Ιδιαίτερα δύσκολος προμηνύεται ο επερχόμενος χειμώνας για τα πολλούς επαγγελματικούς κλάδους λόγω των περιοριστικών μέτρων και τις παρατεταμένες οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.
Xαρακτηριστικό παράδειγμα τα γυμναστήρια όπου στους ήδη υφιστάμενους περιορισμούς, ως προς τον επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο, έρχεται να προστεθεί από σήμερα και ο πλήρης αποκλεισμός των ανεμβολίαστων.
Ωστόσο, δεν είναι η μόνο η περαιτέρω μείωση του τζίρου των γυμναστηρίων που θέτει πλέον θέμα βιωσιμότητας σε πολλές επιχειρήσεις του κλάδου. Είναι, επιπλέον, το γεγονός ότι οι ανεμβολίαστοι θα στραφούν σε μη αδειοδοτημένους χώρους γυμναστικής που μαστίζουν τον χώρο στα Χανιά.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Νομού Χανίων ζητά την ενεργοποίηση της πενταμελούς επιτροπής ελέγχου που έχει συσταθεί με αποστολή να βάλει ένα τέλος στο φαινόμενο των μη νόμιμων γυμναστηρίων. Μια επιτροπή η οποία όμως -όπως αναφέρει ο Σύλλογος- παρότι έχει συγκροτηθεί εδώ και καιρό, παραμένει σε αδράνεια.
ΔΕΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αντώνης Βουρδουμπάκης, μιλώντας στα “Χ.ν.”, περιέγραψε τη δεινή οικονομική κατάσταση που διαμορφώνεται για τα νόμιμα γυμναστήρια μετά και τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.
«Στο πλαίσιο των μέτρων, λειτουργούμε στο 50%, δηλαδή εκεί που η αναλογία ήταν 5 τετραγωνικά ανά ασκούμενο τώρα έχουν γίνει 10. Επιπλέον, τώρα υπολογίζουμε ένα περίπου 15% κάτω στον αριθμό των ασκούμενων με την απαγόρευση των μη εμβολιασμένων», σημείωσε ο κ. Βουρδουμπάκης και πρόσθεσε: «Την ίδια στιγμή, δουλεύουμε με 100% στα έξοδα (ενοίκια, μισθοδοσίες κ.λπ.)».
Ο κ. Βουρδουμπάκης υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο αυτό «οι επόμενες μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι».
Τι όμως ζητάει ο Σύλλογος από την κυβέρνηση; «Κατανοούμε την αναγκαιότητα των μέτρων αλλά αυτό που ζητάμε είναι να υπάρξει μια βοήθεια στο οικονομικό σκέλος. Δεν μπορεί με απόφαση του κράτους να δουλεύει μια επιχείρηση κάτω από το όριο βιωσιμότητας και από την άλλη να μην υπάρχει καμία υποστήριξη, όπως για παράδειγμα το μέτρο που υπήρχε για τη μείωση του ενοικίου που περιόριζε τα λειτουργικά έξοδα», απάντησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων.
ΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ
Την ίδια στιγμή, παραμένει το “αγκάθι” της ύπαρξης παράνομων γυμναστηρίων τα οποία βγαίνουν ουσιαστικά κερδισμένα από τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται στα αδειοδοτημένα γυμναστήρια.
«Σκεφτείτε μόνο ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν στα Χανιά 24 αδειοδοτημένα γυμναστήρια και έχουν καταγγελθεί από τα μέλη μας άλλοι 27 χώροι που παρέχουν υπηρεσίες γυμναστηρίου χωρίς όμως να έχουν άδεια», τόνισε ο κ. Βουρδουμπάκης και πρόσθεσε: «Και μια διάσταση αυτού του θέματος είναι ότι όλοι αυτοί που φεύγουν από εμάς, λόγω των περιοριστικών μέτρων, θα πάνε σε χώρους που δεν ελέγχονται».
Ειδικότερα για το θέμα των παράνομων γυμναστηρίων ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων έχει ήδη πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με τους βουλευτές Χανίων Β. Διγαλάκη και Μ. Βολουδάκη καθώς και με την Αντιπεριφέρεια η οποία έχει και την ευθύνη των ελεγκτικών μηχανισμών.
«Όλοι έδειξαν κατανόηση. Ωστόσο, περιμέναμε από την Αντιπεριφέρεια να κινηθεί άμεσα και να προχωρήσει σε ελέγχους, κάτι που δεν έγινε», επεσήμανε ο κ. Βουρδουμπάκης, καταλογίζοντας ολιγωρία στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Τόνισε δε ότι η πενταμελής επιτροπή που έχει συσταθεί γι’ αυτόν ειδικά τον σκοπό, δηλαδή για να προχωρήσει σε αυτοψίες και ελέγχους σε παράνομους χώρους – και η οποία απαρτίζεται από στελέχη του Γραφείου Αθλητισμού και Πολιτισμού της Αντιπεριφέρειας, του αρμόδιου Γραφείου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, του Πανελληνίου Συνδέσμου Γυμναστηρίων, της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Χανίων και της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας – δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα.
«Δεν έχει πραγματοποιήσει ελέγχους ακόμα. Το θέμα είναι ότι αυτοί οι χώροι δεν μπορούν να ελεγχθούν από την Αστυνομία. Χρειάζεται η συνδρομή των αρμοδίων υπηρεσιών για να αποκαλυφθεί ο παράνομος χαρακτήρας τους», πρόσθεσε ο κ. Βουρδουμπάκης.