«Η νέα Αθήνα είναι µια πόλη που δεν έχει ακόµα δρόµο, αλλά ξεκίνησαν χτίζοντας ένα ανάκτορο! Αρκετά ακριβής εικόνα µιας χώρας που έβγαλαν πρώτα βασιλιά, προτού σιγουρευτούν ότι υπήρχε έθνος» γράφει στα 1834 ένας Γάλλος ανταποκριτής (Mark Mazower στο εξαιρετικό του τελευταίο βιβλίο “Η Ελληνική Επανάσταση 1821” εκδόσεις Αλεξάνδρεια).
Για τη νέα -τότε- πρωτεύουσα, του επίσης νεοσύστατου ελληνικού κράτους, καυτηριάζει την κατασκευή των υπερσύγχρονων τότε ανακτόρων (σηµερινή Βουλή των Ελλήνων) για να στεγάσουν τον µονάρχη Όθωνα, όταν η πόλη δεν είχε καλά-καλά ένα δρόµο.
Έχουν αλλάξει πολλά από τότε; Πάρα πολλά, αρκετά όµως µένουν ως έχουν. Να θυµηθούµε το κόστος των Ολυµπιακών αγώνων που ακόµα δεν έχει προσδιοριστεί, το ότι οι βασικοί χορηγοί ήταν οι ∆ΕΚΟ (οι φορολογούµενοι δηλαδή) και ότι άφησαν πίσω τους ένα σωρό γήπεδα, στάδια, χώρους που στην καλύτερη περίπτωση δίνονται σχεδόν τζάµπα σε ιδιώτες “επενδυτές” ή στην χειρότερη ρηµάζουν.
Και στα δικά µας να θυµηθούµε πως αποκτήσαµε κλειστό κολυµβητήριο και ποδηλατοδρόµιο που ποτέ δεν λειτούργησαν (το τελευταίο τώρα τουλάχιστον ανακατασκευάζεται µε νέο προϋπολογισµό 8 εκ. ευρώ), φράγµα Βαλσαµιώτη που εγκαινιάστηκε αλλά ποτέ δεν αξιοποιήθηκε αφού διαπιστώθηκε ότι είναι…τρύπιο, άλλα φράγµατα που δεν διαθέτουν δίκτυα για να µεταφέρουν το νερό, λιµνοδεξαµενές που κατέρρευσαν πριν κοπεί η κορδέλα και ένας ΒΟΑΚ που εδώ και µια 15ετία εξαγγέλεται, ανακοινώνεται, δηµοπρατείται αλλά…
Ο ξένος ανταποκριτής του σήµερα θα έβλεπε και αυτά κοντά σε εκείνα που υλοποιήθηκαν, ίσως να έβλεπε και τις ευθύνες των δικών του κυβερνήσεων, που «όλα τριγύρω αλλάζουνε, και αρκετά µένουν ίδια» για να παραφράσουµε τον στίχο του Μανώλη Ρασούλη.