Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ολοκληρώθηκε το 8ο Θερινό Σχολείο στην «Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία»

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες και δράσεις του 8ου Θερινού Σχολείου στην Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία, το οποίο πραγματοποιήθηκε και φέτος στα Χανιά και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου (Ίδρυμα Αγία Σοφία), αλλά και σε άλλους χώρους.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε ανοικτή συνεδρία στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στον Κεφαλά, όπου o υπεύθυνος του εν λόγω κέντρου, Φώτης Ποντικάκης, μίλησε για τη σημασία των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Στη συνέχεια, ο π. Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Πολιτικών & Κοινωνικών Επιστημών και Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης, Γρηγόρης Ι. Τσάλτας, αναφέρθηκε στο περιβάλλον και τις φυσικές καταστροφές. Στις σχέσεις επιστημών και δημοσιογραφίας επικεντρώθηκε ο δημοσιογράφος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Επιστήμης(WFSJ), Wolfgang Chr. Goede.
Την συνεδρία στον Κεφαλά έκλεισε ο δημοσιογράφος Σωκράτης Μουτίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο περιβάλλον και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης με θέμα «Η περίπτωση της λιγνιτοφόρου Δυτικής Μακεδονίας». Ουσιαστικά, οι δύο τελευταίες εισηγήσεις έδωσαν την προοπτική από το παγκόσμιο στο τοπικό (from global to local), για θέματα περιβαλλοντικής δημοσιογραφίας.
Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Μνημειακή Ελιά, η οποία αποτελεί και την αρχαιότερη στον κόσμο και στο Μουσείο Ελιάς Βουβών. Ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στο Κτήμα Λουπάκη, το οποίο βρίσκεται στις Καρές Κισσάμου του Δήμου Πλατανιά. Πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους χώρους του Οινοποιείου από τον Οινολόγο Μιλτιάδη Λουπάκη και την Ασπασία Λουπάκη. Ακολούθησε, τέλος, επίσκεψη στους Τάφους των Βενιζέλων με εισηγητές τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αντώνη Σκαμνάκη και τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Βλάση Βλασίδη, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα επαναστατικά γεγονότα που οδήγησαν στην κρητική ημιαυτονομία και στο σημαντικό ρόλο του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Στους Τάφους των Βενιζέλων πραγματοποιήθηκε η απονομή Βεβαιώσεων στους συμμετέχοντες του προγράμματος ως μία συμβολική ενέργεια τιμής στην σύγχρονη ιστορία των Χανίων και της παγκόσμιας προσωπικότητας του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Οργανωτές του Θερινού Σχολείου ήταν το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Εργαστήριο Δημοσιογραφικών Σπουδών και Επικοινωνιακών Εφαρμογών του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και ο κορυφαίος ερευνητικός φορέας της χώρας, το Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας.
Συνδιοργανωτές ήταν, επίσης, η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Αποκορώνου, ο Δήμος Πλατανιά και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου με την συνεργασία του Παρατηρητηρίου Περιβαλλοντικού Δικαίου, τον Δικηγορικό Σύλλογο Χανιών και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων με την υποστήριξη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης. Να σημειωθεί ότι, το πρόγραμμα τελούσε υπό την αιγίδα του European Journalism Training Association (ejta.eu).
Στο πρόγραμμα το οποίο είχε επιστημονικά υπεύθυνο τον Αν. Καθηγητή του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου κ. Αντώνη Σκαμνάκη συμμετείχαν πανεπιστημιακοί, επαγγελματίες δημοσιογράφοι, ειδικοί σε θέματα περιβάλλοντος και τουρισμού καθώς και μεταπτυχιακοί φοιτητές όπως και υποψήφιοι διδάκτορες τμημάτων Δημοσιογραφίας, ΜΜΕ, Επικοινωνίας, Βιολογίας και Ιατρικής.
Ομιλητές ήταν, μεταξύ των άλλων, oι καθηγητές Πανεπιστημίων: Ι. Φίλης π. πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γ. Τσάλτας π. πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Γ. Πλειός πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ οι καθηγητές και διδάσκοντες Α. Βέγλης, Ι. Κωσταρέλλα, Β. Βλασίδης, Θ. Μάνιου, Κ. Κεντερελίδου και Φ. Γαλατσοπούλου οι ερευνητές Ν. Χρυσουλάκης, διευθυντής ερευνών του ΙΤΕ, Π. Σαρρής, Π. Πουλή, Π. Λυμπεράκης και Δ. Αλεξάκης. Συμμετείχαν επίσης οι καθηγητές Nico Drok, πρόεδρος του European Journalism Training Association και Serhan Ada από το πανεπιστήμιο Bilgi της Κωνσταντινούπολης.
Επιπλέον, οι ειδικοί περιβαλλοντολόγοι Φ. Ποντικάκης, Γ. Βουρδουμπάς και ο μετεωρολόγος Ε. Λέκκας αναφέρθηκαν σε περιπτώσεις κλιματικής αλλαγής, περιβαλλοντικής πρακτικής και εκπαίδευσης, ενώ επαγγελματίες και στελέχη φορέων, όπως ο Διευθυντής Εργοστασίου Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης της ΔΕΔΙΣΑ,  Κώστας Πατεράκης, προσέγγισαν το περιβάλλον μέσα από το πρίσμα της ανακύκλωσης. Για το περιβαλλοντικό δίκαιο μίλησαν οι νομικοί Μ. Μανιαδάκη και Ε. Τζινευράκη, ενώ οι δημοσιογράφοι κ. Β. Μιχοπούλου και Σ. Μουτίδης, ο διευθυντής της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα» και εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου Π. Περάκης καθώς και ο εκδότης της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα» Ε. Γαρεδάκης, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Πολίτης» Κύπρου Γ. Σεϊτανίδης αναφέρθηκαν σε πρακτικά θέματα. Εισηγήσεις παρουσίασαν και οι υποψήφιοι διδάκτορες του ΑΠΘ Θωμαή Βούλγαρη και Matthew Tomonto.
Στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές βιωματικές επισκέψεις, ενώ παράλληλα υπήρξαν εργαστήρια δημιουργικής γραφής  με στόχο την παραγωγή μιας «πράσινης» εφημερίδας, η οποία εκτυπώθηκε στα σύγχρονα πιεστήρια της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα».
Οι χορηγοί-υποστηρικτές που συνέβαλαν στην υλοποίηση και επιτυχία του προγράμματος είναι οι εξής: Μουσείο Τυπογραφίας «Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη», Χανιώτικα Νέα, Τράπεζα Χανίων, Βοτανικό Πάρκο-Κήποι Κρήτης, Κτήμα Λουπάκη, Μινωικές Γραμμές, Ζυθοποιία ΝΗΣΟΣ.
.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα