Το διάστημα 22 – 26 Σεπτεμβρίου, δύο εκπαιδευτικοί του 4ου Λυκείου Χανίων μεταβήκαμε στην Πολωνία στα πλαίσια ολοκλήρωσης του προγράμματος Erasmus+ KA2 ELIOT με θέμα “Drama ΙΝ Education” (το θέατρο στην εκπαίδευση), με εταίρους σχολεία από την Αγγλία, την Πολωνία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ουγγαρία και την Ολλανδία .
Στη διεθνική συνάντηση έγινε αποτίμηση του έργου που εκπονήθηκε κατά τη διετία 2016-2018. Το σχολείο μας υλοποίησε τις παρακάτω δραστηριότητες ανά διδακτικό αντικείμενο: Τέχνη: «Όνειρα». Ιστορία: «Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου». Μητρική γλώσσα: «Επικοινωνία μέσα από την αρχαία ιστορία. Ξενοφώντας Ελληνικά». S.T.E.M. – Μαθηματικά: «Αναλογίες». Καταληκτικά οι μαθητές συμμετείχαν σε προσομοίωση του Ευρωκοινοβουλίου με θεματικές «Ισότητα των δύο φύλων» και «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Ο καρπός του έργου μας αποτελείται από Δειγματικές Διδασκαλίες με ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό και παραγωγή βίντεο όλων των δράσεων αναρτημένων δημόσια στο Διαδίκτυο (you tube).
Ακόμα υλοποιήθηκαν εξωδιδακτικές δραστηριότητες: το θεατρικό δρώμενο «Από τον καμβά στη σκηνή. Η Σχολή των Αθηνών του Ραφαήλ ζωντανεύει» καθώς και η κωμωδία του Αριστοφάνη «Νεφέλες». Τέλος, οι μαθητές επισκέφτηκαν το Ίδρυμα και την οικία του Ελευθερίου Βενιζέλου, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, την Πινακοθήκη και το Βυζαντινό Μουσείο της πόλης μας.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν πέντε διεθνικές συναντήσεις εκπαιδευτικών και τρεις μικρής χρονικής διάρκειας ανταλλαγές μαθητών. Οι μαθητές μας ήρθαν σε επαφή με τις καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων που τους φιλοξενούσαν αλλά και με τον πολιτισμό και τα εκπαιδευτικά συστήματα άλλων χωρών. Καλλιέργησαν τη γλωσσομάθειά τους, διεύρυναν τους πνευματικούς τους ορίζοντες και σύμφωνα με τα λεγόμενά τους «έγιναν πιο πλούσιοι». Και φυσικά μεγάλης αξίας είναι και οι εμπειρίες που αποκομίσαμε εμείς οι διδάσκοντες. Αρχικά εκπαιδευτήκαμε στις θεατρικές τεχνικές και στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να τις εφαρμόσουμε στη σχολική διαδικασία. Η συνεργασία με συναδέρφους με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο, χαρακτήρα και βιώματα, αλλά και η χαρά και η ομορφιά του ταξιδιού πλούτισαν τα διδακτικά μας εργαλεία μα και τις εμπειρίες της ζωής μας.
Όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν το αντικείμενο της τελικής αποτίμησης στο Jaslo μία μικρή πόλη της Πολωνίας, η οποία διοργάνωσε την τελευταία διεθνική συνάντηση. Η γενική αξιολόγηση του προγράμματος υπήρξε θετική και άφησε ικανοποιημένους όλους τους εταίρους. Και οι φιλόξενοι Πολωνοί συνάδερφοί μας, μας ξενάγησαν στα πιο σημαντικά μνημεία της παλιάς και της νεότερης ιστορίας τους (καθεδρικό ναό, αστρονομικό παρατηρητήριο, μουσείο φυσητού γυαλιού…). Καθώς μάλιστα, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, οι Πολωνοί γιόρταζαν τα 100 χρόνια της Ανεξαρτησίας τους, βιώσαμε και τα εορταστικά δρώμενα της εκατονταετηρίδας, με μουσικές εκδηλώσεις και θεατρικές «αποτυπώσεις» από τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο.
Κλείνοντας , θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτό το πρόγραμμα, τους συναδέλφους μας στο 4ο ΓΕΛ Χανίων και τους μαθητές μας για την όμορφη συνεργασία τους. Θεωρούμε ότι η συμμετοχή στα προγράμματα Erasmus+ διευρύνει τους ορίζοντές μας και μας κάνει καλύτερους ως καθηγητές, μαθητές και ως ανθρώπους.
Στεφανία Αρχοντάκη – Ελένη Μενιουδάκη
Εκπαιδευτικοί 4ου ΓΕΛ Χανίων
4ο ΓΕΛ Χανίων: Οι φρουροί της Ευρώπης είναι εδώ!
Ένα νέο πρόγραμμα ERASMUS+ θα υλοποιήσει το 4ο Γενικό Λύκειο Χανίων κατά τη διετία 2018-2020: με τον τίτλο The Guardians of Europe(Οι φρουροί της Ευρώπης), συντονίστρια χώρα την Πολωνία και εταίρους την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε δυναμικά με την εκπαίδευση τεσσάρων εκπαιδευτικών του σχολείου στην Τολόσα, πόλη της Ισπανίας, στη χώρα των Βάσκων. Κύρια υποχρέωση των σχολείων είναι να διοργανώσουν εκστρατείες ενημέρωσης πάνω σε πέντε θεματικές ενότητες: Υγιεινή Διατροφή, Φυσική Δραστηριότητα, Ισότητα, Ανεκτικότητα και Ηλεκτρονικός εκφοβισμός.
Κατά την τετραήμερη εκπαίδευση, ειδικοί επιστήμονες δίδαξαν τους 25 συνολικά συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς πώς διεξάγεται μία κοινωνική εκστρατεία ενημέρωσης, καθώς και για τους τρόπους αξιοποίησης της πλατφόρμας e-twinning. Τέλος, η επίσκεψη περιέλαβε ξενάγηση στο σχολείο και την πόλη, καθώς και επίσκεψη στο Τεχνολογικό Κέντρο Καινοτομίας της Βασκωνίας.
Εμείς, οι καθηγητές του 4ου ΓΕΛ Χανίων, που ζήσαμε αυτές τις μέρες μακριά από το σχολείο μας, την πόλη και τη χώρα μας, γυρίσαμε πίσω φορτωμένοι εικόνες, γνώσεις κι εμπειρίες. Εντυπωσιαστήκαμε με το σχολείο των 600 υπολογιστών (1 για κάθε εμπλεκόμενο στη σχολική διαδικασία), τα ρομπότ, την υδροπονία, τα όνειρα ενός πλούσιου και έξυπνου λαού να χαράξει τη δική του πορεία στην Ιστορία. Αγαπήσαμε αμέσως όλους τους εταίρους μας και συνεργαστήκαμε αρμονικά μαζί τους.
Είμαστε σίγουροι πως θα διοργανώσουμε σπουδαίες εκστρατείες κι είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί 20 μαθητές μας θα ταξιδέψουν για να φιλοξενηθούν από ευρωπαίους συνομηλίκους τους, θα πλουτίσουν κι αυτοί με τη σειρά τους σε γνώσεις και βιώματα. Είμαστε τέλος περήφανοι για τον νέο μας τίτλο!
Οι φρουροί της Ευρώπης – εκπαιδευτικοί του 4ου ΓΕΛ Χανίων
Εύη Μαναβάκη
Σπύρος Ζερβουδάκης
Ελένη Φίλιου
Δημήτρης Φιλίππου