Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, 2025

Ολο το πρόγραμμα του 10ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων

Το 10ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων θα πραγματοποιηθεί στις 27-28 Ιουνίου στο Πάρκο Ειρήνης και φιλίας των Λαών.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως εξής:
-Σάββατο 27 Ιουνίου
ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ:
•19:30 – 21:30: “Καμιά ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη. Τέρμα στον εκφοβισμό και την τρομοκρατία, στην αστυνομική και δικαστική συγκάλυψη και αυθαιρεσία”
Ομιλητές: Μάριος Λώλος, πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας. Δημήτρης Μακρέας, γενικός γιατρός – μέλος του αντιρατσιστικού κινήματος.
Δανάη Μπιτσάκη, μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων
Μέλος του Κοινωνικού Στεκιού – Στεκιού Μεταναστών Χανίων.
•19:30 – 21:30: “Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στα Χανιά: προτεραιότητες και προκλήσεις”
Ομιλητές: Στέλιος Δημητρακόπουλος, υποδιοικητής 7ης ΔΥΠΕ, Μηνάς Βουλγαρίδης, Δημοτικός Σύμβουλος Χανίων – πνευμονολόγος ΠΕΔΥ Χανίων, Χρήστος Πιπεράγκας, Γεν. Ιατρός Κ.Υ. Βάμου
•18:30 – 20:30: “Συζητάμε για τη μετανάστευση των Νέων” (οργανώνεται από μαθητές και μαθήτριες της πόλης).
•21:00 – 22:30: “Κάθε άνθρωπος είναι τόσο μικρός όσο ο φόβος που αισθάνεται και τόσο μεγάλος όσο ο εχθρός που επιλέγει” Συζητώντας για τον Εντουάρντο Γκαλεάνο.
•21:00 – 22:30: “Συζήτηση για την Εκπαίδευση”
(οργανώνεται από την πρωτοβουλία Εκπαιδευτικής Μεταρύθμισης).
ΠΡΟΒΟΛΕΣ:
•21:00 – 21:30: Προβολή από τον φιλοζωικό σύλλογο Χανίων “Η προστασία των ζώων”
ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
•18:00- 20:00: “Εργαστήρι παιδικών κατασκευών” με τη Θάλεια Σιάννου.
•18:30- 19:30: “Ένα θαλασσινό γεφύρι”, της Λίας Καραβιά και της Σερπίλ Ουράλ, μια ιστορία φιλίας που ταξιδεύει με τα κύματα της θάλασσας από την Ελλάδα στην Τουρκία… Ένα παραμύθι σε δύο γλώσσες. Στην Ελληνική γλώσσα η Εύη Δήμου, στην Τουρκική η Βαλάντα Σωτηροπούλου.
Θα ακολουθήσει εικαστικό εργαστήρι
•19:30-20:00: Παράσταση από τον Clown Tourloutoutou
•20:00-21:00: “Θα σας πω ένα παραμύθι στρογγυλό σαν το ρεβύθι”.
Θα σας πω ένα παραμύθι στρογγυλό σαν το ρεβύθι μαλακό σαν το ζυμάρι, μακρουλό σαν κουκουνάρι. Καλησπέρα της αφεντιάς σας… Ένα παραμύθι που ζωντανεύει μέσα από τη μουσική και τις κούκλες. Ένα παραμύθι ζαχαροζυμωνένο. Κρατήστε του, την πιο ζεστή σας αγκαλιά. Στην αφήγηση και στην εμψύχωση κούκλας: Ρούλα Τατσοπούλου, Αναστασία Καραφύλλα.
ΜΟΥΣΙΚΗ (από τις 21.30):
•Μουσική Σκηνή “Κερκίδες”: The Halicuti Band
Jusu Fili, afro percus team – ομάδα αφρικάνικων κρουστών, Γκαγκάν, Balguns, Electroswing Party με τον Zerus, The Halicuti Band, “Τα όπλα είναι όλα κακά, μα τα δικά μας φίνα”: (Τhe BalGuns το όνομα της μπάντας μας! Με όπλο τη μουσική ονειρευόμαστε ,ταξιδεύουμε, ζούμε !Υπάρχουμε από το καλοκαίρι του 2012 και ήδη είχαμε την τιμή και τη χαρά να βρεθούμε πλάι σε καταξιωμένους μουσικούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό (ενδεικτικά Θανάσης Παπακ/νου, imam baildi, baildsa, aroma caribe, skaribas, kozamostra , animanation, Los Mujeros,Π.Ξ.Σ κ.α.). Τhe Balguns λοιπόν, με βάση την Θεσσαλονίκη και καταγωγή τα εξαγριωμένα περίχωρα της Έδεσσας !!
Βασικό συστατικό στη μουσική μας είναι το balkan,αλλά πάνω σ’ αυτο δένουν στοιχεία από ska, reggae, funk, jazz, rock, hip-hop κτλ κτλ! Και ‘οταν μας ρωτάνε τι είδος μουσικής παίζουμε , απαντάμε αυτό που οι ίδιοι βαφτίσαμε Balkan Con-fusion. Όπου μας πετύχετε θα ακούσετε κυρίως δικά μας κομμάτια, ξεσηκωτικές διασκευές παραδοσιακών μελωδιών αλλά και μουσικές του κόσμου “περπατημένες” σε βαλκανικά μονοπάτια!!!).
•Μουσική σκηνή “Λίμνη”: Καμμένα Μυαλά,
Οπτικές Γωνίες, ΜΤΠ & ΑΝΕ, Διχασμένος, Δούκας-Σάικο, ΚΝΝ, Μόνιμος Κάτοικος.
ΔΡΩΜΕΝΑ:
•20:30 – 21:30: “Έλα να παίξουμε!”, υπαίθρια παιχνίδια στο πάρκο (διοργανώνεται από μαθητές και μαθήτριες της πόλης). Σκάκι.
•19:00-21:00: Σιμουλτανέ με τον Αλέξανδρο Διαπέτη
(διοργανώνεται από τον Όμιλο Αντισφαίρισης Χανίων και τον Κύδωνα).
ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ:
ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ:
•19:30 – 21:30: “Να ανοίξουν τα σύνορα της Ευρώπης. Ανθρωπιά και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες του πολέμου!”
Ομιλητές: Γιάννα Κούρτοβικ, Δικηγόρος – μέλος του δικτύου κοινωνικής υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών, Στέλιος Δημητρακόπουλος, Υποδιοικητής 7ης ΔΥΠΕ, Κώστας Γκαζής, μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων,
Μέλος του Κοινωνικού Στεκιού – Στεκιού Μεταναστών Χανίων.
•19:30 – 21:30: “Καπιταλισμός και ψυσική υγεία”
Ομιλητές:
Φοίβος Ζαφειρίδης, Ψυχίατρος – τέως αν. καθηγητής του ΑΠΘ
Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου, Ψυχίατρος – τέως διευθυντής του 9ου ψυχιατρικού τμήματος ΨΝΑ
Σωτήρης Λαϊνάς, Ψυχολόγος ΑΠΘ – συντονιστής του προγράμματος προαγωγής αυτοβοήθειας Χανίων
ΔΡΩΜΕΝΑ:
•18:30 – 20:30: “Έλα να παίξουμε!”, υπαίθρια παιχνίδια στο πάρκο (οργανώνεται από μαθητές και μαθήτριες της πόλης).
•19:00 – 21:00: Παζάρι από το Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων.
•20:45 – 21:45: “Όλοι οι άνθρωπου δεν είναι ίσοι!”
Stand-up comedy με τον Γιώργο Γελαλή:
«Την σάτιρα που έχει τίτλο ’’ Όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίσοι’’ θα παρουσιάσει ο ο ηθοποιός Γιώργος Γελαλής.
Πρόκειται για μια παράσταση που έχει τα χαρακτηριστικά της όρθιας κωμωδίας (Stand – upComedy) και βασίζεται στη μελέτη του Ιταλού καθηγητή Carlo Μ. Cipolla ’’ Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας ’’. Αναφέρεται στην ομάδα εκείνη των συνανθρώπων μας, που είναι αποδεδειγμένα μια από τις πιο ισχυρές δυνάμεις και που με τις πράξεις και ενέργειές τους ’’παίζουν’’ με τα νεύρα μας, ‘’κλέβουν’’ τον χρόνο μας και καθορίζουν τη διάθεσή μας. Ο καθένας θα αναγνωρίσει τέτοιες γνώριμες συμπεριφορές που τον ταλαιπωρούν στη ζωή του, αφού οι ηλίθιοι ’’δεν διαθέτουν την ικανότητα να διακρίνουν τις μακροχρόνιες επιπτώσεις των ενεργειών τους στην κοινωνία και κατά συνέπεια και στον εαυτό τους’’. Η θεατρική αυτή παρέμβαση – στην οποία το κοινό δεν μένει αμέτοχο – σχολιάζει με καυστικό τρόπο το διαχρονικό αυτό θέμα και προτείνει τρόπους αναγνώρισης και ίσως αντιμετώπισης των βλακών, αφού θεωρείται σίγουρο πως η εξάλειψή τους είναι αδύνατη!». Το θεατρικό βιογραφικό του Γιώργου Γελάλη: «Εζησα πολλά χρόνια στην Κολονία, όπου σπούδασα και ασχολήθηκα με το θέατρο. Είχα σπουδαίους δασκάλους που μου έμαθαν να τολμάω στο θέατρο και στη ζωή! Πήρα μέρος σε πολλές θεατρικές και σε κάποιες τηλεοπτικές παραγωγές. Διασκεύαζα και σκηνοθετούσα έργα για την παιδική σκηνή του D.G.Theater. Κάποια στιγμή επέστρεψα στη γενέτειρα Λάρισα κάνοντας ένα πείραμα. Ήθελα να δω αν θα μπορούσα να επιβιώσω μόνο από το θέατρο: παραστάσεις, stand-upcomedys, θεατρικά εργαστήρια, ραδιοφωνικές εκπομπές, θέατρο δρόμου… Μετά από 3 χρόνια διαπίστωσα τελικά, πως αυτό ήταν ανέφικτο και έτσι αποφάσισα να εργαστώ σαν δάσκαλος (εξίσου μεγάλη αγάπη). Στα Χανιά παρουσίασα τον μονόλογο του Πάτρικ Ζίσκιντ: ’’ Το Κοντραμπάσσο’’ και τη μουσικοθεατρική παράσταση ’’ Τι μέρα είναι σήμερα; ’’ Τελικά στάθηκα ιδιαίτερα τυχερός, γιατί αυτός ο συνδυασμός μου δίνει την πολυτέλεια να κάνω θέατρο όταν το έχω ανάγκη και φυσικά όταν υπάρχει λόγος!».
•22:00 – 23:30: Βιωματικό Εργαστήρι “αποφασίζοντας με συναίνεση! Πώς γίνεται σε έναν εργασιακό χώρο;”. Θα προηγηθεί προβολή του ντοκυμαντέρ “Αταξική” του Till Better σε πρώτη προβολή στην Κρήτη. Οργανώνεται από τον συνεταιρισμό “το κιβώτιο” (καφενείο Χαλικούτι).
Μαρτυρίες ατόμων που συμμετείχαν στην «ΑΤΑΞΙΚΗ», ένα εγχείρημα στην Αθήνα την εποχή της Μεγάλης Κρίσης που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για επιβίωση πολιτική. διάρκεια 40’
ΠΡΟΒΟΛΕΣ:
•21:00-22:30: “Μπλέ μάτια – Καφέ μάτια, ένα πείραμα για το ρατσισμό.
Η δασκάλα Jane Elliot αποφασίζει να διδάξει στα πιτσιρίκια πώς είναι να σε κρίνουν από το «περιτύλιγμά» σου. Και εφόσον οι μικροί μαθητές της μπορούν να το καταλάβουν μόνο θεωρητικά, εκείνη τους χωρίζει σε ομάδες: η μία με τα μπλε μάτια και η άλλη με τα καστανά. Το πείραμα/άσκηση της Jane Elliot, Brown eyes, blue eyes, έγινε το 1970 και είναι το τρίτο που έκανε από το 1968. Κινηματογραφήθηκε από τον William Peters για το NBC και αργότερα συμπεριλήφθηκε στο ντοκιμαντέρ του 1985, “A Class Divided”. [Πηγή: www.doctv.gr]. Το 1970, η Τζέην Έλλιοτ, δασκάλα δημοτικού, πραγματοποίησε ένα διήμερο πείραμα. Την πρώτη μέρα, έπεισε τα παιδιά πως όσα έχουν μπλε μάτια είναι ανώτερα από όσα έχουν καφέ μάτια, και πως από εκείνη τη στιγμή θα είχαν πλεονεκτική θέση έναντι των καφέ στα πάντα: Οι μπλε θα είχαν μεγαλύτερο διάλειμμα ενώ οι καφέ θα έμεναν μέσα, σε καμία περίπτωση οι καφέ δεν θα μπορούσαν να παίξουν με τους μπλε, ενώ οι καφέ θα έπρεπε να φοράνε κολάρο ώστε να ξεχωρίζουν και να πίνουν νερό από τον ψύκτη μόνο με ποτήρι.
Τη δεύτερη μέρα, οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Τώρα, οι καφέ είναι καλύτεροι, πιο έξυπνοι, έχουν παραπάνω διάλειμμα και απολαμβάνουν όλα όσα απολάμβαναν την προηγούμενοι οι μπλε. Οι αντιδράσεις και η συμπεριφορά των παιδιών καταγράφηκαν από κάμερες. Μια ήρεμη τάξη, με χαρούμενα παιδιά που έπαιζαν και διασκέδαζαν, χωρίστηκε στη μέση. Για πρώτη φορά, υπήρξε συμπλοκή στην αυλή του σχολείου μεταξύ καφέ και μπλέ ματιών, με τους τελευταίους να αποκαλούν υποτιμητικά τους μέχρι πριν λίγο φίλους τους “καφεμάτηδες”, όπως αποκαλούσαν οι γονείς τους τους μαύρους, “αράπηδες”. Για πρώτη φορά, τα παιδιά ένιωθαν το βάρος της φυλετικής διάκρισης και του ρατσισμού στις πλάτες τους, για κάτι που δεν επέλεξαν να έχουν (καφέ ή μπλε μάτια) και που δεν μπορούσαν να αλλάξουν. Αντιθέτως, όταν βρίσκονταν στην πλεονεκτική θέση του ανώτερου, κατόπιν εντολής δασκάλας, η “ψυχολογία του ευνοημένου” τα ωθούσε στο να είναι πιο χαρούμενα και να λύνουν ασκήσεις πολύ πιο γρήγορα.
Η δασκάλα Jane Elliot αποφασίζει να διδάξει στα πιτσιρίκια πώς είναι να σε κρίνουν από το «περιτύλιγμά» σου. Και εφόσον οι μικροί μαθητές της μπορούν να το καταλάβουν μόνο θεωρητικά, εκείνη τους χωρίζει σε ομάδες: η μία με τα μπλε μάτια και η άλλη με τα καστανά. Το πείραμα/άσκηση της Jane Elliot, Brown eyes, blue eyes, έγινε το 1970 και είναι το τρίτο που έκανε από το 1968. Κινηματογραφήθηκε από τον William Peters για το NBC και αργότερα συμπεριλήφθηκε στο ντοκιμαντέρ του 1985, “A Class Divided”. [Πηγή: www.doctv.gr]
ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
•18:30- 19:30: Εργαστήρι κατασκευής κούκλας από εφημερίδα για μεγάλα αλλά και μικρά παιδιά με τη συμμετοχή των γονιών…
Διοργάνωση Ρούλα Τατσοπούλου, Εύη Δήμου.
•19:30- 20:30: Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα
Μύθοι, τραγούδια και ιστορίες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα που έχουν να κάνουν με φαγητά νόστιμα και θρεπτικά, διατροφικές συνήθειες και μεγάλες φαγωμάρες!!!
Από την ομάδα κατΑΡΤι, Άλκης Πασχαλίδης, Μαρια Τσουκνάκη…
•20:30-21:30: Το μαύρο ψαράκι
Το Μαύρο ψαράκι είναι η περιπέτεια ενός μικρού ψαριού που εγκαταλείπει την ασφάλεια του σπιτιού του ώστε να γνωρίσει τον κόσμο.
Η παράσταση των ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ είναι βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του μεγάλου ιρανού παιδαγωγού και συγγραφέα Samand Behrangi και είναι μια αλληγορία για την ελευθερία , τον ηρωισμό και την ανεξαρτησία.
Συντελεστές: Σκηνοθεσία- ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΕΣ
Ηθοποιοί- Φροσω Ζαγοραίου, Ντίνος Ποντικόπουλος
Μουσική επιμέλεια- Μάριος Κωστάκης
Φιγούρες θεάτρου σκιών- Σπύρος Κουρτέσης
Κατασκευή σκηνικού- Βασίλης Γεροδήμος.
ΜΟΥΣΙΚΗ (από τις 21.30):
•Μουσική Σκηνή “Κερκίδες”
Οι Yar Aman σε σκοπούς και τραγούδια των Βαλκανίων
Θανάσης και Κώστας Γκαϊφύλλιας, Animanation,
Γιώργης Μανωλάκης μαζί με τους: Μαρία Φασουλάκη, Γιώργη Γιανναδάκη και Γιώργη Σταυρακάκη (Νιδιότης)
Yar aman
•Μουσική Σκηνή “Λίμνη”: Metalforce, Hemingways, Searching the unknown, Άνω – Κάτω, Dragons, TBA, Core, Χατ – Τρικ, Σκάκι.
•19:00-21:00: Τουρνουά ερασυτεχνών με τους Αλέξανδρο Διαπέτη και τον Απόλλωνα Σημαντηράκη
(διοργανώνεται από τον Όμιλο Αντισφαίρισης Χανίων και τον Κύδωνα).
ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ
Και τις δύο μέρες του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν:
•Εκθέσεις – Εικαστικά Δρώμενα: Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων θα συμμετέχει στο φεστιβάλ με τα “ Παιχνίδια του Κόσμου”. Τα παιχνίδια είναι, ξύλινα παραδοσιακά παιχνίδια από διάφορες χώρες του κόσμου για μικρούς και μεγάλους φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά.
•Εκθέσεις φωτογραφίας του Δημήτρη Χαντζάρα, του Βασίλη Μαθιουδάκη,του Μιχάλη Καλαϊτζάκη, του Στέφανου Παπαϊωάννου, του περιοδικού “Σχεδία” και της ΛΕΦΚΙ.
•Στο χώρο του φεστιβάλ θα υπάρχουν ακόμα…
Xαριστικό παζάρι, γκράφιτι, πολυεθνική κουζίνα,
πάνω από 50 περίπτερα από κοινότητες μεταναστών, φορείς της πόλης και διάφορους συλλόγους και ομάδες από όλη την Ελλάδα, καφενείο από την Terra Verde για το Εναλλακτικό & Αλληλέγγυο Εμπόριο στα Χανιά, διακίνηση προϊόντων της ΒΙΟΜΕ και λειτουργία βιβλιοπωλείου με βιβλία από τις “εκδόσεις των συναδέλφων” από την Terra Verde για το Εναλλακτικό & Αλληλέγγυο Εμπόριο στα Χανιά.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα συλλέγονται βιβλία στο περίπτερο του στεκιού για την βιβλιοθήκη στο Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών από την ομάδα Bookaporta.
«Ας λιγοστέψουν τα σκουπίδια! Στο χώρο του φεστιβάλ θα υπάρχουν ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης.
Η είσοδος στο φεστιβάλ είναι φυσικά ελεύθερη. Η ενίσχυση… προαιρετική! Τα έξοδα του φεστιβάλ καλύπτονται από όλους και όλες εμάς!», καταλήγει η ανακοίνωση που υπογράφουν:
Κοινωνικά Κινήματα – Αντιρατσιστικές Οργανώσεις – Σωματεία – Σύλλογοι – Αντιρατσίστριες/ές.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα