Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025

Όλγα Νάσση: «Άµεση προτεραιότητα το δικαίωµα στη στέγαση»

Η υποψήφια ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς µιλάει στα “Χ.ν.” για
το στεγαστικό πρόβληµα και τις Eυρωεκλογές

«Άµεση προτεραιότητα είναι να γίνει πράξη η δέσµευση της χώρας για το δικαίωµα σΤη στέγαση µε προστασία της κύριας κατοικίας και µείωση των ενοικίων. Αυτό σηµαίνει αναστολή των πλειστηριασµών κι ένας νέος νόµος που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία των χαµηλών και µεσαίων εισοδηµατικών στρωµάτων».

Αυτό επισηµαίνει, µεταξύ άλλων, η υποψήφια ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς Όλγα Νάσση, µιλώντας στα “Χ.ν.”. Παράλληλα, αναφερόµενη στις επερχόµενες ευρωεκλογές τονίζει πως «το θέµα δεν είναι ποιο πρόσωπο µπορεί να αντιµετωπίσει τον κ. Μητσοτάκη, αλλά ποιες πολιτικές και µε ποιες κοινωνικές συµµαχίες», ενώ θέτει ως στόχο της Νέας Αριστεράς µια δυναµική αντιπροσώπευση.

• Ασχολείστε ιδιαίτερα µε το θέµα της στέγης, ένα ζήτηµα που απασχολεί την Κρήτη. Ποιες είναι οι πρώτες ενέργειες που χρειάζονται για την αντιµετώπιση του προβλήµατος;
Τα άµεσα µέτρα είναι µια επείγουσα ανάγκη, αλλά θέλω να τονίσω ότι πρέπει να ενταχθούν και σε ένα µακροπρόθεσµο σχεδιασµό. Το τελευταίο είναι αυτό που λείπει στην Ελλάδα, όχι µόνο για την αντιµετώπιση του στεγαστικού αλλά και για αλλά καίρια ζητήµατα της χώρας όπως το χαµηλό βιοτικό επίπεδο, η κλιµατική κρίση, το δηµογραφικό και η ερήµωση της χώρας. Στην Κρήτη το πρόβληµα της στέγασης είναι οξύ, µε εξωπραγµατικές αυξήσεις στα ενοίκια. Είναι προφανές ότι και εδώ χρειαζόµαστε ένα αναπτυξιακό κράτος, που δίνει χώρο στην τοπική αυτοδιοίκηση, για να αντιµετωπιστούν πολλά χρόνια προβλήµατα.
Η Νέα Αριστερά δηλώνει ότι θα διεκδικήσει, µαζί µε την κοινωνία, την αντιµετώπιση του στεγαστικού προβλήµατος ως µέρος µιας στρατηγικής που θα αντιστρέψει την πορεία αναδιανοµής του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών προς όφελος ισχυρών οικονοµικών συµφερόντων. Άµεση προτεραιότητα είναι να γίνει πράξη η δέσµευση της χώρας για το δικαίωµα στη στέγαση µε προστασία της κύριας κατοικίας και µείωση των ενοικίων. Αυτό σηµαίνει αναστολή των πλειστηριασµών και ένας νέος νόµος που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία των χαµηλών και µεσαίων εισοδηµατικών στρωµάτων. Χρειάζεται επίσης η ρύθµιση της αγοράς: πλαφόν στα νοίκια, πλήρης απαγόρευση της βραχυχρόνιας µίσθωσης για νοµικά πρόσωπα και πρόβλεψη ώστε αυτή να επιτρέπεται µόνο σε φυσικά πρόσωπα – µικροϊδιοκτήτες – κι ως δυο ακίνητα ανά ΑΦΜ. Επιπλέον, η Golden Visa πρέπει να απαγορευτεί για την αγορά οικιστικών ακινήτων µε στόχο τη βραχυπρόθεσµη µίσθωση, είτε από φυσικά είτε από νοµικά πρόσωπα. Τέλος, χρειάζεται αύξηση του επιδόµατος ενοικίου για νέα ζευγάρια και φοιτητές, µε ταυτόχρονη διασφάλιση της υποχρέωσης των ιδιοκτητών να µην αυξήσουν τα ενοίκια.

– Στις προτάσεις που έχετε διατυπώσει αναφέρεστε, µεταξύ άλλων, στην έννοια του στεγαστικού αποθέµατος. Πώς µπορεί το κράτος να συµβάλει σε αυτό;
Το στεγαστικό πρόβληµα δεν προέρχεται µόνο από την υψηλή ζήτηση, σε συνδυασµό µε το χαµηλό εισόδηµα των Ελλήνων, αλλά και από την ανεπάρκεια στην προσφορά κατάλληλων κατοικιών. Το απόθεµα αποτελείται από: 1) κενά και ανεκµετάλλευτα ακίνητα του στενού και ευρύτερου δηµόσιου τοµέα, της Εκκλησίας και άλλων νοµικών προσώπων κοινωφελούς χαρακτήρα και 2) κενά ακίνητα ιδιωτών που καταρρέουν ανεκµετάλλευτα και µπορούν να αξιοποιηθούν από το κράτος. Το απόθεµα αυτό θα διατίθεται ως ενοικιαζόµενη κατοικία µε ρυθµιζόµενο ενοίκιο – που να προσαρµόζεται στις δυνατότητες των ενοίκων – ή θα παραχωρείται κατά περίπτωση.
Θα προωθήσουµε µια Τράπεζα Ενοικιαζόµενης Στέγης από ενεργές κατοικίες ιδιωτών που θα παραχωρούνται για διάστηµα 3 – 8 ετών έναντι ενός ελκυστικού πακέτου (φοροαπαλλαγές, διασφάλιση καταβολής 12 ενοικίων, ενεργειακή αναβάθµιση κλπ.). Το απόθεµα των κατοικιών που θα συγκεντρωθεί µε αυτό τον τρόπο θα το διαχειρίζεται η κεντρική διοίκηση σε συνεργασία µε την τοπική αυτοδιοίκηση για ενοικίαση σε χαµηλότερες έως και µηδενικές τιµές ανάλογα µε τις πραγµατικές ανάγκες κάθε νοικοκυριού.

• Πολλοί εντοπίζουν τη ρίζα του προβλήµατος στην ραγδαία εξάπλωση της βραχυχρόνιας µίσθωσης. Είναι όντως αυτό το πρόβληµα;
Φταίει η βραχυχρόνια µίσθωση, φταίει η Golden Visa, αλλά πάνω απ’ όλα φταίει η απουσία του κράτους και η αντιµετώπιση της κατοικίας ως εµπόρευµα. Η αλήθεια είναι ότι µιλάµε για ένα πολύ σύνθετο πρόβληµα που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, οι οποίοι συναρτώνται µε τις συνέπειες της κρίσης του χρέους, το γεγονός ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει αρµοδιότητα για τη στέγη, καθώς και άλλα εξωγενή αίτια, αφού η κατοικία διεθνώς µετατρέπεται σε αντικείµενο επένδυσης του χρηµατοπιστωτικού τοµέα παγκοσµίως. Η κρίση αυτή σχετίζεται, επίσης, µε το υψηλό κόστος διαβίωσης, τη στασιµότητα των εισοδηµάτων και την έλλειψη προσφοράς οικονοµικά προσιτής κατοικίας, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει θεωρητικά τον υψηλότερο αριθµό κατοικιών ανά κάτοικο στην Ευρώπη (600/1000).

• Συµµετέχετε στη ∆ιεθνή Συµµαχία Κατοικιών. Ποιες είναι οι διεθνείς διαστάσεις του στεγαστικού προβλήµατος;
Η στεγαστική κρίση δεν επηρεάζει πλέον µόνο τους χαµηλόµισθους, τους µετανάστες, τις µονογονεϊκές οικογένειες, αλλά επηρεάζει και τις µεσαίες τάξεις. Αυτά είναι τα καινούρια χαρακτηριστικά µιας κρίσης που πλέον είναι δοµική. Αυτό είναι κεντρικό κοινωνικό ζήτηµα του 21ου αιώνα. Χάρη στην κινητοποίηση της Συµµαχίας καταφέραµε σε πολλά µέρη του κόσµου να εµποδίσουµε τις εξώσεις και τις κατασχέσεις κατά τη διάρκεια της πανδηµίας. Και προσανατολίσαµε πολλές χώρες να επενδύσουν στην κοινωνική στέγαση µε κονδύλια του Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Έτσι η Πορτογαλία εξασφάλισε 2,6 δισ. από το ταµείο για την αντιµετώπιση της στεγαστικής κρίσης, ενώ η Ν∆ µόλις 1,5 εκατ.! Στηρίξαµε τη δηµόσια, κοινωνική και συνεταιριστική στέγαση, κάτι που πρέπει να δούµε ξανά στην Ελλάδα. Πάνω από όλα στηρίξαµε και στηρίζουµε τους ίδιους τους άστεγους ή κατοίκους να ενεργοποιηθούν. Η Αριστερά έχει προτάσεις αλλά ξέρει καλά το πόσο αυτές οι προτάσεις χρειάζονται να συναντηθούν µε τα κινήµατα από τα κάτω.

• Παρά το γεγονός ότι προβλήµατα όπως το στεγαστικό, ο πληθωρισµός και η φτώχεια συνεχίζουν να πλήττουν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και την Ελλάδα, το εκλογικό σώµα, σύµφωνα µε τις δηµοσκοπήσεις τουλάχιστον, µοιάζει να µετακινείται περισσότερο “δεξιά”. Πώς το ερµηνεύετε αυτό;
Τα καύσιµα της ακροδεξιάς είναι πάντα η φτώχεια, η ακρίβεια, η ανεργία ή υποαπασχόληση κι ένα ανεπαρκές κοινωνικό κράτος. Είναι η ανασφάλεια και η έλλειψη προοπτικής. Η κεντροδεξιά στην Ευρώπη και η Ν∆ στην Ελλάδα, έχουν σοβαρότατες ευθύνες για την άνοδο της ακροδεξιάς. Κι αυτή η άνοδος δεν αντιµετωπίζεται δίνοντας στην ακροδεξιά πιο σκληρές αντιµεταναστευτικές πολιτικές µε αντάλλαγµα η ακροδεξιά να αµβλύνει τις αντι-ευρωπαϊκές και αντι-Νατοϊκές τις θέσεις. Ούτε, βέβαια, µε το να βάζεις τον Μπελέρη στο ψηφοδέλτιο σου. Το µόνο αντίδοτο είναι ριζοσπαστικές και ρεαλιστικές πολιτικές που αντιµετωπίζουν τα πραγµατικά προβλήµατα των ανθρώπων.

• Τι προσδοκά η Νέα Αριστερά από τις ευρωεκλογές; Πού βάζει τον πήχη;
Η Νέα Αριστερά είναι µια ανερχόµενη δύναµη που στοχεύει σε µια δυναµική αντιπροσώπευση. Και µετά από τις ευρωεκλογές να θέτει µια ατζέντα για το στεγαστικό, για τη δίκαιη µετάβαση, για την αντιµετώπιση των ανισοτήτων, για την κρίση του κράτους δικαίου στη χώρα µας. Να συµβάλλει, δηλαδή, σε µια κοινωνική και πολιτική αντιπολίτευση που θα αναδείξει ότι στην εποχή των πολλαπλών κρίσεων η απάντηση µπορεί να έρθει µόνο από την Αριστερά. Γιατί το θέµα δεν είναι ποιο πρόσωπο µπορεί να αντιµετωπίσει τον κ. Μητσοτάκη, αλλά ποιες πολιτικές και µε ποιες κοινωνικές συµµαχίες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα