Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ολοκληρωτική καταστροφή σε Κουντούρα – Λαφονήσι (video)

Πολιτική απόφαση ώστε κατ’ εξαίρεση να δοθούν αποζημιώσεις, ζητούν οι παραγωγοί θερμοκηπιακών καλλιεργειών της Κουντούρας και του Λαφονησίου που υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές από τη χαλαζόπτωση και τους υδροστρόβιλους την περασμένη Τετάρτη.


Mια περιοδεία των “Χ.Ν.” αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής και την απόγνωση των παραγωγών.
«Ποιος θα μας πιστώσει τώρα να αντικαταστήσουμε τα νάυλον; Τα μαγαζιά μας λένε να δώσουμε το 70% του ποσού σε προκαταβολή και τα υπόλοιπα σε επιταγές. Πού θα τα βρούμε;» μας ανέφερε χαρακτηριστικά παραγωγός. Στην Κουντούρα το 90% των παραγωγών είχε ζητήσει απαλλαγή από την ασφάλιση στον ΕΛΓΑ καθώς δεν ήταν ευχαριστημένη από την αποζημίωση που έδινε ο οργανισμός σε κάθε καταστροφή. Από την άλλη η αποζημίωση από τα ΠΣΕΑ που δικαιούνται όσοι έχουν δηλώσει την καλλιέργεια τους καθυστερεί για πάνω από 4 χρόνια με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας για τους αγρότες.
«Είναι είκοσι ημέρες που έχω σκεπάσει το θερμοκήπιο και με τη χαλαζόπτωση έχει μετατραπεί σε “σουρωτήρι”. Που να βρεις χρήματα τώρα να αντικαταστήσει τόσο ναύλον» δηλώνει εμφανώς ανήσυχος ο κ. Φαλελάκης και μας δείχνει την οροφή του θερμοκήπιου του. Ο χαρακτηρισμός “σουρωτήρι” αποδίδει πραγματικά την εικόνα που αντικρίζουμε.
«Δεν υπάρχει θερμοκήπιο που να μην έχει πληγεί. Που να βρουν χρήματα οι παραγωγοί τώρα να αντικαταστήσουν τόσα νάυλον. Αν τα αφήσουν έτσι το νερό που θα μπαίνει μέσα θα αναπτύξει μύκητες, ζιζάνια. Η καταστροφή που πάθαμε είναι πολύ μεγάλη» τονίζει ο Νίκος Λιτσαρδάκης, ενώ ο κ. Μανώλης Πατσουράκης μας εξηγεί γιατί δεν έχει ασφαλιστεί στον ΕΛΓΑ. «Το 2011 είχα πάθει αντίστοιχη ζημιά σε γυάλινο θερμοκήπιο και τότε ο ΕΛΓΑ μας αποζημίωσε στη φυτική παραγωγή στους 5,5 τόννους στο στρέμμα, ενώ αντίστοιχα στο Ηράκλειο αποζημίωνε στους 8 τόνους. Στην ουσία κατέταξαν τα Χανίων στους …λοιπούς νομούς. Πήρα 3.000 ευρώ στο στρέμμα όταν η καταστροφή μου ήταν ολοκληρωτική. Πως να ασφαλιστώ λοιπόν αφού δεν παίρνω ούτε το 30-40% του κεφαλαίου που επενδύω;» σημειώνει.
«Σε όλη την Κουντούρα πάνω από 300 στρέμματα καταστράφηκαν μέσα σε μια εβδομάδα. Και είναι κρίμα γιατί πάρα πολλά θερμοκήπια είναι καινούργια. Αν περιμένουμε αποζημίωση ; ας μην κοροϊδευόμαστε και το 2011 που είχαμε πάθει μεγάλες ζημιές από το χαλάζι και πάλι δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ» δηλώνει ο Παναγιώτης Κουφάκης, που συμπληρώνει πως «το 90% των παραγωγών δεν είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ γιατί δίναμε 200 ευρώ το χρόνο στο στρέμμα και όταν γίνονταν ζημιά παίρναμε ψίχουλα!».
«Την προηγούμενη εβδομάδα έπαθα 70.000 ευρώ ζημιά από τον υδροστρόβιλο και την Τετάρτη από τη χαλαζόπτωση διέλυσε το γυάλινο θερμοκήπιο μου » μας επισημαίνει ο κ. Ζαχαρίας, που συμπληρώνει ότι «στο παρελθόν είχα πάθει ζημιάς 16.000 ευρώ με τιμολόγια και δεν μου έδωσαν ούτε ένα ευρώ γιατί είπαν ότι ήταν μικρό το ποσοστό. Έπρεπε να πάθω ζημιά πάνω από το 30% για να δικαιούμαι αποζημίωση».
Ένα άλλο ζήτημα βάζει ο κ. Βύρωνας Ψαράκης, συνολικά για την περιοχή. «Δεν υπάρχει ούτε μια πρόταση, ούτε μια μελέτη για αντιπλημμυρική προστασία της Κουντούρας. Η περιοχή είναι υπό εγκατάλειψη εδώ και χρόνια και αυτό είναι ντροπή» λέει.
Άλλος παραγωγός τονίζει πως δεν είχαν καθαριστεί τ οι αντιπλημμυρικές τάφροι γύρω από τα θερμοκήπια, ενώ πολλοί από αυτούς είχαν φραγεί από νάυλον που είχαν πετάξει ορισμένοι ιδιοκτήτες. Άλλος πάλι μας λέει για υπηρεσιακό παράγοντα που υπέγραψε να γίνει θερμοκήπιο πάνω σε ρέμα στην ίδια περιοχή!

 

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Οι φορείς της περιοχής αλλά και αυτοί του Ελαφονησίου, συνάντησαν χθες τον βουλευτή Χανίων Μανούσο Βολουδάκη και τον αντιπεριφερειάρχη Νίκο Καλογερή και τους πρόταξαν την ανάγκη πολιτικής παρέμβασης.
«Πρέπει να υπάρξει μια κατ’ εξαίρεση νομοθετική ρύθμιση ώστε οι άνθρωποι που έχουν πληγεί να αποζημιωθούν. Έχουμε παραγωγούς που έχουν χάσει τα πάντα» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Καντάνου-Σελινου κ. Αντώνης Περάκης.
«Απαιτείται πολιτική παρέμβαση προκειμένου μια αγροτική περιοχή που μέσα σε 5 ημέρες έπαθε ζημιές από υδροστρόβιλους, χαλαζοπτώσεις, νεροποντές, ξανά υδροστρόβιλους να πάρει αποζημίωση. Δεν έχει ξανασυμβεί τέτοιο πράγμα» είπε ο κ. Γιώργος Χαλκιάς από τον τοπικό αγροτικό σύλλογο.
Μιλώντας σε φορείς και παραγωγούς ο κ. Μ. Βολουδάκης τόνισε πως τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα ακόμα και για αποζημιώσεις από τα ΠΣΕΑ καθώς «ακόμα και αν πληρεί τις προϋποθέσεις ο παραγωγός υπάρχει δυσκολία μεγάλη γιατί τα διαθέσιμα κονδύλια είναι ορισμένα κάθε χρόνο και οι αποζημιώσεις που είχαν εγκριθεί τα προηγούμενα χρόνια ξεπερνούν τα διαθέσιμα ποσά.» Τόνισε πως θα παλέψει προκειμένου να συντομευτεί ο χρόνος πληρωμής από τα ΠΣΕΑ που φτάνει τα 4 χρόνια και ανέφερε πως «θα δω τι μπορεί να γίνει με μια νομοθετική παρέμβαση που να δώσει με άλλο τρόπο μια ελάφρυνση. Πιθανόν να υπάρχει κάποιο άλλο κονδύλι από την Περιφέρεια ή να τεθεί θέμα αλλαγής του συμφωνημένου πλαισίου των ΠΣΕΑ. Θα το παλέψω αλλά δεν σας υπόσχομαι τίποτα. Καθαρές κουβέντες, μεγάλα λόγια δεν λέω».
«Δυστυχώς το υφιστάμενο σύστημα ασφάλισης του ΕΛΓΑ αντί να κάνει τους αγρότες να ασφαλίζονται όπως πρέπει ,τους αποτρέπει . Οι περισσότεροι παραγωγοί δεν είναι ασφαλισμένοι και χρειάζεται πολιτική παρέμβαση και σε αυτήν την κατεύθυνση θα πιέσουμε προς την κυβέρνηση» είπε ο Νίκος Καλογερής συμπληρώνοντας πως η περιοχή έχει ανάγκη από μελέτη προστασίας, πρέπει να προχωρήσει η οριοθέτηση των ρεμάτων αλλά παράλληλα ζήτησε και από τους παραγωγούς να είναι προσεκτικοί καθώς ορισμένοι πετούν τα απόβλητα των εκμεταλλεύσεων τους σε ρέματα και τάφρους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα