Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024

Οικονομικά κίνητρα για σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές

Την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών που ακολουθούν σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές που βοηθούν στη μετρίαση της κλιματικής κρίσης προτείνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι επιστήμονες, προκειμένου να δώσουν περισσότερα κίνητρα στον αγροτικό κόσμο.

Στην ημερίδα με θέμα “Φυτοπροστασία και Κλιματική αλλαγή” (Erasmus+ INPACT – Integrated Plant Protection as an Answer to Climate Change)  που πραγματοποιήθηκε χθες στο μεσημέρι στο ΜΑΙΧ πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από εισηγήσεις για την αντιμετώπιση των κλιματικών επιπτώσεων, τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής από τους ελαιώνες και την αντιμετώπιση εχθρών των καλλιεργειών που θα εμφανιστούν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Πιο συγκεκριμένα ο ερευνητής του Ινστιτούτου Ελιάς του ΕΛΓΟ Δήμητρα δρ. Γιώργος Κουμπούρης σημείωσε μιλώντας στα “Χ.ν.” πως «το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε στους αγρότες είναι πως μπορούν να εφαρμόσουν καλλιεργητικές πρακτικές που βοηθάνε να αποθηκεύεται περισσότερος άνθρακας στους ελαιώνες και αυτό βελτιώνει και τη γονιμότητα του εδάφους και την ανθεκτικότητα του ελαιώνα σε δύσκολες καταστάσεις».

Πρόσθεσε στη συνέχεια πως βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ώστε να μπορεί να ενισχυθεί οικονομικά ο αγρότης για αυτήν την ωφέλιμη δράση του ελαιώνα του στο περιβάλλον. Αυτό είναι κάτι πολύ καινούργιο τώρα συζητιέται στα πλαίσια της ΚΑΠ και δίνουμε την τεχνογνωσία στην Ε.Ε. Θέλουμε να μπορεί να μετρήσει και να πιστοποιήσει την ωφέλιμη δράση του κάθε ελαιώνα – όχι να δηλώνει ο καθένας ότι θέλει και να παίρνει χρήματα – αλλά όποιος πραγματικά προσφέρει και έχει οικολογικές καλλιεργητικές πρακτικές να πιστοποιείται και να αμείβεται».

Με βάση τις σύγχρονες μελέτες οι ελαιώνες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής απορροφώντας μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.

Οι επιστήμονες τόνισαν την ανάγκη εκσυγχρονισμού των ελαιώνων υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να εφαρμοστούν σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές καθώς «δεν μπορούμε να λέμε πως εφαρμόζουμε ότι γίνονταν πριν από 100 χρόνια. Μπορούμε να καλλιεργήσουμε τους ελαιώνες μας με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πιο ανθεκτικοί σε δύσκολες καταστάσεις ( καύσωνας , έλλειψη νερού κα.) με καλή περιποίηση για τα δέντρα μας , σωστά λιπάσματα, πολύ οργανική ουσία στο έδαφος, κλάδεμα και φυτοπροστασία ώστε να αντέχουν περισσότερο. Έχουμε παραδείγματα συνεταιρισμών που ακόμα και σε πολύ κακές χρονιές εφαρμόζοντας σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές εξασφάλισαν καλή παραγωγή και καλό εισόδημα. Είναι στο χέρι μας να βελτιώσουμε τον ελαιώνα» κατέληξε ο κ. Κουμπούρης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα