» Τα μεγάλα κενά στους προϋπολογισμούς των Ο.Τ.Α. έθεσε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ο Γιάννης Μαλανδράκης
Μια τεράστια πληγή στα οικονομικά των Δήμων έχει αφήσει η κρίση του covid, με τις ενέσεις ενίσχυσης μέχρι στιγμής να μην έχουν καλύψει το μεγάλο κενό στους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ.
Τα ζητήματα αυτά έθεσε στον συνέδριο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) το μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης.
«Οι απώλειες λόγω covid αυτή τη στιγμή για τους Δήμους είναι πάνω από 400 εκ. ευρώ (απώλειες εσόδων και επιπλέον δαπάνες).Από αυτά το κράτος έχει καλύψει μόνο 180 εκ. ευρώ επομένως υπάρχει ένα μεγάλο άνοιγμα που αποτυπώνεται στους προϋπολογισμούς των Δήμων» δηλώνεις τα “Χ.ν.” ο κ. Μαλανδράκης.
Ο Υπουργός Εσωτερικός εξήγγειλε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ότι « υπάρχει η δυνατότητα να δώσουν κάποια χρήματα ακόμα. Έδωσαν μια μηνιαία ΚΑΠ την παραμονή του συνεδρίου και ανακοίνωσε άλλη μια μηνιαία καταβολή προς τον Δεκέμβριο.
Για το Δήμο Πλατανιά αυτές οι δύο δόσεις είναι 360.000 ευρώ. Έχουμε λάβει άλλες 300.000 ευρώ όταν όμως οι απώλειες από τις απαλλαγές ανταποδοτικών τελών και τα περισσότερα χρήματα που καταβάλαμε ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ καταλαβαίνεται ότι δεν καλύπτονται από τα χρήματα που έχουμε πάρει. Μπορείτε να κάνετε μια αναγωγή και στους άλλους Δήμους».
Σε ό,τι αφορά τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους το Υπουργείο Εσωτερικών εξήγγειλε πως από το 2023 θα υπάρξει μια αύξηση 15% στα χρήματα που θα δίνει ως ετήσια χρηματοδότηση στους Δήμους.
«Αυτό σημαίνει πως αν ο Πλατανιάς λαμβάνει 190.000 θα λάβει άλλες 27.000. Με αυτές τις χρηματοδοτήσεις δεν λύνονται, ούτε αντιμετωπίζονται τα οικονομικά μας προβλήματα.
Και αυτό γιατί οι πόροι προς τους Δήμους έχουν μειωθεί κατά 60% από το 2010. Η ΚΕΔΕ θα κάνει μια επαναληπτική γενική συνέλευση τη νέα χρονιά για να δει τι έχει προχωρήσει» λέει ο δήμαρχος Πλατανιά.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “Α. ΤΡΙΤΣΗΣ”
Στο συνέδριο ανακοινώθηκε η επιπλέον χρηματοδότηση του προγράμματος “Α. Τρίτσης” με το ποσό του 1,1 δις ευρώ. «Από τα 2,5 δις που ήταν το πρόγραμμα “Α. Τρίτσης” το 1,5 δισ. είναι τα ήδη ενταγμένα στο “Φιλόδημος 1”- θα υπάρξει μια αύξηση κατά 1,1 δισ. και αυτό είναι θετικό.
Όμως τα έργα στο “Α. Τρίτσης” που έχουν κατατεθεί από τους Δήμου ξεπερνούν τα 6 δισ. Ο “Α. Τρίτσης” είναι το πιο αναπτυξιακό εργαλείο της Ελλάδας σε επίπεδο διασποράς και επικουρικότητας. Με το 1,1 δισ. δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί το σύνολο των προτάσεων και πρέπει να ξεκαθαρίσει και το θέμα του πλαφόν. Εμείς ως Δήμος Πλατανιά έχουμε πλαφόν να εντάξουμε έργα μέχρι 12 εκ. ευρώ στο σύνολο τους! Οι Δήμοι των μητροπολιτικών κέντρων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έχουν την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ αντίστοιχα που τους κάνουν τα έργα αποχέτευσης και ύδρευσης ενώ τα αντίστοιχα έργα στις δικές μας περιοχές πρέπει να τα κάνουμε εμείς! Επομένως, δεν μπορεί να έχουμε λοιπόν το ίδιο πλαφόν!» υπογραμμίζει ο κ. Μαλανδράκης.
Η ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ένα άλλο ζήτημα που απασχολείς του δήμους είναι ότι χάνουν μόνιμους υπαλλήλους που διορίστηκαν μέσω της 3Κ και επειδή προέρχονται από την ηπειρωτική Ελλάδα παίρνουν αποσπάσεις προς τους Δήμους καταγωγής τους. «Μόλις προχθές χάσαμε άλλο ένα υπάλληλο» σχολιάζει ο κ. Μαλανδράκης, που συμπληρώνει πως «δεν μπορεί να παίρνουμε υπαλλήλους με την 3Κ και να φεύγουν προς τον Δήμο καταγωγή τους όχι από την κινητικότητα αλλά από την κεντρική επιτροπή κινητικότητας για λόγους υγείας της οικογένειας τους.
Επειδή είναι όλοι ετεροδημότες, επικαλούνται θέματα υγείας, φεύγουν και πάνε λοιπόν στο δήμο καταγωγής τους, χωρίς να ερωτηθεί ο Δήμος στον οποίο εργάζονται με απόσπαση κρατώντας την οργανική τους θέση σε εμάς. Η πρόταση η δική μου -που είχε μεγάλη αποδοχή- είναι εφόσον φεύγει ένας υπάλληλος κρατώντας την οργανική για όλο το διάστημα που απουσιάζει σε άλλη θέση, να μπορούμε να πάρουμε αντίστοιχης ειδικότητας υπάλληλο για όλο το διάστημα που διαρκεί η απόσπαση, με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Δεν μπορεί στο Δήμο Πλατανιά να έχουμε του κόσμου τα μηχανήματα, φορτηγά και να τα έχουμε παρκαρισμένα γιατί οι χειριστές μας να έχουν φύγει για άλλους Δήμους!» .