής ζώνης.

Παρόλο που οι αμμόλοφοι φαίνονται “νεκροί”, στην πραγματικότητα φιλοξενούν ένα πλήθος ζώων και φυτών. Οι αμμόλοφοι (αμμοθίνες) αποτελούν το φυσικό φράγμα που προστατεύει την ενδοχώρα από το αλμυρό νερό και τον άνεμο. Επίσης το σύστημα των θινών απορροφά την ενέργεια των κυμάτων. Χωρίς την προστασία των αμμόλοφων πολλές αμμώδεις παραλίες θα εξαφανίζονταν ταχύτατα. Είναι γνωστό ότι σε περιοχές όπου οι αμμόλοφοι καταστρέφονται από τον άνθρωπο, το αλμυρό νερό της θάλασσας εισέρχεται στον υδροφόρο ορίζοντα πλήττοντας έτσι τις αγροτικές καλλιέργειες (υφαλμύρωση υδάτινων αποθεμάτων).

Περισσότερα:
Για τη σημασία των αμμοθινών και τα είδη κέδρων που υπάρχουν σε περιοχές όπως τα Φαλάσαρνα, η Γαύδος, η Χρυσή, το Κεδρόδασος και το Νότιο Αιγαίο, μπορεί κανείς να μάθει περισσότερα μαζί με προτάσεις προστασίας από το πρόγραμμα JUNICOAST με τίτλο «Δράσεις για την προστασία των παράκτιων αμμοθινών με είδη Juniperus στην Κρήτη και στο Νότιο Αιγαίο (Ελλάδα)» που υλοποίησε το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα