Δευτέρα, 19 Αυγούστου, 2024

“Ολιγαρκής αφθονία”

Οι πολιτικοί προσπαθούν ν’ αγκαλιάσουν το σύνολο με ρήσεις αρχαίων φιλοσόφων, λογίων και οικονομο-διεθνολόγων. Υπάρχουν οι αφιλοπάτριδες φραγκολεβαντίνοι με αλλοτριωμένη και ελαστική συνείδηση, υπάρχουν και οι δοκησίσοφοι, οι μωροφιλόδοξοι και σοφολογιότατοι, που υπερτερούν στην εποχή μας, τους οποίους μερικοί πολιτικοί τους αντιγράφουν επιδεικνύοντας ιλαροκωμικά την κατάστασή τους.
Αλλα εννοούν αυτοί, οι στοχαστές και άλλα αντιλαμβάνονται αυτοί που τους απομιμούνται. Απ’ αυτούς δεν εξαιρείται και ο κ. Τσίπρας, ο οποίος οψίμως ανακάλυψε τον “οικονομο-φιλόσοφο” Γάλλο Σερζ Λατούς του οποίου κατ’ επανάληψιν επεκαλέσθη τη θεωρία για την πραγματοποίηση ενός οράματος για μια ιδανική κοινωνία, που θα προέλθει μετά από την “αποανάπτυξη, τη “λιτή (ολιγαρκή) αφθονία”, δηλαδή από μια πρόοδο που δεν πάει μπροστά, αλλά γυρίζει πίσω. Οξύμωρο φαίνεται.
Έκανε λόγο ο κ. πρ/ργος, (τέτοια διαφήμιση δεν θα την περίμενε ο Λατούς) όταν υποδέχθηκε τον Βολιβιανό πρόεδρο Μοράλες. Μίλησε για «έναν άλλο κόσμο, που είναι εφικτός. Και αυτός ο άλλος κόσμος μπορεί να γίνει πράξη, μόνο από δυνάμεις σταθερά προσανατολισμένες στην κοινωνική πρόοδο, αλλά σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και ολιγαρκούς αφθονίας». Και επειδή από μέρους της   Ν.Δ. διετυπώθησαν ειρωνικά σχόλια, για τη φράση “ολιγαρκή αφθονία” ο κ. Τσίπρας έγραψε στο tweet: «Επειδή ο κ. Μητσοτάκης ίσως έχει ακούσει μόνο για τον Χάγιεκ και Φρίντμαν τον συστήνω να ρίξει μια ματιά στο έργο του Γάλλου φιλοσόφου και οικονομολόγου Σερζ Λατούς, ώστε να κατανοήσει τι είναι η έννοια της ολιγαρκούς αφθονίας».
Ο Λατούς είναι ο άνθρωπος, συζητητής του Βαρουφάκη από το 2010. Είχε σχεδιάσει το δικό του πρόγραμμα για την Ελλάδα την επίμαχη διετία 2011-12. Υπεδείκνυε, χωρίς ν’ αποχωρήσει η Ελλάδα απ’ το Ευρωσύστημα, να εφαρμόσει η Μεγαλόνησος την “αποανάπτηξη”, να δημιουργήσει ένα παράλληλο με το ευρώ τοπικό μινωικό νόμισμα, και να διεκδικήσει αυτονομία. Απ’ αυτόν φαίνεται ενεπνεύσθη ο Βαρουφάκης και το ’παιξε σκληρός το α’ 6μηνο του 2015 με το ιερατείο των Βρυξελλών, το οποίον κατάφερε ο Βαρουφάκης ν’ αποδομηθεί και η χώρα να μείνει στο ευρώ με όχημα τον κ. Τσίπρα.
Τώρα πώς γίνεται ο πρ/ργος να μην ακολούθησε τη θεωρία του Λατούς, ν’ απομάκρυνε τον εκφραστή της και μετά 4 χρόνια να επικαλείται το μοντέλο της αποανάπτυξης και τη μέθοδο της λιτής αφθονίας, είναι από τα παράδοξα.
Ο κ. Τσίπρας έχει μια διαφορετική αντίληψη απ’ τους προηγούμενους αριστερούς ηγέτες σε θέματα εξουσίας. Η μετάβαση απ’ τη θεωρία στην πράξη τον γαλούχησε ώστε να διαφερει απ’ τους Ευρωπαίους αριστερούς της γενιάς του. Ενώ πολλοί απ’ αυτούς γράφουν, ο κ. Τσίπρας το αποφεύγει διαβάζοντας. Διανθίζει τις ομιλίες του με νοήματα ξένων συγγραφέων και παρουσιάζει έτσι έναν ιδιόρρυθμο τύπο επαγγελματία πολιτικού. Επέλεξε να γίνει το 2015 ο πρωθυπουργός της συνθηκολόγησης και όχι της ρήξης, εφαρμόζοντας την πολιτική του ευρωπαϊκού κατεστημένου. Ο,τι δεν είχε να κάνει με την αριστερά, ήταν ζήτημα απλώς αισθητικής για να νοιώθει καλά ο ίδιος και το στενό κομματικό του περιβάλλον.
Η “ολιγαρκής αφθονία” του Λατούς περιπλέκει, πάρα διευκολύνει τα σχέδιά του.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα