Τελευταίες κινήσεις για ΕΣΣΔ, Αν. Γερμανία, Γιουγκοσλαβία
Η 29η Ολυμπιάδα του Νόβι Σαντ, είχε προγραμματισθεί να γίνει στο Νόβι Σαντ της Γιουγκοσλαβίας από τις 16 Νοεμβρίου έως και τις 4 Δεκεμβρίου το 1990.
Οι ραγδαίες εξελίξεις που ακολούθησαν στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα κατέστησαν την Ολυμπιάδα του Νόβισαντ την τελευταία μεγάλη σκακιστική διοργάνωση που εμφανίστηκαν χώρες όπως η Ανατολική Γερμανία, η Γιουγκοσλαβία και η ίδια η Σοβιετική Ένωση.
Και σε αυτή την τελευταία της εμφάνιση η ΕΣΣΔ έφτασε και πάλι στην κορυφή, κερδίζοντας το 6ο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο και το 18ο συνολικά, παρότι για μια ακόμη φορά δεν είχε στη σύνθεσή της τους Γκάρι Κασπάροβ και Ανατόλι Κάρποβ, που ήταν στη μέση του πέμπτου και τελευταίου αγώνα τους για το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Σε αυτή λοιπόν την τελευταία σοβιετική ομάδα επικεφαλής ήταν ο Ίβαντσουκ και ο Γκέλφαντ οι οποίοι – τι ειρωνεία – πολύ σύντομα θα εκπροσωπούσαν τις ομάδες της Ουκρανίας και του Ισραήλ σε αυτούς τους Ολυμπιακούς αγώνες.
Οι αγώνες αρχίζουν
108 ομάδες από 106 χώρες, ανάμεσά τους όλες οι κορυφαίες ομάδες, βρέθηκαν στο Νόβι Σαντ με φαβορί για καλή κατατάξη εκτός από την Σοβιετική Ένωση και τις ομάδες της Αγγλίας (με τους Σορτ, Σπίλμαν και Ναν) αλλά και των ΗΠΑ (που στερούντο των υπηρεσιών του Γκάτα Κάμσκι που ήθελε περισσότερα χρήματα). Καλές ήταν επίσης οι ομάδες της Γιουγκοσλαβίας (η οποία ως διοργανώτρια χώρα κατέβασε 3 συνολικά πολύ ισχυρές ομάδες) και η Ολλανδία. Η Ουγγαρία κατάφερε να εμφανιστεί χωρίς τους Πόρτις, Πίντερ και Σαξ αφού και οι τρεις ήθελαν την 1η σκακιέρα για την οποία είχε επιλεγεί ο Ρίμπλι.
Και μια τελευταία συνάντηση…
Αγωνιστικά η Σοβιετική Ένωση επιτέλους έφτασε στην κορυφή της βαθμολογίας μετά από νίκη με 2,5-1,5 ενάντια στις ΗΠΑ στον 7ο γύρο. Για τελευταία φορά στην ιστορία έλαβε χώρα και η συνάντηση Ανατολικής – Δυτικής Γερμανίας (2,5-1,5 υπέρ της Δυτικής) αφού η ενοποίηση θα είχε σαν αποτέλεσμα στη συνέχεια των διοργανώσεων να υπάρχει μια ενιαία Γερμανική ομάδα. Στη μέση των αγώνων η βαθμολογία είχε διαμορφωθεί: ΕΣΣΔ, ΗΠΑ και Τσεχοσλοβακία 19½, Αγγλία 19, Δυτική Γερμανία και Βουλγαρία 18½.
Η συνέχεια ήταν ουσιαστικά μια σταθερή και χωρίς προβλήματα πορεία προς την κορυφή για τους Σοβιετικούς. Φτάνοντας στον προτελευταίο γύρο αύξησαν το προβάδισμα τους με νίκη επί της Ινδίας κι έτσι η βαθμολογία πριν από τον τελευταίο γύρο διαμορφώθηκε σε ΕΣΣΔ 36½; Αγγλία 33½, ΗΠΑ 32½, Τσεχοσλοβακία 32, Γιουγκοσλαβία 31½, Βουλγαρία, Ισλανδία, Ινδία και Κούβα 31. Κι ενώ το ενδιαφέρον για το χρυσό μετάλλιο ήταν μόνο σε θεωρητικό επίπεδο ο αγώνας για τα δύο άλλα μετάλλια ήταν σκληρός. Η Αγγλία ενάντια στην Κούβα έπαιξε παθητικά και περιορίστηκε στο 2-2 ενώ αντίθετα οι ΗΠΑ με τη Βουλγαρία αξιοποίησαν κάθε δυνατότητα και με ένα πειστικό 3-1 ξεπέρασαν τους αφού και με καλύτερο συντελεστή ισοβαθμίας πήραν το αργυρό μετάλλιο.
Η ελληνική ομάδα
H Ελληνική ομάδα είχε μέτρια απόδοση και βρέθηκε στην 49η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Αγωνίστηκαν οι Βασίλης Κοτρωνιάς (4/9), Σπύρος Σκέμπρης (6,5/13), Στράτος Γρίβας (7/12), Κώστας Μουτούσης (6,5/12), Νίκος Γαβριλάκης (4/8) και Νίκος Σκαλκώτας (0,5/2).
Ολυμπιάδα Γυναικών: οι αδελφές Πόλγκαρ και πάλι στην κορυφή
Στη γυναικεία σκακιστική Ολυμπιάδα συμμετείχαν 65 ομάδες από 63 χώρες αφού και εδώ η διοργανώτρια χώρα κατέβασε 3 ομάδες δείχνοντας εμφατικά την πολύ μεγάλη σκακιστική της ανάπτυξη. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι και οι 3 αυτές ομάδες τερμάτισαν ανάμεσα στις 20 πρώτες.
Για δεύτερη συνεχόμενη Ολυμπιάδα, η Ουγγρική ομάδα ξεπέρασε τη Σοβιετική Ένωση, αν και λόγω συντελεστή ισοβαθμίας αυτή τη φορά. Για άλλη μια φορά, και οι τρεις αδελφές Πόλγκαρ (Ζούζα, Σοφία και Τζούντιθ) ήταν στην ομάδα – και όλες κέρδισαν και τα χρυσά ατομικά μετάλλια στις σκακιέρες τους. Η καλύτερη ατομική απόδοση, ωστόσο, ήταν στην 1η αναπληρωματική σκακιέρα όπου η Κετεβάν Αραχάμια κατέγραψε το τέλειο σκορ και με 12 νίκες σε 12 αγώνες έφτασε στην απίστευτη βαθμολογική απόδοση 2935!
Η μεγάλη μάχη .έγινε στον 4ο γύρο που έφερε αντιμέτωπες τις δύο αυτές ισχυρότερες ομάδες. Στη μεγάλη μάχη νικήτρια αναδείχθηκε η Σοβιετική Ένωση με 2-1. Παρά αυτή τη νίκη οι βαθμολογικές απώλειες ήταν τέτοιες που οι δύο κορυφαίες ομάδες ισοβάθμησαν, για να δώσει ο συντελεστής ισοβαθμίας την 1η θέση στις Ουγγαρέζες.
Ένα όνειρο επαναλαμβάνεται: 8η θέση για την Εθνική Γυναικών Ελλάδας
Για μια ακόμα φορά η Εθνική μας ομάδα μας έκανε υπερήφανους. Παίζοντας πειστικά ενάντια σε κάθε αντίπαλο έφτασε μια ανάσα από την εξάδα και τελικά κατέκτησε την 8η θέση. Με τις Μαρίνα Μακροπούλου (7,5/13), Άννα Μαρία Μπότσαρη (7,5/12), Εύα Κόντου (6/12) και Μάγια Πετράκη (3/5) απέδειξε ότι δίκαια ήταν ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες στον κόσμο. Για μια ακόμα φορά στηρίχτηκε στην κλάση της Μαρίνας Μακροπούλου αλλά και στην εκπληκτική νεάνιδά μας, την Άννα Μαρία Μπότσαρη που τον Αύγουστο του 1990 είχε ισοβαθμήσει στις θέσεις 3-5 του παγκοσμίου πρωταθλήματος νεανίδων.
Ολυμπιακά παράδοξα
Για πρώτη φορά στην ιστορία, η διοργανώτρια χώρα είχε δικαίωμα να βάλει από τρεις ομάδες που τελικά όλες τους αποδείχτηκαν πολύ επιτυχημένες.
Η Γιουγκοσλαβία είναι μια χώρα με βαθιά σκακιστική παράδοση. Αυτό το ξέρουν όλοι. Το πόσο ανεπτυγμένο είναι το σκάκι δεν φαίνεται μόνο από τους πίνακες Έλο αλλά το διαπιστώνει κανείς και στην καθημερινή ζωή. Ένα αυθεντικό περιστατικό που συνέβη στη διάρκεια των αγώνων είναι χαρακτηριστικό. Μια εθνική ομάδα ανέλυε μια παρτίδα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου και εκείνη τη στιγμή ήρθε ο ηλεκτρολόγος για να αλλάξει μία λάμπα. Ο ηλεκτρολόγος ανακατεύτηκε αμέσως την ανάλυση των παρτίδων και άρχισε να προτείνει κινήσεις. Οι παίκτες ενοχλημένοι του είπαν να μην ανακατεύεται γιατί δεν ξέρει τόσο καλό σκάκι. Τότε εκείνος τους προκάλεσε σε αγώνα και μάλιστα τους κέρδισε όλους. Η έκπληξη των παικτών έγινε ακόμα μεγαλύτερη όταν διηγήθηκαν το πάθημα στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου. Ο ρεσεψιονίστ τους είπε: -Είναι δυνατόν να χάσατε από αυτόν; Εμένα δεν μπορεί να μου πάρει ούτε μία παρτίδα!
Πηγή: Τα αποσπάσματα για την Ολυμπιάδα είναι από άρθρο του Κοσμά Κέφαλου στην Αυγή
Μαθήματα σκάκι στον Α.Ο.ΚΥΔΩΝ
Το lock-down ανέστειλε κάθε αθλητική δραστηριότητα κλειστού χώρου. Έτσι και τα μαθήματα σκάκι σταμάτησαν για όσο διάστημα διαρκέσει. Οι προπονητές όμως συνεχίζουν να παραδίδουν μαθήματα on-line. Μπορείτε να έρχεστε σε επαφή με τους προπονητές κ.κ. Γιώργο Μυλωνάκη (6972442935), Νίκο Σγουρό (6978777543), Δημήτρη Λαδά(6943801862) και Φώτη Τόλια (6946636405)για να σας ενημερώσουν σχετικά.