■ Ανάγκη για επανεξέταση των επίσηµων προβλέψεων
Η συγκοµιδή του ελαιοκάρπου, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήµατα που αντιµετωπίζει λήγω έλλειψης εργατικών χεριών και υψηλών ηµεροµισθίων, «καιρού επιτρέποντος», προχωρεί πλέον προς ολοκλήρωση πλέον και ήδη σε αρκετές περιοχές της χώρας βρίσκεται στο τέλος της.
Ωστόσο, καίτοι η ποιότητα, φαίνεται να είναι, γενικά, αρκετά καλή έως εξαιρετική και οι αποδόσεις του καρπού σε λάδι επίσης σχετικά καλές, η συνολική παραγωγή ελαιολάδου φαίνεται να είναι αρκετά χαµηλή.
Και πρέπει να σηµειωθεί ότι και οι τρεις αυτές εξελίξεις αποτελούν συνέπειες των ιδιαίτερων κλιµατικών συνθηκών του 2024.
Οι υψηλές θερµοκρασίες και η ξηρασία της Άνοιξης µείωσαν το ποσοστό κοµπόδεσης και τελικής καρποφορίας, οι καύσωνες τους θέρους «κατατρόπωσαν» τον ∆άκο εξασφαλίζοντας την ποιότητα, αλλά συρρίκνωσαν το καρπό µειώνοντας την παραγωγή και καταπόνησαν τα ιδία τα δέντρα σε σηµείο µόνιµης µάρανσης και ξήρανσης σε αρκετές περιπτώσεις όπως στην Ανατολική Κρήτη την Λέσβο, την Μεσσηνία κ.α.
Εποµένως οι κρατικές προβλέψεις για 250.000 τόνους στην Ελλάδα και 80.000 τόνους στην Κρήτη που αναδηµοσιεύονται και στα Ισπανικά µέσα µάλλον ανήκουν στην σφαίρα των ευχών και θα πρέπει να αναθεωρηθούν από τις αρµόδιες υπηρεσίες αλλά και τους επαγγελµατικούς και επαγγελµατικούς φορείς της χωράς για να µην οδηγούν σε λανθασµένους επιχειρηµατικούς και πολιτικούς σχεδιασµούς.
Βέβαια και η παραγωγή της Ισπανίας που κάποιοι αρέσκονται να την ανεβάζουν στο 1,4-1,5 εκατ. τόνους δεν φαίνεται να είναι τόση, αφού και ο ίδιος ο Υπουργός της Ισπανίας πρόσφατα την ανάφερε σε 1,26 εκατ. τόνους. Εποµένως η διαφορά των + 250 τόνων που προσθέτουν (που ισοδυναµεί µε την διογκωµένη παραγωγή της Ελλάδας), επηρεάζει λανθασµένα την αγορά σε βάρος των παραγωγών.
*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι ∆ρ. Γεωπόνος, πρώην ∆/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύµβουλος του ΣΕ∆ΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕ∆ΗΚ. Μπορούν να αναδηµοσιευτούν µόνο µετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)