…διαβεβαιώσεις ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ, το μόνο που κάνουν είναι να “κοιμίζουν” τους πολίτες και να τους αποτρέπουν από δίκαιες διεκδικήσεις για τα Χανιά μας…
Να ξεκαθαρίσω, από την αρχή, πως δεν πιστεύω ότι τα ακίνητα των Χανίων που έχουν μεταβιβαστεί στο υπερταμείο, θα εκποιηθούν στους δανειστές.
H παραχώρησή τους όμως στον Δήμο και η αξιοποίησή τους, γίνονται πολύ – πολύ δύσκολες, έως αδύνατες.
Ο νόμος 4389/2016 στο άρθρο 196 και στις παραγράφους 4, 8 και 10 ορίζει ότι:
§4 «Η κυριότητα, και νομή όλων των ακινήτων στοιχείων τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και τον ΕΟΤ και τα διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ, μεταβιβάζονται αυτομάτως στην ΕΤΑΔ, χωρίς αντάλλαγμα».
§8 «το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΑΔ αποφασίζει την καταχώρηση στα αρμόδια κτηματολόγια κάθε περιουσιακού στοιχείου που μεταβιβάζεται στο ΕΤΑΔ, σύμφωνα με τις §4 έως και 7».
§10 «Οποιοδήποτε από τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ, σύμφωνα με το παρόν άρθρο ΔΥΝΑΤΑΙ να μεταβιβασθεί εκ νέου, χωρίς αντάλλαγμα στο Δημόσιο κατόπιν εισήγησης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΑΔ, η οποία εκδίδεται μετά τη λήψη της απαιτούμενης τεχνικής βοήθειας και με την επιφύλαξη της προσυπογραφής του Εποπτικού συμβουλίου και έγκρισης του Υπουργού Οικονομικών».
Σύμφωνα με τα παραπάνω, και με την υπόμνηση ότι, άρθρο 191 του ν.4389/16, το Εποπτικό Συμβούλιο, το οποίο ελέγχει το Διοικητικό Συμβούλιο, διορίζεται από τη Γενική Συνέλευση του μοναδικού μετόχου (σημείωση: Του Ελληνικού Δημοσίου) ως εξής: α) Τρία μέλη επιλέγονται από τον μοναδικό μέτοχο, κατόπιν ΣΥΜΦΩΝΗΣ γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που ενεργούν από κοινού. β) Δύο (2) μέλη, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, επιλέγονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ενεργώντας από κοινού, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Υπουργού Οικονομικών:
1. Όλη η ακίνητη περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου και του ΕΟΤ, την οποία διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ, έχει περιέλθει αυτοδίκαια στην ΕΤΑΔ, από τη δημοσίευση του νόμου, άρθρο 240.
2. Εξαιρούνται της μεταβίβασης, άρθρο 196 §4 περ. Δ «αρχαιολογικοί χώροι». Επίσης εξαιρούνται αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι, περιοχές Ramsar, περιοχές Natura και αμιγώς δασικές εκτάσεις και λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής, όπως βέβαια αυτά καθορίζονται από το άρθρο 966 του Αστικού Κώδικα.
3. Πουθενά ο νόμος δεν γράφει ότι «Δεν θα παραμείνουν στο υπερταμείο τα ακίνητα που έχουν ιδιαίτερο πολιτιστικό, ιστορικό ή περιβαλλοντικό ενδιαφέρον». Εξαιρούνται μόνο -όσον μας αφορά- οι αρχαιολογικοί χώροι, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 2 του ν. 3020/2002 και κηρύσσονται όπως προβλέπει το άρθρο 12 του ίδιου νόμου.
4. Βέβαια, ακίνητα που έχουν μεταβιβαστεί αυτοδίκαια στην ΕΤΑΔ ΔΥΝΑΤΑΙ να αναμεταβιβασθούν στο Δημόσιο, χωρίς αντάλλαγμα, με τις προϋποθέσεις της §10 του ν. 4389/2016: Δηλαδή και κυρίως της ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΗΣ της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου από το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΤΑΔ, ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ.
Κύριε διευθυντά,
ίσως κούρασα με τη νομική ανάλυση της κατάστασης των κτηρίων των Χανίων που έχουν μεταβιβαστεί στην ΕΤΑΔ.
Το έκανα όμως για να καταδείξω ότι, διαβεβαιώσεις ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ, το μόνο που κάνουν είναι να “κοιμίζουν” τους πολίτες και να τους αποτρέπουν από δίκαιες διεκδικήσεις για τα Χανιά μας. Γι’ αυτό τονίζω:
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, εδώ και τώρα, να διεκδικήσουμε την επιστροφή των ακινήτων των Χανίων, στον Δήμο μας.
Πιστεύω, και ελπίζω, ο δήμαρχος να θέσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και όλες οι δημοτικές παρατάξεις, να συστήσουν επιτροπή η οποία θα ιεραρχήσει και θα μεθοδεύσει την αναμεταβίβαση των κτηρίων στον Δήμο.
Διαφορετικά, φοβάμαι, πως ο τίτλος των “Χανιώτικων νέων” «Μας τα παίρνουν όλα;», θα μείνει χωρίς ερωτηματικό.