■ Ασυγκόμιστοι θα μείνουν αρκετοί ελαιώνες
Οι συνεχείς ήμερες καλοκαιρίας που προηγηθήκαν τον Ιανουάριο και μέχρις αρχές Φεβρουαρίου και η κακοκαιρία που ενέσκηψε μετά τις 5 Φεβρουαρίου είχαν αρκετές θετικές αλλα και αρνητικές επιπτώσεις στην ασυγκόμιστο ελαιοκαρπο.
Η ελαίωση ( περιεκτικότητα σε ελαιόλαδο του καρπού) με την καλοκαιρία αυξήθηκε ακόμα και στα ελαιόδεντρα με πλούσια καρποφορία και οι αποδόσεις στα ελαιοτριβεία αυξήθηκαν στο 4-4,5/1 για την Κορωνέϊκη
Η συγκομιδή, ολοκληρώθηκε σε αρκετές περιοχές και μόνο σε λίγες περιοχές που εντοπίζονται κυρίως στη Μεσαρά στο Ηράκλειο παραμένουν ελαιώνες ασυγκόμιστοι. Η πλειονότητα των ελαιοτριβείων, έχουν ήδη κλείσει, ενώ και τα υπόλοιπα ανοίγουν πλέον σποραδικά όταν έχουν ελαιόκαρπο για επεξεργασία.
Εκτιμάται ότι το ποσοστό που δεν έχει συγκομιστεί ακόμη στην χώρα είναι 10-15%. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από τοπικούς παράγοντες, αρκετοί ελαιώνες με μέση παραγωγή, θα μείνουν τελικά ασυγκόμιστοι λόγω αδυναμίας των ιδιοκτητών τους και αυξημένου κόστους συγκομιδής. Και αυτό, δυστυχώς, εκτός από την απώλεια της παραγωγής, θα ευνοήσει την διαχείμαση του Δάκου και θα αυξήσει την επικινδυνότητα του την ερχόμενη χρονιά.
Η ποιότητα, ωστόσο, δεν φαίνεται να ευνοήθηκε από την ασυνήθιστη χειμερινή καλοκαιρία αφού επέτρεψε ο Δάκος να συνεχίζει στην Κρήτη τις προσβολές του στον βελτιωμένο με τις βροχοπτώσεις ελαιόκαρπο και στην Πελοπόννησο το Γλοιοσποριο, λογω υγρότερων συνθηκών, να προκαλεί ασυνήθιστα υψηλές ζημιές για τις οποίες οι εκεί παράγοντες ζήτησαν αποζημιώσεις de minimis!
**Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ.
Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)