Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, 2025

Ολισθηρός ο δρόμος της Τουρκίας

Μόλις πριν λίγες μέρες και μέσα στον ορυμαγδό των δηλώσεων, κινητοποιήσεων και διεθνών εξελίξεων για το «μουσουλμανικό» που χρεώνουν οι πολυπληθείς αυτοί στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν…

Μόλις πριν λίγες μέρες μέσα από τις δηλώσεις που έχουν ακουστεί, στα ταξίδια υπουργών ΗΠΑ, Ρωσίας, Μπορέλ, Στόλτενμπεργκ , και πολλών άλλων…

Μόλις πριν λίγες μέρες, μετά τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ Δένδια, τις τριμερείς που έλαβαν χώρα…
Μόλις πριν λίγε μέρες που διαπιστώνουμε ότι οι εταίροι «Ελλάδα και Κύπρος» πιέζονται από τον τούρκο γείτονα, …και διαπιστώνουμε μετ επαίνων ότι παίρνει τεχνογνωσία και οπλικά συστήματα από Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία κ.ά εταίρους μας, … ας αφήσουμε ότι ο γείτονας μπαινοβγαίνει στα κυριαρχικά και τα εν δυνάμει κυριαρχικά μας με την ευκολία του αγρότη που μπαινοβγαίνει ακατάπαυστα στο κτήμα του!

Μόλις πριν 2 μέρες κυκλοφόρησε ένα «τεχνικό έγγραφο» με την ένδειξη 044, Οκτώβριος 2020 που αναλύει την κατάσταση για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες για να δούμε τις προόδους τους το τρίτο τρίμηνο του έτους1. Σημειώνω, ότι αξίζει τον κόπο να παρακολουθήσουμε μια σύνοψη του τεχνικού αυτού εγγράφου.

Τα λόγια του προέδρου Σαρλ Μισέλ μας λένε για τη «Στρατηγική αυτονομία για την Ευρώπη – ο στόχος της γενιάς μας» – σε ομιλία του στη δεξαμενή σκέψης Bruegel, δίνουν το πόσο είναι πιο σημαντικό τώρα από ποτέ να επιλέξουμε στρατηγική αυτονομία για την Ευρώπη. Και αυτό διότι ο κόσμος έχει αλλάξει ριζικά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και έγινε …παγκοσμιοποιημένος.

Έτσι, έχει δημιουργηθεί ένα τόξο αστάθειας γύρω μας. Μεταξύ των άλλων τονίζει ότι
Ανατολικά, η φυσική και ακίνδυνη επέκταση του ευρωπαϊκού δημοκρατικού χώρου έχει σταματήσει βάναυσα από τη Ρωσία στην Ουκρανία. Να προσθέσουμε και τη Λευκορωσία, σήμερα.

Στην Ανατολική Μεσόγειο αντιμετωπίζουμε εντάσεις και απρόβλεπτες εξελίξεις. Η Λιβύη και η Συρία είναι κέντρα ανασφάλειας και αστάθειας. Η ελληνική και η κυπριακή κυριαρχία πιέζονται. Η σχέση μας με την Τουρκία δοκιμάζεται σοβαρά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής θα αφιερωθεί στην υιοθέτηση μιας στρατηγικής ευρωπαϊκής θέσης σε σχέση με την περιοχή.

Και καταλήγει ο ανώτατος αυτός αξιωματούχος της ΕΕ ότι «Η στρατηγική μας αυτονομία πρέπει να επιδιώκει τρεις στόχους. Ένα: σταθερότητα. Δύο: διάδοση των προτύπων μας. Και τρία: προώθηση των αξιών μας1.»

Διαβάζουμε στον ηλεκτρονικό τύπο για τους εταίρους που παρέχουν αφειδώς οπλικά συστήματα και τεχνογνωσία στους καλούς γείτονες που έχουν εκτραχυνθεί για να τα στρέψουν (και) εναντίον μας, αν χρειαστεί. Στην ίδια πηγή πληροφόρησης διαβάζουμε ότι «Ένα από τα ευτράπελα της ευρωπαϊκής στάσης έναντι της Τουρκίας στον τομέα των εξοπλισμών είναι η ανάπτυξη των οχημάτων τύπου «HIZIR» (Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού), τα οποία χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. για τη φύλαξη των τουρκικών συνόρων, αλλά βρέθηκαν από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη μαζί με του τζιχαντιστές μισθοφόρους»1.

Στις αρχές Οκτωβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθούν εποικοδομητικές προσπάθειες για την παύση των παράνομων δραστηριοτήτων έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε να ξεκινήσει μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και στη διευκόλυνση του εμπορίου, επαφές από άνθρωπο σε άνθρωπο, διαλόγους υψηλού επιπέδου και συνεχής συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης.

Στις 6 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το ετήσιο πακέτο διεύρυνσης. Δήλωσε ότι όσον αφορά τα οικονομικά κριτήρια ένταξης στην ΕΕ, η Τουρκία δεν έχει σημειώσει πρόοδο στην ανάπτυξη μιας λειτουργικής οικονομίας της αγοράς και, αν και εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρές ανησυχίες, έχει προχωρήσει αρκετά στον τομέα αυτό. Όσον αφορά την ικανότητα της οικονομίας να αντιμετωπίσει ανταγωνιστικές πιέσεις και δυνάμεις της αγοράς εντός της ΕΕ, η Τουρκία έχει σημειώσει περιορισμένη πρόοδο και βρίσκεται σε καλό επίπεδο συμμόρφωσης.

Στο ίδιο έγγραφο την προηγούμενη περίοδο (2ο τρίμηνο 2020)1 ο τόνος που είχε δοθεί αφορούσε την πανδημία COVID-19 που μειώθηκε μεν τον Μάιο, αλλά αυξήθηκε ξανά τον Ιούνιο.

Ο Οικονομικός και Δημοσιονομικός Διάλογος μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας καλείται η χώρα αυτή να αυξήσει τις φορολογικές μεταφορές με διαφάνεια, για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης.

Ταυτόχρονα να αυξήσει την ανάπτυξη, ενισχύοντας τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και να προετοιμάσει μια στρατηγική εξόδου μαζί με εφαρμογή της κατάλληλης νομισματικής πολιτικής για περιορισμό του πληθωρισμού και για ενίσχυση περαιτέρω του κράτους δικαίου.
Η γενική εκτίμηση της Κομισιόν για την Τουρκία, αφορά τον αντίκτυπο της κρίσης αφού το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε κοντά στο 10% σε ετήσια βάση, παρά την πολύ ισχυρή συμβολή στην ανάπτυξη από τα αποθέματα. Η οικονομική δραστηριότητα ανέκαμψε έντονα τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως υποδεικνύεται από δείκτες υψηλής συχνότητας. Μετά από δύο μήνες πρακτικά σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας, η κεντρική τράπεζα αντέδρασε στις πιέσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και στις αυξανόμενες προσδοκίες για τον πληθωρισμό, ενισχύοντας τη στάση της.

Τα ανωτέρω σημαίνουν ότι η ισχυροποίηση των εμπορικών συναλλαγών με την Τουρκία υπερσκιάζει ακόμη και τις τελευταίες εξελίξεις με την εμπλοκή θρησκειών και την έλλειψη καταλλαγής.

Η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μια, χωρίς έλεγχο, δυναμική, που δε θα το αποτολμούσε αν ήταν μόνη της. Όπως επιμένουμε εμείς, ότι στον αγώνα μας έναντι ενός ύπουλου εχθρού που μεγάλωσε, μεταξύ άλλων ΚΑΙ με τα λεφτά μας (ας μην ξεχνιέται ότι έχουμε τονίσει), είμαστε μόνοι, με ελάχιστη συμπαράσταση.

Η Τουρκία έχοντας εμπλακεί με διαφοροποιημένα συμφέροντα, στη Συρία, τη Λιβύη, την Ανατ. Μεσόγειο και το Αιγαίο έφτασε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, και δηλώνει ότι επανακάμπτει στη Συρία. Είναι γνωστό ότι ΗΠΑ, Ρωσία τον σπρώχνουν διαφορετικά, αλλά από το ίδιο πλευρό και υπομειδιώντας η Γερμανία κρατά καλά τους Ευρωπαίους να μην σηκώνουν κεφάλι κατά της προστατευόμενης της… Κοντεύει να χαθεί πλέον ο ειρμός κάθε σκέψης για αντίδραση στην άφρονα τουρκική πολιτική. Και όμως το τρίτο σημείο των δηλώσεων του προέδρου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ αφορά τις αξίες. Ολισθηρός είναι ο δρόμος της Τουρκίας μέσα κι έξω από την ΕΕ και θα φανεί μόλις οι Ευρωπαίοι και οι ΗΠΑ ανακαλύψουν ότι οι αξίες δεν μπορούν να ποδοπατηθούν.

1 https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2020/09/28/l-autonomie-strategique-europeenne-est-l-objectif-de-notre-generation-discours-du-president-charles-michel-au-groupe-de-reflexion-bruegel/?utm_source=DSMS&utm_medium=email&utm_campaign=2020-10-PEC-newsletter-EN
2 https://www.sofokleousin.gr/ti-afora-to-empargko-gia-tin-tourkia-pou-zitise-i-athina
3 https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/economy-finance/tp042_en.pdf


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα