Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στο νότιο Ρέθυμνο

Μάχη με τις φλόγες έδιναν όλη νύχτα οι πυροσβέστες και οι κάτοικοι στον δήμο Αγίου Βασιλείου για να “τιθασεύσουν” τις διάσπαρτες εστίες στην περιοχή μεταξύ Σαχτουρίων, Αγίου Γεωργίου, Αγίας Γαλήνης και Κρύας Βρύσης.
Όπως μεταδίδει το goodnet.gr το πρωί η κατάσταση ειναι λίγο βελτιωμένη, όμως οι πάντες ειναι σε επιφυλακή αν χρειαστεί να παρέμβουν σε πιθανές αναζωπυρώσεις

 

Ταταράκης: «Δεν μπορεί παρά να είναι οργανωμένο σχέδιο οι πυρκαγιές»

Απανωτά μέτωπα με διάσπαρτες πυρκαγιές ξέσπασαν και χθες μετά το μεσημέρι στα νότια του Αγίου Βασιλείου, με τα Σαχτούρια, τον Άγιο Παύλο, την Αγία Γαλήνη και την Κρύα Βρύση να είναι και πάλι στο επίκεντρο της πύρινης λαίλαπας.

Πυροσβέστες, εθελοντές, δήμος και περιφέρεια προσπαθούσαν να ελέγξουν την κατάσταση σε μία περιοχή, που οι άνεμοι που έπνεαν έφταναν και ξεπερνούσαν ακόμα και τα 10 μποφόρ, όπως έλεγαν όσοι βρίσκονταν εκεί και τις ριπές του αέρα, σύμφωνα με τις προγνώσεις του κ. Λαγουβάρδου να είναι ως και 97 χλμ. την ώρα!

Χθες από το πρωί υπήρξαν πυρκαγιές στην περιοχή με πρώτη στο Ροδάκινο, η οποία αντιμετωπίστηκε άμεσα. Μετά το μεσημέρι όμως, νέα εστία εκδηλώθηκε στα Σαχτούρια, κατευθύνθηκε προς τον Άγιο Παύλο, αλλά και προς τον Άγιο Γεώργιο και την Αγία Γαλήνη. Και την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η πυρκαγιά στα Σαχτούρια και τον Άγιο Παύλο, ξέσπασε νέα πυρκαγιά στην περιοχή της Κρύας Βρύσης, η οποία μετά τις 9,30 το βράδυ θεωρήθηκε ελεγχόμενη.

Ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης, εμφανώς απογοητευμένος από όσα συμβαίνουν τις τελευταίες τέσσερις μέρες στην περιοχή, δήλωσε πως «πλέον δεν μπορώ να μιλήσω για κάτι άλλο πέρα από το ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο. Αυτό βέβαια θα το δείξουν οι έρευνες της Πυροσβεστικής, όμως ειλικρινά δεν γίνεται αυτό να συμβαίνει στο βαθμό που συμβαίνει εάν δεν πρόκειται για σχέδιο. Δεν θεωρώ ότι είναι αναζωπυρώσεις. Δε γίνεται να σβήνουμε τη φωτά στα Σαχτούρια, και να εμφανίζεται στην Κρύα βρύση και μετά στο Ροδάκινο και μετά στην Αγία Γαλήνη. Πλέον δε μπορώ παρά να σκέφτομαι ότι είναι οργανωμένο σχέδιο. Όμως να ξέρουν πως όσο θα είμαι δημαρχος, δεν πρόκειται να οικοπεδοποιήσουν κανένα στρέμμα», είπε ο κ. Ταταράκης, που πρόσθεσε πως «η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου στην περιοχή. Πρέπει να παρέμβει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός πια σε αυτήν την περιοχή. Αν δεν σταματήσει αυτό το ντόμινο των πυρκαγιών, ο δήμος Αγίου Βασιλείου δεν θα υπάρχει στον χάρτη».

To Σινούκ, που έφτασε στα Χανιά, μετά από εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά, δεν πέταξε τελικά στην περιοχή, καθώς πλέον είχε πέσει σχεδόν η νύχτα και το ελικόπτερο έπρεπε να ανεφοδιαστεί και δεν θα προλάβαινε, όπως είπε ο δήμαρχος. Παράλληλα, νωρίτερα με πολύ δυσκολία έκαναν ρίψεις τα τρία ελικόπτερα, που είχαν φτάσει στα νότια του νομού μας και τα οποία νωρίς το απόγευμα μεταφέρθηκαν στον δήμο Ρεθύμνου, αφού ξέσπασε πυρκαγιά και στο Αμπελάκι.

Αν χρειαστεί το Σινούκ θα πετάξει σήμερα.

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι στις περιοχές του νότιου Ρεθύμνου που καταστράφηκαν από την πυρκαγιά των προηγούμενων ημερών.

Οι άνθρωποι είδαν τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη και δεν είναι η πρώτη φορά, καθώς η περιοχή πλήττεται συχνά από πυρκαγιές που καταστρέφει στο πέρασμά της καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ελιές, μελίσσια και ζωικό κεφάλαιο.

Για αυτό το λόγο την ερχόμενη Παρασκευή φορείς της αυτοδιοίκησης και ο βουλευτής Ρεθύμνου της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης θα επισκεφθούν τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασία κ. Ευάγγελο Τουρνα και τον αναπληρωτή Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα για να ζητήσουν εκ νέου την αναβάθμιση των πυροσβεστικών κλιμακίων του δήμου Αγίου Βασιλείου, τη στελέχωσή τους με ειδικά εκπαιδευμένο για τις ιδιαιτερότητες της περιοχής προσωπικό, ενώ θα ζητήσουν να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Παράλληλα, ζητούμενο είναι να “τρέξουν” γρήγορα οι διαδικασίες για τη εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες.

Την ίδια ώρα στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκονται ευρήματα που αποτελούν ενδείξεις για εμπρησμό, όπως ένα σπασμένο μπουκάλι που βρέθηκε στην Ορνέ, στο σημείο που ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά την περασμένη Παρασκευή. Θυμίζουμε πως ο δήμαρχος δήμου Αγ. Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης είχε κάνει λόγο εξ αρχής για σοβαρές υποψίες εμπρηστικής ενέργειας.

Ο κ. Ταταράκης έκανε λόγο για ανυπολόγιστες καταστροφές στις περιουσίες των κατοίκων και επανέφερε το αίτημα για αναβάθμιση των πυροσβεστικών κλιμακίων της περιοχής για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών που συχνά πλήττουν την περιοχή.

Ο δήμος είναι σε θέση, ανέφερε ο κ. Ταταράκης «να διαθέσει και χώρο και έκταση και να βοηθήσει για τη δημιουργία των πυροσβεστικών σταθμών μιας και μία τέτοια απόφαση θα ωφελούσε την ευρύτερη περιοχή η οποία όχι μόνο ιστορική είναι, όχι μόνο επιλογή για τουρίστες και εσωτερικούς επισκέπτες, αλλά διατηρεί μία καθαρή ταυτότητα που αναδεικνύει την Κρητική ενδοχώρα». Είναι σημαντικό παράλληλα, τόνισε ο δήμαρχος: «Να υποστηριχθεί ο αγώνας επιβίωσης, όλων των εμπλεκομένων με τον πρωτογενή τομέα, άνθρωποι που είδαν τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη μέσα σε ώρες, χωρίς να μπορούν να αντιπαρατεθούν είτε στις καιρικές συνθήκες όπως οι ισχυροί άνεμοι, ούτε στην ολιγωρία τόσων χρόνων με τη μη αναβάθμιση σε Κλιμάκιο Δ΄ του πυροσβεστικού σταθμού».

Ο κάτοικοι από την πλευρά τους βλέπουν την αποκαρδιωτική εικόνα της καμένης γης και την καταστροφή της περιουσίας τους, ζητώντας άμεσα μέτρα στήριξης, ενώ καταγγέλλουν την πολιτεία για ολιγωρία αλλά και έλλειψη συντονισμού στην επιχείρηση. Αρνητικά σχολιάζουν το γεγονός των εντολών εκκένωσης των οικισμών που δίδονται πολύ γρήγορα από το αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να υπάρχει η σιγουριά ότι δεν χαθούν ανθρώπινες ζωές, τονίζουν όμως ότι δίδεται υπέρ το δέον βαρύτητα στην εκκένωση και όχι στις επείγουσες ενέργειες για μέσα πυρόσβεσης και συντονισμό των δυνάμεων.

Άλλωστε, η συνεισφορά των κατοίκων και των εθελοντών πολιτών έχει αποδειχθεί πως είναι πολύ σημαντική στις επιχειρήσεις κατάσβεσης και αν εγκαταλείπουν τους οικισμούς, τότε αυτοί πολλές φορές μπορεί να αποδοθούν βορά στο έλεος της πυρκαγιάς. Για αυτό οι κάτοικοι θεωρούν πως οι εντολές πρέπει να δίδονται αφού έχουν εξεταστεί όλες οι παράμετροι, με συντονισμό και σχέδιο και όχι ελαφρά τη καρδία.

 

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 15.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΚΑΜΜΕΝΗΣ ΓΗΣ

Δορυφορική εικόνα υψηλής ανάλυσης αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής από τη δασική πυρκαγιά στο Νότιο Ρέθυμνο. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Σ. Ντάφης, Γ. Κύρος, Κ. Λαγουβάρδος πάνω από 15.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη σε λιγότερο από ένα 24ωρο. Βοσκοτόπια, εκτάσεις με ελαιόδεντρα, καλλιεργήσιμες εκτάσεις παραδόθηκαν στις φλόγες. Μια εικόνα θλιβερή για το νότο του Ρεθύμνου που δυστυχώς εδώ και χρόνια δεν έχει σταματήσει να μετράει πληγές.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Η φωτιά ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή το πρωί μεταξύ του χωριού Ορνέ και της Κρύας Βρύσης και λόγω των ισχυρών ανέμων πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, ενώ οι ηλικιωμένοι κάτοικοι της Ορνέ απομακρύνθηκαν από το χωριό με τη συνδρομή της ΕΛ.Α.Σ.

Αργότερα το μεσημέρι εκδηλώθηκε φωτιά στο Ροδάκινο και με δεδομένο ότι η εικόνα στην Ορνέ ήταν βελτιωμένη, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής χωρίστηκαν για να επιχειρήσουν στο Ροδάκινο. Η φωτιά πλησίαζε στον οικισμό του Κόρακα και αποφασίστηκε η εκκένωση σπιτιών και τουριστικών καταλυμάτων για την ασφάλεια των πολιτών. Η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο το απόγευμα, ωστόσο την ίδια ώρα το μέτωπο της Ορνέ αναζωπυρώθηκε, πέρασε το δρόμο και κατευθύνθηκε στις Μέλαμπες όπου μπήκε μέσα στο χωριό. Από κει και πέρα ακολούθησε ένα εφιαλτικό βράδυ με συνεχείς αναζωπυρώσεις, τους πυροσβέστες και τους εθελοντές να δίνουν μεγάλη μάχη για να περιορίσουν τη φωτιά και από το υπουργείο να δίδονται εντολές για εκκενώσεις των οικισμών Ορνέ, Κρύας Βρύσης, Μελάμπων.

Το Σάββατο η μάχη με τις φλόγες συνεχίστηκε, ενώ δόθηκε εντολή εκκένωσης για το χωριό Άγιος Γεώργιος κοντά την Αγία Γαλήνη προκειμένου να είναι ασφαλείς οι κάτοικοι και οι αλλοδαποί επισκέπτες που διαμένουν στα τουριστικά καταλύματα.

Το γεγονός των ισχυρών ανέμων και της αλλαγής κατεύθυνση του αέρα, δυσχέραινε το έργο της πυρόσβεσης και δεν άφηνε περιθώρια για εφησυχασμό όταν τα μέτωπα φαίνονταν σε ύφεση. Υπήρχε διαρκής επαγρύπνηση αφού οι εστίες ήταν διάσπαρτες και τα μποφόρ ήταν πολύ επικίνδυνα.

Την Κυριακή η εικόνα ήταν κατά πολύ βελτιωμένη, δεν υπήρχαν ενεργά μέτωπα, ωστόσο οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ήταν σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Δυστυχώς ο φόβος επιβεβαιώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας όταν αναζωπυρώθηκε η φωτιά στην περιοχή μεταξύ Μέλαμπες και Σαχτούρια…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα