Τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών προδικάζουν μια μακρά και επίπονη διαπραγμάτευση συγκρότησης της επόμενης κυβέρνησης συνασπισμού τριών κομμάτων SPD, FDP και Πρασίνων. Πρόκειται για «κυβέρνηση φανάρι» των χρωμάτων κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, που σημαίνει τέλος εποχής για τον κηδεμονισμό της Γερμανίας επί της Ευρώπης. Έτσι θα επαναπροσδιορισθούν οι στόχοι της Ε.Ε. με καθοριστικό συντονιστή τη Γαλλία, ώστε να λαμβάνονται ευνοϊκότερες για όλους αποφάσεις, εν αντιθέσει με τη Γερμανία που είχε την πρωτοβουλία μονομερών επιλογών.
Ο υπουργός Οικονομικών της Μέρκελ Όλαφ Σόλτς από ουραγός που ήταν, πανηγυρίζει για την επιτυχία του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών SPD. Το κόμμα συγκέντρωσε το 25,7% των ψήφων και πήρε 206 έδρες, έναντι του αντιπάλου του των Χριστιανοδημοκρατών CDU/CSU του Λάσετ, που το ψήφισε το 24,1% και κατέκτησε 196 έδρες. Αυτό το κόμμα της Μέρκελ από 33% το 2017 έχασε 8,9%, ενώ το κομμουνιστικό κόμμα συγκέντρωσε 4,9% και μπήκε στη βουλή.
Ο Σολτς νομοτελειακά θα πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με την πεποίθηση ότι θα συμπαραταχθούν ρυθμιστές οι Φιλελεύθεροι FDP και οι Πράσινοι, που διπλασίασαν τα ποσοστά τους από τις εκλογές του 2017. Οι τρεις μαζί συγκεντρώνουν το 52% των ψήφων και 416 έδρες από τις 735 της “Μπούντεστανγκ”.
Η φράου Μέρκελ παραδίδει μια Γερμανία που παρέλαβε από τον Γκέρχαρντ Σρέντερ το 2005 και την υπηρέτησε, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στα Ευρωπαϊκά δρώμενα. Διαμόρφωσε ένα πλαίσιο αρχών στο ομόσπονδο κράτος της και βρισκόταν πάντοτε στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών πολιτικοοικονομικών εξελίξεων. Οι Ευρωπαίοι δεν έβλεπαν με καλό μάτι που γινόταν η Γερμανία ηγέτιδα στην Ε.Ε. Ήθελαν τη Βρετανία, η οποία εντάχθηκε στην Ε.Ο.Κ. το 1973, να είναι το αντίπαλο δέος στη Γερμανία αλλά τώρα που αποχώρησε και τάχθηκε στο πλευρό των ΗΠΑ, μετά και τη συμφωνία “A.UK.US.”, άφησε κενό το έδαφος και οι Γάλλοι θα επιδράσουν ώστε οι Γερμανοί να χάσουν κάποιο μερίδιο αυτονομίας.
Με αυτά τα δεδομένα η Γερμανία θα κυβερνάται από κόμμα με λιγότερο από το ένα τρίτο των ψήφων και μια κυβέρνηση συνασπισμού τριτοκομματική υπό την ηγεσία σοσιαλδημοκρατών. Ως εκ τούτου ο επόμενος καγκελάριος δεν θα μείνει σ’ αυτό το πόστο, όσο η Μέρκελ και η Γερμανία θα υποχρεωθεί να προσγειωθεί σε ρόλο τουλάχιστον όχι πρωταγωνιστικό.
Οι Έλληνες δεν είχαμε εμπιστοσύνη στην απερχόμενη καγκελάριο, η οποία είχε το θράσος να ομολογήσει ότι η Γερμανία φέρθηκε άσχημα στην Ελλάδα την περίοδο των μνημονίων.
Πάντως, άγνωστο παραμένει αν η τριτοκομματική κυβέρνηση θα μας ωφελήσει να μην πάμε ξανά σε νέα εποχή λιτότητας.