Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

«Όλα είναι ανοιχτά για τη φορολογία των αγροτών»

Συνέντευξη Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και το δημοσιογράφο Στέργιο Ζιαμπάκα.

Ανοιχτό παραμένει το μέτωπο των φορολογικών επιβαρύνσεων των αγροτών, όπου «όλα είναι μαχητά», σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου. Αναλύει την πρόταση που θα καταθέσει στις διαπραγματεύσεις, αισιοδοξώντας για την ευτυχή κατάληξή τους, αλλά και το σχέδιό του για την ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου από μηδενική βάση, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και τη θέσπιση της «κάρτας του αγρότη», για τη χρηματοδότηση εργασιών σε ετήσια βάση. «Το αγροτικό επάγγελμα έχει και στη χώρα μας μέλλον», δηλώνει, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», αναφερόμενος σε κίνητρα στους νέους που θέλουν να επιστρέψουν στην ύπαιθρο.

• Kύριε υπουργέ, μετά τα «μέτρα-ταφόπλακα», όπως είχατε χαρακτηρίσει εσείς ο ίδιος τις προτάσεις των δανειστών και τις οποίες βλέπουμε να εφαρμόζονται με το Μνημόνιο, οι φόβοι των αγροτών αποτυπώνονται στο σύνθημα που τους θέλει να γίνονται «κολίγες στην ίδια τους τη γη». Εχετε αλλάξει γνώμη για τα μέτρα; Είναι λογικό να φορολογείται ο αγρότης, όπως και ο ελεύθερος επαγγελματίας; Πώς θα επιτευχθεί μια δίκαιη φορολογική μεταχείριση;
Ο ελληνικός λαός και ειδικά οι αγρότες, των οποίων το ήμισυ του εισοδήματος προέρχεται από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, γνωρίζουν τι θα σήμαινε η περιπέτεια της εξόδου από την ευρωζώνη, και συνεπώς το γιατί φέραμε τη συγκεκριμένη συμφωνία ως μια λύση, για να μην καταστραφεί η χώρα.
Είναι γεγονός ότι το βάρος που καλείται να σηκώσει ο αγροτικός τομέας με τη νέα συμφωνία είναι πράγματι δυσανάλογο και δυσβάσταχτο, ειδικά στα φορολογικά. Ωστόσο, οι φορολογικές επιβαρύνσεις δεν έχουν νομοθετηθεί. Ολα είναι ανοιχτά και όλα είναι μαχητά.
Εν όψει των διαπραγματεύσεων του Οκτωβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη εναλλακτική πρόταση που εξασφαλίζει τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα για το Δημόσιο με ταυτόχρονη προστασία του εισοδήματος των αγροτών και δίκαιη κατανομή των βαρών.
Σας λέω ορισμένα σημεία της πρότασης αυτής: Ολοι οι κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων, εκτός των μικρών παραγωγών με εισόδημα έως 5.000 ευρώ. Επιπλέον με τη χρήση κλιμακωτών συντελεστών θα επιβαρύνεται με λιγότερα βάρη ο μικρός παραγωγός και ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, καθώς επίσης οι νέοι αγρότες, οι συνεταιρισμοί, όσοι καλλιεργούν σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές, έχουν ειδικές καλλιέργειες κ.λπ.
Μου λέτε, αν είναι λογικό να φορολογείται ο αγρότης, όπως και ο ελεύθερος επαγγελματίας. Οχι, δεν είναι και γι’ αυτό διεκδικούμε να αναγνωρίζεται ως έξοδο, ως τεκμαρτή δαπάνη, η αμοιβή της οικογενειακής εργασίας, καθώς και οι αποσβέσεις κεφαλαίου και παγίων. Δεν ισχυρίζομαι ότι το θέμα έληξε. Θα έχουμε και πάλι σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αλλά πιστεύω ότι θα έχουμε ευτυχή κατάληξη.
• Τα ισοδύναμα που αναζητάτε, απλώς θα μετριάσουν τις επιπτώσεις των μέτρων στον αγροτικό κόσμο; Τι πρωτοβουλίες θα λάβετε για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα και την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους παραγωγής;
Μην υποτιμάτε την ανάγκη ελάφρυνσης και δίκαιης κατανομής των βαρών που συνεπάγεται η συμφωνία. Μερικές φορές είναι θέμα επιβίωσης για τους πραγματικούς αγρότες και συνεπώς αποτελεί πρώτη προτεραιότητά μας.
Αλλά θα προσέξατε ότι στην ομιλία μου για τις προγραμματικές δηλώσεις κατέθεσα μερικά βασικά σημεία των παρεμβάσεών μας, που συγκροτούν ένα σχέδιο για τη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του αγροτικού τομέα. Αν δεν δούμε από μηδενική βάση τη συγκρότηση του αγροτικού χώρου και δεν κάνουμε τις αναγκαίες δομικές αλλαγές, θα το χάσουμε το παιχνίδι. Στο επόμενο διάστημα το σχέδιό μας θα πάρει μια ολοκληρωμένη μορφή.
• Πείτε μας μερικές βασικές πλευρές αυτού του σχεδίου.
Να σας πω.
■ Πρώτα απ’ όλα θα δημιουργήσουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον αγροτικό τομέα με μόχλευση πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και αξιοποίηση σχολάζουσας δημόσιας αγροτικής περιουσίας ως εγγύηση για την άντληση ρευστότητας. Θα δημιουργήσουμε την «κάρτα του αγρότη», με την οποία θα μπορεί να κάνει αναλήψεις και να χρηματοδοτεί τις εργασίες της εκμετάλλευσής του σε ετήσια βάση, μέχρι του ποσού των κοινοτικών επιδοτήσεων που δικαιούται.
■ Επίσης, θα ανασυγκροτήσουμε τον μηχανισμό διαχείρισης και καταβολής των πληρωμών, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα και να εξασφαλιστεί ότι οι αγρότες θα εισπράττουν έγκαιρα τις κοινοτικές επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Θα μειωθούν έτσι εντυπωσιακά και τα πρόστιμα και οι καταλογισμοί που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση.
■ Θα ενισχύσουμε μέσω κινήτρων συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης. Συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών κ.λπ. Ταυτόχρονα όμως θα δημιουργήσουμε δομές αυστηρού ελέγχου των οργανώσεων για να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος που έχουν δημιουργήσει αρνητική εικόνα για τους συνεταιρισμούς.
■ Συντάσσουμε επιχειρησιακό σχέδιο προώθησης των εξαγωγών σε χώρες-στόχους και αναζητούμε νέες αγορές, διασφαλίζοντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
■ Φέρνουμε τον γεωπόνο και πάλι στο χωράφι. Με συμβουλευτικές δομές σε όλη την Ελλάδα, για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των παραγωγών από γεωπόνους, κτηνιάτρους και οικονομολόγους, ώστε να καλυφθεί το μεγάλο κενό που διαπιστώνεται στον τομέα των γεωργικών εφαρμογών στην ελληνική περιφέρεια.
Σας είπα κάποιες χαρακτηριστικές παρεμβάσεις, αλλά θα δείτε το σχέδιο ολοκληρωμένο σε λίγο καιρό…
• Οι αγρότες όμως λένε ότι το πολιτικό σύστημα τους έχει «κηρύξει πόλεμο». Ηδη παρατηρείται μια κινητικότητα στις τάξεις τους για τον τρόπο που θα αντιδράσουν. Τι θα τους απαντούσατε, εάν τους συναντούσατε σήμερα;
Οχι αν τους συναντούσα… Θα αρχίσω να τους συναντώ και πάλι τις επόμενες ημέρες. Θα τους έλεγα λοιπόν ότι έχουν δίκιο στην αγανάκτησή τους, αλλά το βασικό είναι να βρούμε τρόπους να μεγαλώσει η πίτα του αγροτικού τομέα, αλλιώς δεν κάνουμε τίποτα. Και γι’ αυτό πρέπει να έχουμε οργάνωση, μεθοδικότητα και συνεργασία στις μάχες που έρχονται. Αυτοί που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα τον χώρο τους, να μας βοηθήσουν με συγκεκριμένες προτάσεις…
• Με τα «κόκκινα» δάνεια της ΑΤΕ, τι να αναμένουμε; Επιπλέον, θα βρει ο πρωτογενής τομέας έναν χρηματοοικονομικό συμπαραστάτη μέσω της ίδρυσης τράπεζας ειδικού σκοπού;
Η τράπεζα ειδικού σκοπού θα είναι μια διακριτή οντότητα μέσα στην εθνική αναπτυξιακή τράπεζα που σχεδιάζει, όπως ακούσατε από τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο. Οσον αφορά τα «κόκκινα» δάνεια αγροτών ή αγροτικών φορέων προς την πρώην ΑΤΕ, τα οποία -όπως ξέρετε- έχουν μεταφερθεί στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, έχει γίνει η προεργασία, ώστε να οδηγηθούμε σε ένα ξεκαθάρισμα και έπειτα από μελέτη βιωσιμότητας να υπάρξει ένα γενναίο κούρεμα, ακόμα και 50%, για τις περιπτώσεις βεβαίως που μπορούν να έχουν μια προοπτική βιωσιμότητας. Μεγάλο μέρος των οφειλόμενων ποσών αποτελεί τόκους υπερημερίας και εν γένει επιπλέον χρεώσεις.
• Είναι αναγκαία, όχι μόνο η συγκράτηση, αλλά και η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού. Θα παρέχετε κίνητρα στους νέους που θέλουν να επιστρέψουν στην ύπαιθρο;
Ναι, είναι βασικός άξονας του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο -παρεμπιπτόντως- θα ξεκινήσει εμπροσθοβαρώς από την αρχή του 2016. Πρέπει εδώ να πούμε ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση επιφυλάσσει προνομιακή αντιμετώπιση στους νέους αγρότες. Θα έλεγα με την ευκαιρία αυτή στους νέους που θέλουν να μπουν στην αγροτική παραγωγή να το τολμήσουν και να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες που τους δίνονται. Θέλουμε να ασχοληθούν με τη γεωργία, όχι μόνον τα παιδιά που δεν μπόρεσαν να σπουδάσουν και να κάνουν κάτι άλλο, αλλά η ενασχόληση με τη γεωργία να είναι μια επιλογή των άξιων και μορφωμένων νέων.
Οι ευκαιρίες είναι μεγαλύτερες από άλλους τομείς της οικονομίας και της αγοράς εργασίας. Το αγροτικό επάγγελμα έχει και στη χώρα μας μέλλον, αρκεί να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και βέβαια να έχουν πάντα οι αγρότες το μυαλό τους στην αγορά και όχι μόνο στις –απαραίτητες βεβαίως- επιδοτήσεις.
• Μια τελευταία ερώτηση για τα μεταλλαγμένα. Η Greenpeace αναφέρει ότι δεν αρκούν οι υπουργικές αποφάσεις των κρατών-μελών για την απαγόρευση της καλλιέργειάς τους, καθώς οι πολυεθνικές μπορούν να τις παρακάμψουν. Προτίθεστε να φέρετε νομοθετική ρύθμιση;
Η απαγόρευση, όπως προκύπτει από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί διαχρονικά στη χώρα μας, είναι απόλυτη. Στην Ελλάδα δεν επιτρέπονται και δεν υπάρχουν καλλιέργειες μεταλλαγμένων. Δεν έχει υπάρξει άλλωστε κάποιο κρούσμα παράνομης καλλιέργειας. Είμαστε αυστηροί σε αυτό το θέμα και θα συνεχίσουμε να είμαστε και προφανώς θα κάνουμε ότι απαιτείται κάθε φορά.

(Πηγή: www.agrocapital.gr)

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα