Η Γαλλία θα αποδεσμεύσει “περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια ευρώ” για μια σειρά μέτρων με στόχο την ανάκαμψη της απασχόλησης, εκ των οποίων το ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα διατεθεί για την εκπαίδευση 500.000 ανέργων, χωρίς να επιβληθούν νέοι φόροι, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
“Αυτά τα δύο δισεκ. ευρώ θα διατεθούν χωρίς να υπάρξει καμιά επιπλέον καταβολή οποιουδήποτε είδους, με άλλα λόγια θα διατεθούν από την εξοικονόμηση”, δήλωσε ο αρχηγός του κράτους στις ευχές του προς τους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους.
Περισσότεροι από το 10% των Γάλλων, δηλαδή 3,57 εκατ. άνθρωποι, είναι άνεργοι και ο Φρανσουά Ολάντ εξαρτά το αν θα είναι και πάλι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2017 από το αν θα μειωθεί η ανεργία.
Υπενθυμίζοντας ότι ένα εκατομμύριο άνεργοι δεν έχουν απολυτήριο Λυκείου, ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την εκπαίδευση ετησίως 500.000 προσώπων που αναζητούν εργασία, δύο φορές περισσότερα απ’ ό,τι το 2015. “Το κράτος θα αποδεσμεύσει ένα δισεκ. ευρώ” για να κινητοποιήσει τον τομέα, δήλωσε.
Ο Ολάντ, τον οποίο η αντιπολίτευση υποψιάζεται ότι θέλει να ρίξει τεχνητά τους αριθμούς της ανεργίας έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές, διαβεβαίωσε πως αυτό το σχέδιο εκπαίδευσης δεν είναι “ένα στατιστικό πυροτέχνημα”.
Ο Φρανσουά Ολάντ υποσχέθηκε επίσης στις επιχειρήσεις με λιγότερους από 250 εργαζομένους ένα άμεσο πριμ 2.000 ευρώ ετησίως για κάθε μακροπρόθεσμη πρόσληψη μισθωτού που θα αμείβεται με έως 1,3 φορές τον κατώτερο μισθό.
Ενώ έχει αρχίσει μια μεταρρύθμιση του εργασιακού κώδικα, ο γάλλος πρόεδρος επανέλαβε ότι συμφωνίες που συνόπτονται στο επίπεδο της επιχείρησης θα μπορούν να “τροποποιούν περαιτέρω” τον χρόνο εργασίας, ακόμη και να παρεκκλίνουν από την εργασιακή σύμβαση “προς το συμφέρον της απασχόλησης”.
Ο σοσιαλιστής πρόεδρος, υιοθετώντας τη φόρμουλα της εργασιακής ασφάλειας με ευελιξία (flexisecurite) των σκανδιναβικών χωρών, εκτιμά ότι “ο στόχος” είναι “περισσότερη ασφάλεια για την επιχείρηση ώστε να προσλαμβάνει και επίσης περισσότερη ασφάλεια για τον μισθωτό έναντι των μεταβολών και της κινητικότητας”.