Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Οικονόμου: Μένουμε ανοιχτοί με τα μέτρα

«Δίνουμε μια μεγάλη μάχη με την πανδημία κι εφαρμόζουμε μια εξισορροπιστική στρατηγική», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. «Από τη μια να μείνει η κοινωνία ανοιχτή γιατί αυτό είναι το πρώτιστο, η κοινωνία, η αγορά και η εκπαίδευση ανοιχτή γιατί αυτό απαιτεί η λογική και αυτό θέλει ο κόσμος. Έχουμε μπροστά μας μια περίοδο που για την αγορά, για τους καταστηματάρχες στην εστίαση, τους εμπόρους, τα μαγαζιά, όλους τους επιχειρηματίες είναι σχεδόν η μισή τους χρονιά. Με τις γιορτές ξεκινούν κάποιες εκπτωτικές πολιτικές, οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας να μείνει η αγορά ανοιχτή. Κι από την άλλη έχουμε ένα πλαίσιο υγειονομικών μέτρων που υποστηρίζει την στρατηγική και την προοπτική αυτή, έχουμε την προσπάθεια ευαισθητοποίησης για την επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης που πηγαίνει ιδιαίτερα καλά το τελευταίο διάστημα. Εξίσου και η προσπάθεια για την τρίτη δόση. Είναι σημαντικό να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους να εμβολιαστούν και βεβαίως το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η μάχη που δίνεται καθημερινά στο ΕΣΥ με τους υγειονομικούς μας στην πρώτη γραμμή και με την κυβέρνηση να αξιοποιεί κάθε εργαλείο, κάθε μέσο, κάθε θεσμική παρέμβαση, να συνεχίζουμε να ενισχύουμε το ΕΣΥ για να αντέξει στην πολύ μεγάλη πίεση που δέχεται, να περιορίσουμε όσο γίνεται την απώλεια συνανθρώπων μας. Στο ΕΣΥ είναι που γίνεται η μεγάλη μάχη τώρα», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Αναφορικά με τις επικείμενες επιτάξεις ιδιωτών γιατρών ανέφερε πως «βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια του υπουργείου Υγείας, της κ. Γκάγκα σε συνεργασία με τους ιατρικούς συλλόγους να πείσουμε γιατρούς να αξιοποιήσουν τα κίνητρα που τους δίνουμε για να βοηθήσουν στο ΕΣΥ. Εάν δεν έχουμε καταφέρει να καλύψουμε τις απαιτήσεις που υπάρχουν, αρχές της εβδομάδας, από Δευτέρα θα ξεκινήσει η επιστράτευση, η επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρχήν στο βόρειο Ελλάδα, εκεί είναι που δεχόμαστε τη μεγαλύτερη πίεση τώρα και ανάλογα όπου αλλού υπάρχουν ανάγκες».

Στη σημείο αυτό είπε πως έχουν προστεθεί κλίνες από ιδιωτικές κλινικές, απ’ τον ιδιωτικό τομέα, περίπου 300-310 κλίνες covid στη Θεσσαλονίκη, αυτή τη στιγμή, και 150 με 170 για νοσηλείες άλλες. Το ίδιο και στη Θεσσαλία ενώ στην Αθήνα υπάρχει ήδη συνεννόηση αφ’ ης στιγμής παραστεί ανάγκη να προστεθούν κλίνες για νοσηλεία απ’ τον ιδιωτικό τομέα. Ως «πολύ σημαντικό» χαρακτήρισε το γεγονός ότι «το σύνολο των μονάδων εντατικής θεραπείας του ιδιωτικού τομέα, καταρχήν για νοσηλείες άλλων περιστατικών είναι και αυτές στη διάθεση του ΕΣΥ. Έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια. Ο κόσμος το βλέπει αυτό. Είναι μια προσπάθεια που δεν εξαντλείται σε προθέσεις ή σε διαπιστώσεις μόνο. Ξεκινήσαμε από την πρώτη στιγμή από τις περίπου 577 κλίνες ΜΕΘ κι έχουμε φθάσει τις 1277, έχουν προστεθεί χιλιάδες άνθρωποι στον υγειονομικό τομέα, η προσπάθεια συνεχίζεται. Εκεί είναι που δίνεται η μεγάλη μάχη τώρα. Πιέζεται το ΕΣΥ και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να αντέξει, να περιορίσουμε όσο το δυνατόν τις απώλειες συμπολιτών μας. Είμαστε από τις πρώτες χώρες που έχουμε προμηθευτεί φάρμακα μονοκλωνικά τώρα που εγκρίθηκαν (έγινε χθες η ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας), όμως το κρίσιμο, το βασικό, το ουσιαστικό είναι να εμβολιαστεί ο κόσμος», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

 

Στη συνέχεια, σχετικά με το ότι ο πρωθυπουργός απέκλεισε το γενικό lockdown, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε: «Έχουμε μια στρατηγική και δεν θα παρεκκλίνουμε απ’ αυτή. Η αγορά θα μείνει όρθια, η κοινωνία θα μείνει όρθια, τα παιδιά στα σχολεία, οι φοιτητές στα πανεπιστήμια. Κανείς νομίζω δεν θέλει να γυρίσει πίσω σ’ ένα καθεστώς που στέλναμε sms για να βγούμε δυο ώρες έξω. Κανείς δεν θέλει στην εκπαίδευση να ξαναγυρίσει πίσω από ένα κομπιούτερ στο σπίτι… Θα μείνουμε ανοιχτοί με αυτή τη φιλοσοφία των μέτρων που απευθύνεται κυρίως στους ανεμβολίαστους. Δηλαδή έχουν την υποχρέωση να κάνουν τα τεστ για να πηγαίνουν στις δουλειές τους ή σε μια σειρά από άλλες δραστηριότητες εφόσον επιμένουν να μην εμβολιαστούν. Υπάρχουν οι περιορισμοί οι συγκεκριμένοι για χώρους, από σήμερα ισχύουν και νέα μέτρα για τα σούπερ μάρκετ. Όπου μπορούμε να αποφεύγουμε τον συνωστισμό, να φοράμε τις μάσκες μας, να τηρούμε γενικώς τα μέτρα. Η γενική κατεύθυνση είναι: δεν ξανακλείνουμε, εφαρμόζουμε τα υγειονομικά μέτρα, υπάρχει ένα εκτεταμένο σύστημα ελέγχων που εφαρμόζεται πολύ πιο αυστηρά, όλα αυτά για να παραμείνουμε ανοιχτοί και να μην κάνουμε βήματα πίσω».

Πηγαίνοντας προς τις γιορτές, όπως είπε ο κ. Οικονόμου, «η φιλοσοφία δεν θα αλλάξει. Αν χρειαστεί κάπως να ενισχύσουμε τους ελέγχους, να προσαρμοστεί κάποιο μέτρο αν αυτό απαιτείται ή μας το ζητήσουν οι ειδικοί, θα το συζητήσουμε. Το μείζον πάντως και το βασικό είναι να καταλάβουν όλοι και κυρίως οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας ότι το πιο ασφαλές για να κάνουν γιορτές με τους δικούς τους ανθρώπους είναι να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Δεν υπάρχει περίπτωση δηλαδή να χαλαρώσει αυτό που έχουμε θεσπίσει για τους ανεμβολίαστους.

Έχουμε ενάμιση μήνα μέχρι τις γιορτές. Να σπεύσουν όλοι να εμβολιαστούν για να είμαστε πιο ασφαλείς και να κάνουμε γιορτές με τα μέτρα προφύλαξης με την ιδιαιτερότητα που έχει η συγκυρία και φέτος».

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι για την ώρα τοπικά μέτρα με την έννοια του lockdown που θα επηρεάζει και εμβολιασμένους συμπολίτες μας γίνεται προσπάθεια να μην επιβληθούν.

Τόνισε ότι γίνονται εκτεταμένοι έλεγχοι, ότι κάποιοι χαρακτηρίζουν τις κυρώσεις αυστηρές, αλλά είναι ανάλογες με το διακύβευμα. «Και το διακύβευμα είναι να εφαρμόσουμε αυστηρά τα μέτρα για να αναχαιτίσουμε τη δυναμική της πανδημίας και ταυτόχρονα να καταφέρουμε να έχουμε μια λειτουργία στην οικονομία όχι υποτυπώδη, αλλά όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κανονικότητα».

Τόνισε ότι η «τρίτη δόση είναι απαραίτητη για να είμαστε οχυρωμένοι απέναντι στον κορονοϊό όσο το δυνατόν καλύτερα». Για το θέμα του πιστοποιητικού και τυχόν ανάγκη επέκτασής του επεσήμανε ότι έχει να κάνει με μια κεντρική ευρωπαϊκή απόφαση. Είναι μια συζήτηση που είναι υπαρκτή και συντονισμένα με τα άλλα κράτη νομίζω ότι θα το αποφασίσουμε. Ανεξαρτήτως όμως αυτού, επανέλαβε ότι «η τρίτη δόση είναι απαραίτητη».

Εξήγησε ότι υπάρχει μία ανησυχία για το αν θα κλείσουν τα σχολεία, υπήρξε και μία έντονη φημολογία το τελευταίο διάστημα, αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι «ο σχεδιασμός που είχε γίνει από την αρχή του υπουργείου Παιδείας με την κυβέρνηση και του ειδικούς, μέχρι στιγμής έχει αποδώσει. Έχουμε 80.000 σχολικά τμήματα που λειτουργούν. Με βάση τα πρωτόκολλα έχει χρειαστεί να κλείσουν και να ανοίξουν ξανά στη συνέχεια λιγότερα από 20. Αυτό σημαίνει ότι έχουν αποδώσει τα μέτρα. Με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών, με τα ποσοστά της εμβολιαστικής κάλυψης και το συχνό testing και την τήρηση των υγειονομικών μέτρων τα έχουμε καταφέρει και θα κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για να συνεχίσει η εκπαίδευση να είναι ανοιχτή».

«Η παρέκκλιση από το να μείνει ανοιχτή η οικονομία και η κοινωνία, δεν υπάρχει στο μυαλό μας» υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου επισημαίνονται ότι για το σκοπό αυτό εστιάζουμε στην αυστηρή εφαρμογή των μέτρων και «αν χρειαστούν σημειακές βελτιώσεις στην κατεύθυνση αυτή θα γίνουν αλλά αυτό δεν ανατρέπει και τη γενική φιλοσοφία».

Για τις νέες προκλήσεις του Τούρκου προέδρου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «η χώρα έχει αλλάξει εντελώς εικόνα σε ό,τι αφορά την ισχύ της, την επιρροή της και το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό της αποτύπωμα. Το καταλαβαίνει αυτό κανείς σε όλα τα επίπεδα. Μέσα σε δυο χρόνια έχουν γίνει όσα δεν είχαν γίνει δεκαετίες». Αναφέρθηκε στις διμερείς συμφωνίες που έχει κλείσει η κυβέρνηση και την ισχυρή παρουσία του πρωθυπουργού και τις συμμαχίες του. Επεσήμανε ότι τις κινήσεις μας χαρακτηρίζουν: «Αποφασιστικότητα, ψυχραιμία, σχεδιασμός και ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή να αντιδράσεις είτε στο διπλωματικό επίπεδο είτε αν ω μη γένοιτο χρειαστεί στο πεδίο, στην αποτροπή, όπως κάναμε όταν προκληθήκαμε στην ιστορία του Έβρου.

«Ο Μητσοτάκης είναι ένας εργατικός και αποτελεσματικός πρωθυπουργός που παράγει αποτέλεσμα για την κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου, κάτι που απαιτείται στο σύνθετο, σύγχρονο περιβάλλον κρίσεων.

Υπογράμμισε επίσης πως ήταν πολύ σημαντική η παρέμβαση του πρωθυπουργού στην UNESCO για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. «Αντανακλά όχι μόνο αυτό που διαχρονικά θέλουμε οι Έλληνες αλλά και αυτό που αντιλαμβάνεται και ο υπόλοιπος κόσμος». Επεσήμανε ότι τα γλυπτά που λείπουν πρέπει να επιστρέψουν στο Μουσείο της Ακρόπολης και τόνισε ότι η χώρα μας σήμερα με το αυξημένο κύρος που έχει είναι η κατάλληλη στιγμή να διεκδικήσει την εξέλιξη αυτή και σε ουσιαστικό αλλά και σε συμβολικό επίπεδο. Είπε ότι η πρωτοβουλία δεν σταματά εδώ αλλά στις διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού θα έχει συνέχεια.

Γενικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε ότι «έχουμε τον νου μας, γιατί η στρατηγική και φιλοσοφία της εξωτερικής μας πολιτικής, η κουλτούρα της κυβέρνησης είναι η χώρα να μην εγκλωβίζεται αιφνιδιαζόμενη σε επώδυνα διλήμματα. Προετοιμασμένοι πάντα, με το διεθνές δίκαιο στο πλευρό μας και με την πολύτιμη εμπειρία που έχουμε συσσωρρεύσει από το παρελθόν για να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή τι πρέπει να κάνουμε και πώς».

Είπε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός δεν θα δεχόταν σε καμία περίπτωση μια προσβολή απέναντι στη χώρα, ερωτώμενος σχετικά με το πρόσφατο επεισόδιο με την Ολλανδή δημοσιογράφο και πρόσθεσε ότι «η μεταναστευτική πολιτική μας είναι αυστηρή αλλά δίκαιη».

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα