Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024

Οικονοµικό κέντρο η Κρήτη

Τη δυνατότητα να αποτελέσει οικονοµικό κέντρο έχει η Κρήτη, τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης (Εργαστήριο Ανάλυσης ∆εδοµένων και Πρόβλεψης), Γιώργος Ατσαλάκης, σε οµιλία του χθες στα Χανιά.

Ο Γιώργος Ατσαλάκης

«Η Κρήτη µπορεί να γίνει ένα οικονοµικό κέντρο επιδιώκοντας την ανάπτυξη µιας ισχυρής οικονοµίας υψηλής τεχνολογίας», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ατσαλάκης µίλησε µε θέµα: «Γεωοικονοµία και Γεωστρατηγική της Κρήτης», σε εκδήλωση που διοργάνωσε χθες το απόγευµα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης ο Σύνδεσµος Εφέδρων Αξιωµατικών Χανίων και η Ενωση Αποστράτων Αξιωµατικών Στρατού.
Ο κ. Ατσαλάκης, µεταξύ άλλων, σηµείωσε ότι «η Κρήτη µε πολιτισµό πάνω από 5.000 ετών, αποτελεί µια µοναδική και περίτεχνη κοινωνία που τελειώνει και ξαναγεννιέται σε κύκλους καταστροφής, από ξένες κυριαρχίες. Το νησί της Κρήτης βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο στο πλέγµα των αρχαιοτάτων θαλάσσιων εµπορικών δρόµων που συνδέουν την Ευρώπη, τη ∆υτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική. Η στρατηγική θέση του νησιού και οι άφθονοι φυσικοί πόροι, δηµιούργησαν στην Κρήτη µια αξιοσηµείωτη ιστορία και για αυτό αποτέλεσε “µήλο της έριδος” από πολλούς κατακτητές. Μαζί µε την Σικελία και την Κύπρο, ασκούν πλήρη έλεγχο στην Ανατολική Μεσόγειο όπου διέρχεται το εµπόριο από την διώρυγα του Σουέζ και από τον επερχόµενο Ινδικό δρόµο του µεταξιού ΙΜΕC».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ο πυρήνας της Ελλάδας δεν είναι η Αθήνα ή η Θεσσαλία, είναι το Αιγαίο µα τα νησιά που επιτρέπει στην Ελλάδα να συνδεθεί µε το εµπόριο, την άµυνα και την επικοινωνία. Χωρίς το Αιγαίο δεν υπάρχει Ελλάδα. Έτσι, η χώρα πρέπει να διατηρήσει ένα σύγχρονο Ναυτικό και Πολεµική Αεροπορία για τον έλεγχο του πυρήνα της Ελλάδας. Η χώρα πρέπει να λειτουργεί σαν νησί. Το Αιγαίο και οι άλλες Ελληνικές θάλασσες έχουν χιλιάδες νησιά, αλλά βασικά δύο είναι τα πιο σηµαντικά: η Κρήτη και η Ρόδος. Με την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κύπρο υπό έλεγχο, η Ελλάδα ελέγχει ολόκληρο το ανατολικό τµήµα της Μεσογείου. Παρόλο που έχουµε αυτή την πολύ ορεινή χώρα που λειτουργεί σαν νησί και παρά το γεγονός ότι είναι φτωχή σε κεφάλαιο, η χώρα έχει ένα σχεδόν δυτικό βιοτικό επίπεδο».

ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Ο κ. Ατσαλάκης ανέφερε, επίσης, ότι «κρυµµένος κάτω από τη γαλάζια επιφάνεια των θαλασσών νότια και δυτικά της Κρήτης βρίσκεται ένας τεράστιος φυσικός πλούτος από φυσικό αέριο και πετρέλαιο που περιµένουν να αξιοποιηθούν. Αυτή είναι µια χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα, που χρειάζεται απεγνωσµένα µια οικονοµική ώθηση και είναι αποφασισµένη να διεκδικήσει το µερίδιό της από τον θησαυρό ελπίζοντας να γυρίσει την τύχη της.
Μια ιστορία απόκοσµου πλούτου και σκοτεινών

µυστικών αρχαίων γεωλογικών θαυµάτων, δηµιούργησαν τεράστια κοιτάσµατα φυσικού αερίου και πετρελαίου που βρίσκονται θαµµένα κάτω από τον βυθό. Ένας κόσµος τεράστιου πλούτου και δύναµης, αλλά και κινδύνων. Η ανακάλυψη αυτών των αποθέµατων υδρογονανθράκων έχουν προκαλέσει σηµαντικό ενδιαφέρον και δραστηριότητα στην περιοχή, αν και αυτοί οι πόροι είναι σχετικά µικροί σε σύγκριση µε την παγκόσµια προσφορά. Αλλά για την ΕΕ έχουν τεράστιες θετικές επιπτώσεις γιατί προέρχονται από φίλιες χώρες. Το διακύβευµα είναι πολύ υψηλό και η Ελλάδα πρέπει να προσέχει τους εχθρούς της που παρακολουθούν κάθε της κίνηση και ψάχνουν µια ευκαιρία να την σταµατήσουν. Αλλά το σχέδιο της Ελλάδας να πάρει το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο δεν αφορά µόνο το χρήµα. Είναι ένας αγώνας για να εξασφαλίσει τη θέση της σε έναν όλο και πιο χαοτικό κόσµο που έρχεται.
Η κλιµάκωση των παγκόσµιων συγκρούσεων έχει επιταχύνει τη στροφή προς την αποπαγκοσµιοποίηση. Από το 2022, το αυξηµένο κόστος ασφάλισης για τη διεθνή ναυτιλία, ιδιαίτερα σε περιοχές που πλήττονται από τον πόλεµο, έχει αναγκάσει χώρες και εταιρείες να ευνοήσουν το ασφαλές εµπόριο έναντι του ελεύθερου εµπορίου. Αυτή η αλλαγή προτεραιοτήτων αντανακλά την αυξανόµενη έµφαση στη σταθερότητα και την ασφάλεια των εµπορικών πρακτικών, που επηρεάζονται από τις γεωπολιτικές εντάσεις και τους αυξηµένους κινδύνους που συνδέονται µε τις παγκόσµιες θαλάσσιες οδούς».

«ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ»

Καταλήγοντας ο κ. Ατσαλάκης τόνισε: «Η Κρήτη µπορεί να γίνει ένα οικονοµικό κέντρο επιδιώκοντας την ανάπτυξη µιας ισχυρής οικονοµίας υψηλής τεχνολογίας. Αναπτύσσοντας µια οικονοµία βασισµένη στις εξαγωγές και προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, θα µπορεί να οικοδοµήσει τη µεταποιητική βιοµηχανία κυρίως στα τρόφιµα αξιοποιώντας το πλεονέκτηµα της πρόσβασης στην ανατολική Μεσόγειο στο πλέγµα των αρχαιοτάτων θαλάσσιων εµπορικών δρόµων που συνδέουν την Ευρώπη, τη ∆υτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική γεγονός που την καθιστά κεντρικό ναυτιλιακό κόµβο. Πρέπει να δοθεί έµφαση σε µια οικονοµία βασισµένη στη γνώση που βασίζεται περισσότερο στη δηµιουργικότητα και την ανάπτυξη των επιχειρηµατιών και των επιχειρήσεων της Κρήτης».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα