Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

“Οινολογικός Πολιτισμός”

» 1η Διακρατική συνάντηση μαθητών και καθηγητών Erasmus+ στα Χανιά


Το 5ο Γυμνάσιο Χανίων συμμετέχει από τον Σεπτέμβριο του 2018 σε διετές πρόγραμμα Erasmus+ με θέμα τον “Οινολογικό πολιτισμό”.
Στo πλαίσια του προγράμματος αυτού είχαμε την τιμή, να είμαστε οικοδεσπότες της πρώτης διακρατικής συνάντησης 56 μαθητών και 12 καθηγητών από τρεις χώρες και πέντε εκπαιδευτικά ιδρύματα. Συγκεκριμένα από τις 14 έως τις 19 Οκτωβρίου φιλοξενήσαμε στο σχολείο μας τους  μαθητές και καθηγητές από το Περιφερειακό Γυμνάσιο Λιβαδιών Κύπρου, από το 1ο Γυμνάσιο Αχαρνών Αττικής, από το Aurelio Gomez Escolar του Burgos της Ισπανίας και από το ΙSE Tenguise της νήσου Lanzarote.
Στην προετοιμασία αυτής της συνάντησης (LTT) θελήσαμε να προσφέρουμε στους προσκεκλημένους μας ένα ποικίλο πρόγραμμα εστιάζοντας όχι μόνο στο κρασί, στην οινοποίηση και στις γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών  αλλά και στην πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία της Κρήτης, στα μνημεία των Χανίων και στην παλιά πόλη, στο φυσικό μας περιβάλλον και τους θησαυρούς του. Ήρθαμε σε επαφή με φορείς εκπαίδευσης και καινοτομίας και καθοδηγήσαμε του μαθητές με τη βοήθεια ομαδοσυνεργατικών μεθόδων, διδακτικών παιχνιδιών και των νέων τεχνολογιών σε δημιουργικές μορφές συνεργασίας.
Την πρώτη μέρα υποδεχτήκαμε τους φιλοξενούμενούς μας στο σχολείο, καλωσορίζοντάς τους με την παρουσίαση διονυσιακών και άλλων μύθων  γύρω από το κρασί και τον τρύγο καθώς και με παραδοσιακούς χορούς της Κρήτης. Μετά από ένα μικρό κέρασμα, συνεχίσαμε με ένα διαδραστικό παιχνίδι γνώσεων με θέμα την οινοποίηση. Ακολούθησε μια σύντομη παρουσίαση της ιστορίας των Χανίων προετοιμάζοντας ταυτόχρονα την επόμενη δράση της ημέρας, ένα κυνήγι θησαυρού στην παλιά πόλη των Χανίων.
Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου επισκεφτήκαμε το Κέντρο Περιβάλλοντος Βάμου όπου συμμετείχαμε σε ένα πρόγραμμα με θέμα «Ελιά και Λάδι».  Αρχικά, παρακολουθήσαμε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση γύρω από την ιστορία της ελιάς και τη σημασία της για τους Κρήτες. Μετά την πνευματική τροφή μάς περίμενε ένα υπέροχο κρητικό κολατσιό  το οποίο απόλαυσαν οι καλεσμένοι μας αλλά και εμείς υπέρ το δέον. Ύστερα από το διάλειμμα πραγματοποιήθηκαν δύο βιωματικά εργαστήρια: στο ένα φτιάξαμε πήλινα μαγνητάκια γράφοντας τις λέξεις λάδι και ελιά σε γραφή Γραμμική Β΄ και στο άλλο μάθαμε πώς να παρασκευάζουμε κηραλοιφή με κερί μέλισσας, λάδι και αιθέρια έλαια.  Κλείσαμε την εκδρομή μας με στάση στο χωριό Αρμένοι, όπου δίπλα στο ποτάμι και στην παχιά σκιά των πλατάνων απολαύσαμε ένα υπέροχο κρητικό γεύμα.
Η επόμενη μέρα ήταν αφιερωμένη στην Προϊστορία. Δεν ήταν δυνατόν οι καλεσμένοι μας, να μην έρθουν σε επαφή με τα λαμπρότερα δείγματα του Μινωικού Πολιτισμού. Eτσι, το πρωί της Τετάρτης ξεναγηθήκαμε στον Αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, μια επίσκεψη που συγκίνησε και εντυπωσίασε βαθιά τους φιλοξενούμενούς μας. Στη συνέχεια, ακολούθησε επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.  Προτού επιστρέψουμε στα Χανιά ξεκουραστήκαμε περπατώντας, πίνοντας καφεδάκι και τρώγοντας παγωτό στο ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου.
Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου κινηθήκαμε προς τα δυτικά με προορισμό το οινοποιείο “Αμπελώνες Καραβιτάκη”, όπου μας υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά η κα Λέλα Καραβιτάκη και ο γιός της Νίκος, οι οποίοι και μας ξενάγησαν εξηγώντας λεπτομερώς τις διαδικασίες της οινοποίησης και τη χρήση των μηχανημάτων. Ακολούθησε μια μικρή οινογευσία με κρασιά από τοπικές ποικιλίες σταφυλιών για τους καθηγητές όσο οι μαθητές ξεδιψούσαν με πορτοκαλάδα και μασουλώντας μουστοκούλουρα. Στην επιστροφή προς Χανιά κάναμε μια στάση στις Ανω Βούβες για να θαυμάσουμε το ένα από τα επτά αρχαιότερα ελαιόδεντρα της Ελλάδος, χρονολογούμενο γύρω στα 1.000 π.Χ.
Η τελευταία επίσκεψη της ημέρας ήταν στον Αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας. Στο αρχαίο θέατρο απολαύσαμε την υπέροχη ακουστική του χώρου αλλά και συγκινηθήκαμε βαθύτατα από το τραγούδι μίας μαθήτριας από την Κύπρο.
Η τελευταία ημέρα του προγράμματος ξεκίνησε όπως και η πρώτη, στους χώρους του 5ου Γυμνασίου Χανίων. Τις δύο πρώτες ώρες τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και τους ανατέθηκε ως εργασία η ίδρυση ενός «εικονικού» οινοποιείου. Εκείνο το πρωί τέθηκαν οι βάσεις για το project αυτό, το οποίο θα ολοκληρωθεί μέσα από διαδικτυακές συνεδρίες και αναρτήσεις στο Twinspace του προγράμματος.
Γύρω στις 12.00 επισκεφτήκαμε το Πολυτεχνείο Κρήτης όπου ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Μπάλας και οι συνεργάτες του μίλησαν στους μαθητές  για το θέμα «Νέοι και επιχειρηματικότητα», ενθουσιάζοντάς τους για τις νέες τεχνολογίες και τις δυνατότητές τους.
Η ημέρα και μαζί και η εβδομάδα Erasmus στα Χανιά έκλεισε με ένα παραδοσιακό κρητικό δείπνο. Λίγη ώρα μετά το φαγητό και νιώθοντας όλοι -μαθητές και καθηγητές- ικανοποιημένοι και χαρούμενοι από την γεμάτη εμπειρίες και γνωριμίες συνάντηση, ξεκίνησαν οι χοροί και τα τραγούδια μετατρέποντας το δείπνο σε ένα πραγματικό γλέντι που κράτησε μέχρι τα μεσάνυχτα.
Μέσα σε αυτές τις μέρες οι μαθητές μας γνώρισαν καινούργιους ανθρώπους, φιλοξένησαν παιδιά, ξεπέρασαν αναστολές και έκαναν φιλίες με αγόρια και κορίτσια από άλλες χώρες. Επίσης απέκτησαν πολλές και πλούσιες  εμπειρίες, προσέγγισαν τη γνώση μέσα από άλλες οδούς και ένοιωσαν ιδιαίτερα έντονα συναισθήματα χαράς, επιτυχίας και συγκίνησης. Τα προγράμματα αυτά είναι ένα μεγάλο κέρδος, όχι μονάχα για τους συμμετέχοντες αλλά και για ολόκληρο το σχολείο και τη μαθητική κοινότητα.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς για την βοήθεια, υποστήριξη, χορηγία και φιλοξενία τους τη διευθύντρια του σχολείου μας κ. Μ. Ρ. Πιμπλή, τη συνάδελφο κ. Νέτα Βελημβασάκη, τις οικογένειες των μαθητών μας, τον Παραδοσιακό Σύλλογο «Σταυραετοί»,  το ΚΠΕ Βάμου, την Αρχαιολογική Υπηρεσία Ηρακλείου και Χανίων, το γραφείο Τουρισμού Δήμου Χανίων και το γραφείο Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης, το Εμπορικό Επιμελητήριο Χανίων, το οινοποιείο Καραβιτάκη και το Πολυτεχνείο Κρήτης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα