Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025

Ολυµπιακοί αγώνες και Μουντιάλ µε εργάτες – σκλάβους

Οπουδήποτε λαµβάνουν χώρα µεγάλα αθλητικά γεγονότα, όπως για παράδειγµα οι Ολυµπιακοί αγώνες και το παγκόσµιο πρωτάθληµα ποδοσφαίρου όπου απαιτείται η κατασκευή υποδοµών, χρησιµοποιούνται φτηνά εργατικά χέρια και συνήθως η τέλεση της σκληρής και υπό ασφυκτικής πίεσης χρόνου εργασίας γίνεται αν µη τι άλλο σε πολύ δυσµενείς έως Μεσαιωνικές συνθήκες.

Οι Ολυµπιακοί αγώνες στην Κίνα είναι ένα σκοτεινό παράδειγµα από το παρελθόν, το ίδιο όπως και άλλες µεγάλες διοργανώσεις όπου χιλιάδες εργάτες καλούνται να συµβάλλουν µε όλα τα αποθέµατα των δυνάµεών τους στην ολοκλήρωση αυτών των έργων που αποφέρουν τεράστια έσοδα και κέρδη στις διοργανώτριες χώρες αλλά πάνω απ΄όλα στους χορηγούς και τις µεγαλοεταιρείες που συµµετέχουν ποικιλοτρόπως στις πυρετώδεις προετοιµασίες κατασκευών των υποδοµών για την τέλεση των µεγάλων αυτών αθλητικών γεγονότων που ουδεµία σχέση ε΄χουν µε το αρχαίο ολυµπιακό πνεύµα.
Οι εργάτες, κυρίως µετανάστες από τις γνωστές χώρες της µέσης Ανατολής και της Νοτιοδυτικής Ασίας, όχι µόνο εξάγονται στις διοργανώτριες χώρες ως φτηνό εργατικό δυναµικό ώστε να συµπιεστεί αισθητά το κόστος, αλλά εργάζονται περίπου σαν σκλάβοι και παράδειγµα για αυτό αποτελεί το «κατασκευαστικό θαύµα» του Κατάρ ή οι µεγαλεπήβολοι στόχοι της Σαουδικής Αραβίας.
Ειδικά για την τελευταία, τα νέα έχουν ως εξής σχετικά µε την εκµετάλλευση των εργατών.
Η Σαουδική Αραβία λοιπόν υφίσταται ήδη σφοδρή κριτική ενόψει της ανάθεσης του Μουντιάλ 2034. Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώµατα «Human Rights Watch» (HRW) αποκάλυψε συστηµατικές διακρίσεις εις βάρος των µεταναστών – εργατών όσον αφορά τα φιλόδοξα κατασκευαστικά έργα στη Σαουδική Αραβία.

Στην έκθεσή της, η οποία βασίζεται σε 156 συνεντεύξεις µε νυν και πρώην εργαζόµενους, η οργάνωση επέκρινε µεγάλο αριθµό καταχρήσεων.
Οι ισχυρισµοί περιλαµβάνουν τη χρέωση παράνοµων αµοιβών πρόσληψης, αυθαίρετες µειώσεις µισθών, επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και έλλειψη ερευνών και αποζηµιώσεων σε περίπτωση θανάτου µεταναστών εργατών.
Κατηγορίες κατά της FIFA ενόψει του Παγκόσµιου Κυπέλλου του 2034
Η οργάνωση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων επέκρινε επίσης τις συνθήκες εργασίας σε µεγαλεπήβολα έργα, όπως η φουτουριστική πόλη Neom, η οποία κατασκευάζεται επί του παρόντος στην Ερυθρά Θάλασσα.
Οι ακτιβιστές της οργάνωσης κατηγορούν επίσης την παγκόσµια ποδοσφαιρική οµοσπονδία FIFA ότι δεν κάνει αρκετά για την προώθηση των εργασιακών δικαιωµάτων.
Το Παγκόσµιο Κύπελλο θα διεξαχθεί στη Σαουδική Αραβία για πρώτη φορά το 2034.
Ωστόσο, εκφράζονται ήδη ανησυχίες ότι η κατασκευή των απαραίτητων υποδοµών θα µπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω τις υφιστάµενες διαµαρτυρίες των µεταναστών εργατών.
Το αµφιλεγόµενο σύστηµα kafala αναφέρεται επίσης ως παράδειγµα διακρίσεων µεταξύ του εργατικού δυναµικού.
Το εν λόγω σύστηµα «δένει» τους µετανάστες εργαζόµενους µε τους τοπικούς χορηγούς τους και επικρίνεται από ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώµατα ως µια µορφή σύγχρονης δουλείας.
Οι εργοδότες συχνά παρακρατούν τα διαβατήρια των εργαζοµένων τους, γεγονός που περιορίζει σηµαντικά την ελευθερία µετακίνησής τους.
Υπάρχουν επίσης επανειληµµένες αναφορές για κακοµεταχείριση. Η κριτική για το σύστηµα οδήγησε σε µεταρρυθµίσεις στο εµιράτο του Κόλπου ενόψει του Παγκοσµίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2022 στο Κατάρ.
Σύµφωνα µε την HRW, περίπου 13,4 εκατοµµύρια µετανάστες εργαζόµενοι απασχολούνται στη Σαουδική Αραβία.
Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 42% του συνολικού πληθυσµού του αυταρχικού βασιλείου των ουαχαµπιτών.
Στην έκθεσή τους, οι ειδικοί για τα ανθρώπινα δικαιώµατα καλούν την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να καταργήσει το σύστηµα kafala, να τιµωρεί µε συνέπεια τις παραβιάσεις από τους εργοδότες και να προστατεύει αποτελεσµατικά τα δικαιώµατα των µεταναστών.
«Aφάνταστο ανθρώπινο κόστος»
Οι µετανάστες εργάτες είναι «η ανθρώπινη µηχανή» που κινεί την κατασκευή των γιγάντιων έργων πολλών δισεκατοµµυρίων δολαρίων, δήλωσε ο Μάικλ Πέιτζ, αναπληρωτής διευθυντής Μέσης Ανατολής στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων.
«Η προσχηµατική διαδικασία της FIFA για την ανάθεση του Παγκοσµίου Κυπέλλου του 2034 χωρίς δεσµευτικές δεσµεύσεις για τα ανθρώπινα δικαιώµατα θα έχει αφάνταστο ανθρώπινο κόστος, συµπεριλαµβανοµένων των αρνητικών επιπτώσεων στους µετανάστες εργάτες και τις οικογένειές τους», επέκρινε ο ειδικός».
Σε αντίθεση µε την ξεκάθαρη κριτική των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωµάτων, η παγκόσµια ποδοσφαιρική οµοσπονδία FIFA θεωρεί ότι η Σαουδική Αραβία είναι η σχεδόν τέλεια οικοδέσποινα για το Παγκόσµιο Κύπελλο του 2034.
Στην έκθεση αξιολόγησης που δηµοσιεύθηκε στα τέλη Νοεµβρίου, η υποψηφιότητα έλαβε 4,2 από τους 5 δυνατούς βαθµούς.
Στις 11 ∆εκεµβρίου, η FIFA θα αναθέσει το τουρνουά του 2034 στο Βασίλειο, το οποίο είναι ο µοναδικός υποψήφιος λόγω της αµφιλεγόµενης πολιτικής του για τα ανθρώπινα δικαιώµατα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα