ΤΟ ΔΩΡΟ
Η νέα παρουσία στα γράμματα της Χανιώτισσας πνευματικής δημιουργού Φωτεινής Σεγρεδάκη σταχυολογεί τις πολύχρονες πνευματικές αναζητήσεις της σε ένα ενδιαφέρον πόνημα στο μετερίζι της ποίησης αυτή τη φορά. Πρόκειται για τη νιόφερτη ποιητική συλλογή «Οινοχόος», ένα έργο ζωής της ποιήτριας που χαρίζεται με τρυφερότητα και αισθήματα καρδιάς στον αναγνώστη, ως ένα πνευματικό δώρο αξίας.
Αλλά, ας αφήσουμε την ίδια να μας χαρίσει αυτό το πολύτιμο δώρο μέσα από τους δοτικούς στίχους της με τον τρόπο που εκείνη γνωρίζει, γιατί μόνο τότε θα βρει στην καρδιά μας τη θέση που πραγματικά του αξίζει!
…Δώρο…
Θέλω να σου χαρίσω την εξομολόγηση της Αυγής,
γραμμένη στο πρώτο σάλεμα των αετόφτερων…
Μιλεί για την πεθυμιά της να παίρνει δύναμη και θέρμη
Και φως από τον Ήλιο, ώσπου να γίνει Ημέρα!…
Κι ύστερα, ακολουθώντας τον φλογερόν
άνακτα στη Δύση του, να χαθεί στον ερυθρό βυθό του,
και να σβήσει σιωπηλή και γαλήνια…
Μα, μα τι Μυστήριο θεϊκό!
Ήδη κυοφορεί το επόμενο χάραμα!
Κι αυτό θα σου το χαρίσω.
ΕΝΑΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΣ ΤΙΤΛΟΣ
Η ποιητική αυτή συλλογή παίρνει τον πρωτότυπο και ευρηματικό τίτλο της από το ομότιτλο ποίημα που εμπεριέχεται σε αυτή για τον οποίον τίτλο η ποιήτρια διευκρινίζει στο εισαγωγικό σημείωμα της συλλογής, σχετικά με την έννοια του οινοχόου, ότι δεν σημαίνει πια τον υπηρέτη, που γέμιζε τα ποτήρια των συμποσιαζόμενων στην αρχαιότητα. αλλά τον «άρχοντα που κερνά γενναιόδωρα το κρασί με τις ερωθιές, στο τραπέζι της φιλοξενίας του.»
Τυχεροί εκείνοι που θα δοκιμάσουν το μεθυστικό κρασί του στα μονοπάτια των ποιητικών διαδρομών της αισθαντικής ποίησης της Φωτεινής Σεγρεδάκη. Και όταν θα έρθει η ώρα του «γραδαρίσματος,» σύμφωνα με την επιθυμία- προτροπή της ποιήτριας, ο καθένας μας ανάλογα με τις δικές του ποιητικές προσλαμβάνουσες θα βαθμολογήσει το γλυκόπιοτο κρασί. Και ας μην ανησυχεί για το αποτέλεσμα του γραδαρίσματος η ποιήτρια, αφού είναι βέβαιο ότι στο τέλος όλοι και ο καθένας ξεχωριστά θα μαγευτούν από την ιεροτελεστία του βρασμού, το χρώμα και το άρωμα του πολύτιμου οίνου.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΟΙΗΣΗ
Μοναδικό εργαλείο για τη δημιουργό ο πηγαίος ποιητικός της λόγος αλλά και οι εικόνες και οι δυνατοί συμβολισμοί, παρμένοι από τη φύση και τη ζωή που χρησιμοποιεί με τρόπο αριστοτεχνικό στην ποιητική αυτή συλλογή, κατορθώνοντας να αγγίξει τις συναισθηματικές χορδές της ψυχής του αναγνώστη σε ένα λυτρωτικό ταξίδι μακριά από τις βασανιστικές καθημερινές έγνοιες.
Πρόκειται επίσης για ώριμο, σμιλεμένο και μεστό ποιητικό λόγο, απόρροια πολύχρονης πνευματικής ενασχόλησης της δημιουργού, που αναβρύζει ατομική και κοινωνική αλήθεια, σε μια συνάντηση των προσωπικών βιωμάτων της με την κοινωνική πραγματικότητα.
Από την άλλη, η πλούσια και ιδιαίτερη γλωσσική σκευή, που έχει στη φαρέτρα της η ποιήτρια, αποτέλεσμα προσωπικού μόχθου και τριβής στο εργαστήρι της γλώσσας, σε συνδυασμό με τον αυθορμητισμό, που πηγάζει από το καμίνι της ψυχής της, συνδιαμορφώνουν το προσωπικό ύφος της και το ιδιαίτερο ποιητικό της στίγμα. Και αυτό γιατί η Φωτεινή ακολουθώντας τη ρήση του αρχαίου φιλοσόφου Αντισθένη: «Αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις» διεισδύει στον πυρήνα των λέξεων που χρησιμοποιεί για να αποτυπώσει τους κυματισμούς των πλούσιων συναισθημάτων της.
Στη συνέχεια με πλοηγό αυτές τις λέξεις, που παίρνουν ανάσα στο ποιητικό πλαίσιο που επιλέγει η ίδια, χαρίζει την αιωνιότητα στα μικρά και εφήμερα της ζωής ανακαλύπτοντας ομορφιά ακόμα και εκεί που δεν την βλέπουν οι άλλοι. Άλλοτε πάλι σεργιανίζει στο όμορφο περιβόλι των ιδεολογικών αναζητήσεων της με στάσεις στα μεγάλα και σημαντικά που απασχολούν και ταλανίζουν το σύγχρονο άνθρωπο.
Η πλούσια και πολυποίκιλη αυτή θεματολογία των ποιημάτων της ξεδιπλώνεται σε εξήντα ένα ποιήματα σε ελεύθερο στίχο, μοιρασμένα σε έξι αυθύπαρκτες ενότητες.
«Έρωτας είναι: Έ-ρω-ντας», «Πώς το καθημερινό, αγγίζει την Ιερότητα και «ιεροποιείται», «Θλίψη η Αγιογραφούσα», «Χειροποίητη δέλτος αισθημάτων», «Στου λυρισμού την αγκαλιά, η αγάπη αποκοιμήθη», «Παλίμψηστες Αναφορές»
είναι οι ιδιαίτεροι τίτλοι των ενοτήτων που μιλούν από μόνοι τους για το περιεχόμενο τους.
ΟΙ ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ.
Στοχάζεται, λοιπόν, η Φωτεινή μέσα από τη λεπτομερή παρατήρηση του κόσμου ολόγυρα για την ομορφιά της ζωής, των τοπίων που την περιβάλλουν, τον έρωτα, το θάνατο, τον πόνο, τις ακυρωμένες επιθυμίες, τη χαρά, την αιωνιότητα αλλά και την καθημερινότητα, μέσα από μικρές αληθινές αυτοτελείς ιστορίες προσώπων. Στοχάζεται και συνακόλουθα μας προτρέπει να γίνουμε κοινωνοί στη στοχαστική της αυτή εξομολόγηση, παίρνοντας το μερίδιο που μας ανήκει από την ποιητική ομορφιά που μας χαρίζει απλόχερα.
Ας την ακολουθήσουμε, λοιπόν σε αυτή την ιδιαίτερη εξομολόγηση-αναζήτηση με τη σκέψη ότι η ποιοτική ποίηση είναι ένας τρόπος υπαρξιακής αντίστασης σε καιρούς που δοκιμάζονται οι αντοχές των ανθρώπων.
Καλοτάξιδος ο «Οινοχόος…» σου Φωτεινή που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, κατά πως του αξίζει, σε μια επιμελημένη έκδοση της αγαπημένης σου εφημερίδας, των «Χανιώτικων Νέων»
* H Μαρία Μαράκη είναι φιλόλογος