Ανακοίνωση για την απόφαση του Υπουργείου Υποδομών να δώσει σε ιδιώτες μέρος του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της ΕΥΔΑΠ εξέδωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση αναφέρει «η αιφνίδια απόφαση του Υπουργείου Υποδομών για εκχώρηση σε ιδιώτες μέρους του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της ΕΥΔΑΠ αποδεικνύει ότι ο στόχος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ικανοποίηση των ιδιωτικών συμφερόντων, ανεξαρτήτως κόστους, οικονομικού και εθνικού, αλλά και ασχέτως από τις επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια κίνηση στους πολίτες της χώρας.
Σε μια εποχή μάλιστα που η κρίση του κορονοϊού έδειξε περίτρανα, παγκοσμίως, πως η σωστή αντιμετώπιση κρίσεων μπορεί να γίνει μόνο με κοινή στρατηγική και προστασία των δημόσιων αγαθών, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχεται να αποδείξει ότι δεν έχει αντιληφθεί τη νέα πραγματικότητα που βιώνουμε.
Επισημαίνουμε ότι μέσω του ΕΥΣ η ΕΥΔΑΠ διαχειρίζεται το 80% των αποθεμάτων νερού της χώρας, που εκτείνονται σε 4 νομούς (Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής).
Η εκχώρηση αφορά την διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση τεράστιων έργων που έχει επωμιστεί το ελληνικό δημόσιο, όπως τα φράγματα του Μόρνου και του Ευήνου, η λίμνη Υλίκη, το κανάλι με το οποίο μεταφέρεται το νερό στην Πρωτεύουσα, τα αντλιοστάσια και πολλές άλλες υποδομές ύδρευσης.
Ας μην ξεχνάμε ότι η ΕΥΔΑΠ είναι μια κερδοφόρος δημόσια επιχείρηση και το νερό είναι επίσης δημόσιο αγαθό που δεν μπορεί να στερηθεί κανένας πολίτης της χώρας μας. Με ποιο κριτήριο λοιπόν προχωρά η Κυβέρνηση Μητσοτάκη στην εκχώρηση μέρους των Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της ΕΥΔΑΠ σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ;
Μήπως σε συνδυασμό με παράλληλες κινήσεις της Κυβέρνησης που φέρνουν την ΕΥΔΑΠ σε δύσκολη οικονομικά θέση (απαίτηση 266 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης, διανομή του 70% των κερδών της στους μετόχους), είναι αυτή η πρώτη κίνηση που θα προετοιμάσει και οδηγήσει τελικά στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του νερού στη χώρα μας;
Σε όσες χώρες συνέβη αυτό είχαμε υποβάθμιση της ποιότητας του παρεχόμενου νερού, δυσανάλογη αύξηση του κόστους του, μείωση ελέγχων υδροληψίας, και επισφάλεια στην αδιάλειπτη υδροδότηση.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι όλα αυτά θα συμβούν και στο λεκανοπέδιο, και θα επιβαρύνουν τόσο το δημόσιο, όσο και τους ίδιους τους πολίτες, που καλούνται να αντιμετωπίσουν τη μία κρίση μετά την άλλη.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ καλούμε την Κυβέρνηση να εξετάσει εκ νέου την απόφασή της, καθώς το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν μπορεί να γίνει παιχνίδι στο βωμό οποιωνδήποτε ιδιωτικών συμφερόντων.
Η δε ΕΥΔΑΠ είναι μία κερδοφόρος δημόσια επιχείρηση -οπότε η εκχώρηση μέρους του ΕΥΣ της ΕΥΔΑΠ δεν έχει λογική, αφού σε καμία θεωρία, και κάτω από καμία συνθήκη, δεν πουλάμε κάτι που λειτουργεί και αποδίδει, εκτός εάν από πίσω κρύβεται η εξυπηρέτηση ημετέρων»