Περονόσπορος και βοτρύτης έδωσαν τη… χαριστική βολή στη φετινή παραγωγή
«Όλα αυτά ήταν καλά μέχρι το τέλος του Ιούνη… Μετά εμφανίστηκε ο περονόσπορος και ο βοτρύτης και από τους 5 τόνους σταφύλι δεν θα μαζέψω… ούτε τσαμπί!» μας λέει ο κ. Μάκης Κουρτάκης καθώς περπατάμε μαζί στο αμπέλι του στον Άστρικα της Δ.Ε. Κολυμπαρίου.
Πρώτος μας σταθμός ο Άστρικας σε μια μικρή περιοδεία στους αμπελώνες των Χανίων που έχουν πληγεί απίστευτα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει όχι μόνο η παραγωγή αλλά και τα ίδια τα αμπέλια. Με τον κ. Κουρτάκη κατευθυνόμαστε σε κλήματα ρωμέικου. «Δείτε έχουν διαλύσει τα πάντα, δεν αντέχει στον περονόσπορο είναι πιο ευαίσθητο. Τα φυτοφάρμακα πουλιούνται πλέον πανάκριβα και δεν έχουν δραστική ουσία και όσο και να ψεκάσεις δεν έχεις αποτέλεσμα. Με τα πολλά ψεκάσματα βέβαια σώσαμε τον βλαστό για την καινούργια σοδειά αλλά ο καρπός χάθηκε» αναφέρει ο παραγωγός. Στα κλήματα Cabernet, η κατάσταση είναι καλύτερη σε σύγκριση με το ρωμέικο, όμως και αυτά έχουν πληγεί.
Σύμφωνα με τον κ. Κουρτάκη οι βροχές και η υγρασία που ακολούθησε “θέριεψε” τον περονόσπορο και «ο παραγωγός αν θέλει κάποια βοήθεια θα πρέπει να πληρώσει τον ιδιώτη γεωπόνο. Γεωπόνος του δημοσίου θα έπρεπε να έρχεται».
Ανάλογη εικόνα μας μεταφέρει και ο κ. Γεωργουσάκης από τη Γλώσσα, επισημαίνοντας πως και παλαιότερα σε ανάλογες ζημιές η αποζημίωση ήταν μηδενική γιατί ο ΕΛΓΑ λάμβανε υπόψιν του το θερμόμετρο που έχει εγκαταστήσει κοντά στη θάλασσα. Και στην περιοχή της Γλώσσας οι ζημιές στα αμπέλια είναι πολύ μεγάλες. Επόμενη στάση στα Παλαιά Ρούματα, γνωστά και για το “Ρουμαθιανό κρασί” που φέτος όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία δεν θα παραχθεί σε σοβαρές ποσότητες. Μαζί με τον κ. Γιώργο Μοτάκη, πρόεδρο του συνεταιρισμού πηγαίνουμε στο αμπέλι του κ. Μανώλη Μπομπολάκη. «Ένα, δύο, τρία…τριάντα! Τριάντα τσαμπιά και μόνο ένα από αυτά θα έχει σταφύλια» δηλώνει ο κ. Μπομπολάκης καθώς μετράει ένα- ένα τα τσαμπιά Στο πρώτο αμπέλι που πάει έχει “Κοτσιφάλι” και “Κουμενάτο”.
«Η καταστροφή είναι ολική όπου και να κοιτάξεις έχει περονόσπορο!» επισημαίνει ο κ. Μοτάκης καθώς ψάχνουμε να βρούμε ανάμεσα στα γεμάτα κηλίδες φύλλα έστω και ένα τσαμπί που να έχει σταφύλι. «Κάθε 10 ημέρες είχαμε βροχές, το αμπέλι άνθισε, ο περονόσπορος αναπτύχθηκε καθώς μια έβρεχε, μια έβγαζε ήλιο, πέρασε στα σταφύλια και όπου δεν “έδεσε” έκαψε τον ανθό. Πέρυσι παρήγαγα 1100 κιλά, φέτος αν κάνω 200 θα είναι ευχής έργον. Αν κάνει άλλη μια βροχή η καταστροφή θα είναι ολική» τονίζει ο κ. Μπομπολάκης που συμπληρώνει πως έχει κάνει 2 προληπτικούς ψεκασμούς και 3 θεραπευτικούς χωρίς αποτέλεσμα. «Οι βροχές στα τέλη Μαίου- αρχές Ιουνίου “ξεπάτωσαν” τα αμπέλια. Παλιά υπήρχαν πιο ισχυρά φάρμακα κάτι γίνονταν στην αντιμετώπιση του περονόσπορου. Τώρα δεν γίνεται τίποτα» αναφέρει ο κ. Μοτάκης.
Ο ίδιος μας επισημαίνει πως οι παραγωγοί των Παλαιών Ρουμάτων ενδιαφέρονται πλέον για το πως θα σώσουν τα αμπέλια τους γιατί για την παραγωγή είναι βέβαιοι πως δεν θα παράξουν τίποτα, καθώς ακολουθεί ο “σίρικας”, τα “τζιτσικάκια” κα. Μαζί με τους παραγωγούς πηγαίνουμε σε ένα διπλανό αμπέλι που είναι Syrah. Εκεί η ζημιά είναι μικρότερη και αυτό εξηγείται σύμφωνα με τον κ. Μπομπολάκη από το γεγονός ότι «είναι γαλλικές ποικιλίες και εκεί το κλίμα τους είναι πιο υγρό. Για αυτό οι ποικιλίες αυτές παρουσιάζουν μια ανθεκτικότητα. Τα έχει πιάσει ο περονόσπορος αλλά σε ένα ποσοστό 40% ».
Τα Παλαιά Ρούματα δεν παράγουν πλέον τους πολλούς τόνους σταφύλια, κρασί και τσικουδιά που έκαναν παλαιότερα ωστόσο τα αμπέλια άφηναν ένα εισόδημα για τον παραγωγό. Όχι όμως για φέτος…