Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Όλγα Μαλανδράκη: «Το σύμπαν μας διδάσκει την ταπεινότητα»

» Επιτυχημένη εκδήλωση με ομιλήτρια τη διακεκριμένη αστροφυσικό

 

«Η γνώση είναι άπειρη και για να μπορείς να διατηρείς την όρεξη να ψάχνεις είναι απαραίτητη η ταπεινότητα. Αν αρκεστείς στις δάφνες σου μετά θα χάσεις τη λαχτάρα για έρευνα».
Αυτό επεσήμανε η αστροφυσικός του Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ. Όλγα Μαλανδράκη, μιλώντας στα “Χ.ν.”, στο περιθώριο της ομιλίας της με θέμα “Ο εκρηκτικός μας Ήλιος και οι επιπτώσεις του: “Διαστημικός Καιρός”, που πραγματοποίησε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων το περασμένο Σάββατο το απόγευμα, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης και η Περιφέρεια Κρήτης.
Η κα Μαλανδράκη τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η διαστημική επιστήμη βρίσκεται στην αιχμή της επιστημονικής έρευνας, ωστόσο, η απεραντοσύνη του διαστήματος και τα αναρίθμητα “μυστικά” του διδάσκουν την ανθρωπότητα την ταπεινότητα, ενώ συγχρόνως με τα νέα δεδομένα που έρχονται στο φως αλλάζει η οπτική μας απέναντι στον κόσμο: «Η επιστήμη προχωράει μέσω των πειραμάτων και των οργάνων που μας δίνουν νέα δεδομένα και αλλάζουν την οπτική μας. Σκεφτείτε ότι πριν από 1,5 με 2 αιώνες η ανθρωπότητα πίστευε ότι το σύμπαν ήταν κάτι στατικό. Όμως μέσα από καινούριες παρατηρήσεις, με τον Χαμπλ και βέβαια τον Αϊνστάιν, προέκυψε ότι το σύμπαν έχει αρχή, έγινε η μεγάλη έκρηξη (big bang) και μετά αυτό διαστέλλεται και μεταβάλλεται. Επίσης, παλαιότεροι οι άνθρωποι πίστευαν ότι η Γη είναι το κέντρο του κόσμου κι ότι είναι επίπεδη. Τώρα όμως μέσα από εικόνες που έχουμε από το φεγγάρι βλέπουμε ότι είναι στρογγυλή. Συνεπώς δεν μπορείς να έχεις σταθερές και να πιστεύεις ακλόνητα σε πεποιθήσεις. Η αλήθεια για τον κόσμο εξαρτάται από τα επιστημονικά δεδομένα και την έρευνα».
Σε ερώτησή μας αν από αυτά τα δεδομένα διαμορφώνεται και η κοσμοθεωρία μας, η κα Μαλανδράκη σημείωσε σχετικά: «Προσωπικά δεν επιφύομαι στην επιστήμη για κοσμοθεωρία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε χιλιάδες χρόνια όταν η επιστήμη θα μπορέσει να μας πει κάτι οντολογικό. Ο βίος μας είναι βραχύς αλλά η γνώση άπειρη».
Σε κάθε περίπτωση, η πληροφορία για το σύμπαν που συσσωρεύεται καθημερινά μέσα από καινούρια διαστημόπλοια που πετάνε με καινούρια μάτια, σε διαφορετικά μήκη κύματος, είναι μεγάλη και “φωτίζει” πτυχές που μέχρι πρόσφατα ήταν άγνωστες στους ανθρώπους. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε η κα Μαλανδράκη, ανακαλύπτονται εξωπλανήτες, πλανήτες δηλαδή που μπορούν να υποστηρίξουν ζωή και να τη διατηρήσουν έτσι όπως τη γνωρίζουμε πάνω στη Γη.
«Ωστόσο, θα πρέπει να δούμε και τις ανθρωπολογικές επιστήμες που μελετάνε τις επιπτώσεις που έχουν αυτά τα νέα δεδομένα στη ζωή, στον άνθρωπο, στο κλίμα κ.λπ. Έχω την αίσθηση ότι σε αυτό το επίπεδο δεν προχωράμε με τις ίδιες ταχύτητες», ανέφερε η καταξιωμένη αστροφυσικός, εκφράζοντας μια αγωνία για το αν και πως η ανθρωπότητα θα καταφέρει να αξιοποιήσει τη γνώση που αποκομίζει με τρόπο ωφέλιμο για την ίδια αλλά και το φυσικό περιβάλλον.
Λίγο πριν ολοκληρώσουμε την κουβέντα μας, ρωτήσαμε την κα Μαλανδράκη ποιο είναι το στοιχείο που για την ίδια διατηρεί ζωντανή τη γοητεία της επιστήμης της: «Αυτό που με γοητεύει είναι ότι από την ώρα που ξυπνάω ασχολούμαι με κάτι που δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί. Έχει ένα στοιχείο πρόκλησης αυτό. Πρέπει να είσαι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσεις το οτιδήποτε. Το στοιχείο, λοιπόν, του καινούριου είναι εκείνο που μου ασκεί γοητεία», απάντησε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα