Ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνολικού ύψους 48,4 εκ ευρώ αναμένεται να εγκριθούν ή εγκρίθηκαν για την χώρα μας μέσα σε διάστημα δύο ημερών (Δευτέρα – Τρίτη) και για διαφορετικούς λόγους, στα πλαίσια όμως πάντα της ευρωπαϊκής βοήθειας και στήριξης στην ελληνική οικονομία και ιδιαιτέρως σε νευραλγικούς τομείς.
Το νεότερο πακέτο βοήθειας ήταν την Τρίτη 23/3 και αφορούσε την ζημία από τον κορωνοιό στα τουριστικά λεωφορεία και τις αμαξοστοιχίες φτάνοντας τα 21 εκ ευρώ , ενώ το άλλο προηγήθηκε την Δευτέρα 22/3 και είχε να κάνει με τις φυσικές καταστροφές που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα το 2020, ύψους 27,4 εκ.ευρώ.
Φυσικές καταστροφές
Συγκεκριμένα η Κομισιόν πρότεινε την Δευτέρα χρηματοδοτική στήριξη ύψους 27, 4 εκ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) για την ανακούφιση του πληθυσμού διαφόρων περιοχών στην Ελλάδα που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές το 2020.
Η δέσμη των μέτρων βοήθειας απαρτίζεται από τα εξής κονδύλια:
◆21,6 εκατ. ευρώ για τις ζημίες που προκλήθηκαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός» τον Σεπτέμβριο του 2020·
◆3,3 εκατ. ευρώ για την ελληνική περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας, που επλήγη σοβαρά από τις πλημμύρες του Αυγούστου του 2020·
◆2,5 εκατ. ευρώ για τη στήριξη ενεργειών έκτακτης ανάγκης και ανάκαμψης μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τα νησιά της Σάμου, της Ικαρίας και της Χίου τον Οκτώβριο του 2020.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πρέπει να εγκρίνουν την πρόταση ενίσχυσης. Μετά την έγκριση της πρότασης της Επιτροπής, η τελική οικονομική βοήθεια μπορεί να καταβληθεί.
Τι είναι το ΤΑΕΕ
Το ΤΑΕΕ δημιουργήθηκε μετά τις σοβαρές πλημμύρες που έπληξαν την Κεντρική Ευρώπη το καλοκαίρι του 2002, κυρίως για να βοηθήσει τις επιλέξιμες χώρες στις ενέργειες έκτακτης ανάγκης και ανάκαμψης ύστερα από φυσικές καταστροφές.
Μεταξύ του 2002 και του 2020 το ΤΑΕΕ έχει κινητοποιήσει συνολικά περισσότερα από 6,5 δισ. ευρώ για παρεμβάσεις σε 96 περιπτώσεις καταστροφών σε 23 κράτη – μέλη και σε μία υπό ένταξη χώρα.
Το ΤΑΕΕ αποτελεί ειδικό μέσο αλληλεγγύης και ενεργοποιείται κατόπιν αιτήσεων και αφού αξιολογηθεί η επιλεξιμότητά τους. Κατά την προσεχή περίοδο προγραμματισμού 2021-2027 το ΤΑΕΕ θα συγχωνευθεί με το νεοσυσταθέν Αποθεματικό Αλληλεγγύης και Επείγουσας Βοήθειας.
Από τον Απρίλιο του 2020 και στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΕ για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, το πεδίο εφαρμογής του ΤΑΕΕ έχει επεκταθεί ώστε να καλύπτει τις σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας.
Στις 11 Μαρτίου η Επιτροπή πρότεινε μια δέσμη μέτρων 530 εκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει 17 κράτη – μέλη και τρεις υπό ένταξη χώρες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.
Λεωφορεία και τραίνα
Το πακέτο στήριξης της Τρίτης εγκρίθηκε που αφορούσε και αυτό την χώρα μας εγκρίθηκε ήδη.
Στην περίπτωση αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε κρατικές ενισχύσεις ύψους 21 εκατ. ευρώ για φορείς εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων και τρένων για τη στήριξη των φορέων εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων και αμαξοστοιχιών που πλήττονται από την έξαρση του κορονοϊού. Το μέτρο εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις.
Η στήριξη, η οποία θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, αποσκοπεί στον μετριασμό των επιπτώσεων που έχουν για τους δικαιούχους τα περιοριστικά μέτρα που αναγκάστηκε να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, όπως επιβολή ορίων χωρητικότητας σε αμαξοστοιχίες και λεωφορεία.
Σταθερό ποσό ενίσχυσης
Στο πλαίσιο του καθεστώτος, οι φορείς εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων θα λάβουν σταθερό ποσό ενίσχυσης ανά λεωφορείο ανάλογα με τη χωρητικότητά του, ενώ οι φορείς εκμετάλλευσης τουριστικών αμαξοστοιχιών θα δικαιούνται ένα σταθερό ποσό ενίσχυσης ανά αμαξοστοιχία ανεξαρτήτως χωρητικότητας.
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό καθεστώς συνάδει με τις προϋποθέσεις που θέτει το προσωρινό πλαίσιο.
Ειδικότερα,
1) η στήριξη δεν θα υπερβεί τα 1,8 εκατ. ευρώ ανά δικαιούχο, όπως προβλέπει το προσωρινό πλαίσιο και
2) η ενίσχυση θα χορηγηθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους – μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο.
Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.