Οι ενδοκυβερνητικές κόντρες για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, η έκταση που έχει λάβει το πρόβλημα με τις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, και οι δηλώσεις περί προαπαιτούμενων, νέων μέτρων και κάλυψης δημοσιονομικών κενών, είναι από τα… καυτά θέματα που περιλαμβάνονται στην “ατζέντα” των τελευταίων ημερών.
Θέματα που πυροδοτούν εντάσεις αλλά και προβληματισμούς για την “επόμενη μέρα” όσον αφορά κυβερνητικούς χειρισμούς σε μεγάλα κοινωνικά ζητήματα. Με στόχο δε να αποφευχθούν νέες εστίες έντασης με κοινωνικές ομάδες
-σύμφωνα με πληροφορίες- στενοί συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου έχουν αναλάβει να επικοινωνήσουν με το Μαξίμου, για να γίνει μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού των προαπαιτούμενων που αφορά στις διαρθρωτικές αλλαγές.
Oσον αφορά στο καθαρά οικονομικό “μέτωπο”, ανησυχίες έρχεται να προκαλέσει η προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι «η Ελλάδα θα έλθει αντιμέτωπη με δημοσιονομικά κενά τα επόμενα έτη και ενδεχομένως να πρέπει να παρατείνει λήγοντα μέτρα για να τα καλύψει». Μία αναφορά, η οποία έρχεται την ίδια στιγμή που στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δηλώνουν πως στις φθινοπωρινές διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα επιδιωχθεί η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και η μείωση της αυξημένης φορολόγησης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Αλλά και την ώρα που ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, προειδοποιεί ότι μόνο με πρόοδο στον εκσυγχρονισμό των δημοσιονομικών θεσμών, όπως με την ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης θα είναι δυνατόν να αποφευχθούν περαιτέρω οδυνηρές περικοπές δαπανών.
Όλα, λοιπόν, είναι ακόμη ανοιχτά…. Μήπως οι κυβερνώντες να αφήσουν για λίγο τις θριαμβολογίες, μέχρι οι… αποδείξεις να είναι πιο χειροπιαστές;