Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30/09/2022 ημερίδα που διοργάνωσε η Μονάδα για Άτομα με Ψυχιατρική Συννοσηρότητα του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, με θέμα «Εξάρτηση και Ψυχική Υγεία. Νέα δεδομένα, προκλήσεις και προοπτικές» στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ημερίδα «αποτέλεσε μία σημαντική ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε ζητήματα ψυχιατρικής συννοσηρότητας και ήταν ένα κάλεσμα για ανοιχτό επιστημονικό διάλογο ο οποίος συνέβαλε θετικά στη δημιουργία ενός παρεμβατικού κοινωνικού σχεδιασμού προς όφελος των ατόμων με διπλή διάγνωση. Συμμετείχαν αξιόλογοι ομιλητές από τον ακαδημαϊκό και επιστημονικό χώρο και τα συμπεράσματα τα οποία βγήκαν ήταν πολύ σημαντικά.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον αποτέλεσε η ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας μέσω του επιστημονικού διαλόγου από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Τονίστηκε η αναγκαιότητα κοινών λύσεων καθώς και η ετοιμότητα που προστάζουν οι καιροί».
Στην ημερίδα, αρχικά, όπως σημειώνεται, η διεπιστημονική θεραπευτική ομάδα της Μονάδας για Άτομα με Ψυχιατρική Συννοσηρότητα παρουσίασε ερευνητικά δεδομένα όπου τόνιζε την αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής της παρέμβασης στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ωφελούμενων αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην κοινωνική τους αποκατάσταση και ειδικά στο κομμάτι της εργασιακής ένταξης. Επιπλέον, τονίστηκε η συσχέτιση της κάνναβης με την ψύχωση.
Ο κ. Igor Koutsenok, Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του San Diego, αναφέρθηκε στη διάγνωση και θεραπεία των ατόμων με διπλή διάγνωση που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ. Την επίδραση του εθισμού στις εγκεφαλικές λειτουργίες παρουσίασε ο Καθηγητής Βιοψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Παναγής. Ο Κοινωνιολόγος και Υπεύθυνος Πρόληψης της Μονάδας απεξάρτησης 18ΑΝΩ του ΨΝΑ κ. Υφαντής μετέφερε την εμπειρία του 18 ΑΝΩ επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης των ατόμων με ψυχιατρική συννοσηρότητα. Ο Ψυχίατρος κ.Κούδας, Α΄ Επιμελητής της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, αναφέρθηκε στις ψυχικές παθήσεις και συννοσηρότητα με ουσίες, παρουσιάζοντας δεδομένα από την ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ. Στις σύγχρονες προκλήσεις για το θεραπευτικό προσωπικό στο πεδίο των εξαρτήσεων αναφέρθηκε η Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας του ΕΛΜΕΠΑ κ.Κασσέρη. Τέλος, η εθελόντρια εικαστικός και Υπεύθυνη του Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Μονάδας για άτομα με Ψυχιατρική Συννοσηρότητα κ.Κασιμάτη ανέδειξε την σημασία της τέχνης στην ψυχική υγεία. Την ημερίδα έκλεισε εκπρόσωπος της Ομάδας Οικογένειας η οποία μοιράστηκε με όλους την εμπειρία από την συμμετοχή στις θεραπευτικές ομάδες.
Τέλος, σημειώνεται πως στην ημερίδα μεταξύ άλλων παρευρέθησαν εκπρόσωποι από τον πολιτικό χώρο και την τοπική αυτοδιοίκηση, «οι οποίοι ενστερνίστηκαν τους προβληματισμούς και δεσμευτήκαν στην στήριξη της προσπάθειας που γίνεται από το ΚΕΘΕΑ για την μέριμνα αυτής της τόσο ευάλωτης κοινωνικά ομάδας, το Σωφρονιστικό Σύστημα, δομές Ψυχικής Υγείας και Πρόνοιας».