10.4 C
Chania
Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου, 2025

Ολυμπιάδα 1996

O παραδοσιακά φιλόξενος αρμενικός λαός πρόσφερε το 1996 στους σκακιστές και τις σκακίστριες αγαθά και συνθήκες πολύ διαφορετικές από τις προβληματικές δικές του.

Η Ολυμπιάδα της Μόσχας του 1994 ήταν πλέον μια οδυνηρή ανάμνηση για την πλειονότητα του σκακιστικού κόσμου όταν το 1996 ανακοινώθηκε ότι η 32η Ολυμπιάδα θα φιλοξενείτο σε ένα άλλο από τα σπασμένα κομμάτια του ατελείωτου μωσαϊκού που κάποτε αποτελούσε το κράτος των Σοβιέτ, την Αρμενία. Μια χώρα καταδικασμένη από την γεωγραφία και την ιστορία της να βρίσκεται στον Καύκασο, ανάμεσα σε λαούς πολεμικούς, υποταγμένη σε αυτούς στο μεγαλύτερο μέρος της μακραίωνης ιστορίας της.

Στην πρωτεύουσα της ελεύθερης πια Αρμενίας, το Ερεβάν, την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 1996 ο Αρμενικός λαός ξεχνώντας πρόσκαιρα τα τεράστια προβλήματα του υποδέχθηκε 114 ομάδες από 111 χώρες για την Ολυμπιάδα Ανδρών και 74 ομάδες από 72 χώρες για την Ολυμπιάδα Γυναικών.

Η ρωσική ομάδα για μια ακόμα φορά είναι εκτός συναγωνισμού

Έχοντας κατά νου ότι μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και τη διασπορά των γκραν μετρ που άλλοτε έπαιζαν κάτω από τη Σοβιετική σημαία σε χώρες της Δύσης, θα υπολόγιζε κανείς ότι η κορυφή του βαθμολογικού πίνακα δεν ήταν πια τόσο εύκολα κρατημένη για τη φυσική διάδοχο της παλιάς αυτοκρατορίας δηλαδή την Ρωσία. Αν μάλιστα έπαιρνε υπόψη κανείς και την αποχή από τη Ρωσική ομάδα του επίσημου παγκόσμιου πρωταθλητή Ανατόλι Κάρποβ εύλογη θα ήταν η αναμονή ενός σκληρού ανταγωνισμού. Γιατί μετά από το φοβερό δίδυμο κορυφής που συνέθεταν οι Γκάρι Κασπάροβ και Βλαντιμίρ Κράμνικ στις υπόλοιπες σκακιέρες υπήρχαν οι Ντρέεβ, Μπαρέεβ, Σβίντλερ και Ρουμπλέβσκι, ικανότατοι γκραν μετρ αλλά όχι και εκείνοι που θα έκαναν τη διαφορά. Και όμως αυτοί οι «συνηθισμένοι γκραν μετρ» ήταν εκείνοι που σήκωσαν το βάρος της ομάδας κατά τη διάρκεια τουλάχιστον των έξι πρώτων γύρων, όταν ο μεν Κασπάροβ έδειχνε περισσότερο να προσπαθεί να προσαρμοστεί στον αγωνιστικό ρυθμό ενώ ο Κράμνικ επιβεβαίωνε μια αγωνιστική κρίση με ένα μακρύ σερί ισοπαλιών. Η ομάδα με έξι νίκες στους πρώτους έξι αγώνες, όταν μάλιστα τα δύο πρώτα ονόματα βρίσκονταν μακριά από τον καλό τους εαυτό, δεν μπορεί παρά να έδειχνε ότι πολύ δύσκολα θα έχανε την πρώτη θέση.

Και πράγματι, όταν από τον 7ο γύρο ο Γκάρι αποφάσισε να σταθεί στο ύψος των προσδοκιών η Ρωσική ομάδα έδειχνε να μην έχει σοβαρό αντίπαλο. Με έναν τελικό απολογισμό 12 νικών και δύο ισοπαλιών (προς την Βοσνία και Ουκρανία) και ένα σύνολο 38,5 πόντων η υπόθεση του χρυσού μεταλλίου ξεκαθάρισε πολύ ευκολότερα από ολυμπιάδες του παρελθόντος. Αξιοπρόσεκτο φυσικά το φίνις του Κασπάροβ με 5,5 βαθμούς στους 6 τελευταίους αγώνες.

Ο Κινέζος Γιε Γιανγκχουάν αντιμετωπίζει τον Ρώσο Βλάντιμιρ Κράμνικ. Η εξέλιξη της παρτίδας στην πρώτη σκακιέρα έχει προκαλέσει
το ενδιαφέρον των αντιπάλων στην δεύτερη του Ξιου Ζουν
και του Πίτερ Σβίντλερ.

Η πραγματική μάχη έγινε για τη 2η θέση

Με ηγέτη έναν φορμαρισμένο Βασίλι Ίβαντσουκ η Ουκρανία δίκαια βρέθηκε στο ασημένιο μετάλλιο έχοντας ανταπεξέλθει με επιτυχία ένα δύσκολο πρόγραμμα ενώ πάνω στο νήμα κρίθηκε υπόθεση του χάλκινου μεταλλίου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Αγγλία. Η Αμερικανική ομάδα χωρίς τους Κάμσκι και τον Σειράβαν έδειξε ομοιογένεια, σταθερότητα και πολύ μεγάλη μαχητικότητα. Οι Άγγλοι αντίθετα στάθηκαν για μια ακόμα φορά άτυχοι και την τελευταία στιγμή έχασαν την ευκαιρία να επισφραγίσουν με μετάλλια την εκπληκτική απόδοση του Σάντλερ και τη σταθερά καλή απόδοση των Σορτ και Άνταμς.

Η ελληνική ομάδα πιο ισχυρή από ποτέ

Από την ανδρική μας ομάδα που ήταν η ισχυρότερη στην ιστορία του θεσμού ήταν λογικό να περιμένουμε και τα θετικότερα αποτελέσματα από κάθε άλλη φορά. Νέα πρόσωπα στην ομάδα ήταν ο Ιγκόρ Μιλαντίνοβιτς, ο Δημήτρης Άγκνος και ο Χριστόδουλος Μπανίκας ενώ για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό αισθητή ήταν η απουσία του Σπύρου Σκέμπρη. Οι αριθμοί όμως και οι στατιστικές είναι γνωστό ότι δεν επαληθεύονται πάντοτε στην πράξη και η τελική κατάταξη βρήκε την ομάδα μας στην 24η θέση (ισοβαθμία στην πραγματικότητα στις θέσεις 21 έως 24), την υψηλότερη θέση στην ιστορία των Ολυμπιάδων και μάλιστα μετά από έναν ιδιαίτερα ικανοποιητικό τερματισμό. Επιτυχία και αποτυχία μαζί αφού σε όλους έμεινε η χαρά μιας καλής εμφάνισης μα και η πίκρα παράλληλα για μια χαμένη ευκαιρία να βρεθεί η χώρα μας ανάμεσα στις εντελώς κορυφαίες ομάδες του κόσμου.

Χάθηκαν πολλοί αδικαιολόγητοι πόντοι και βρέθηκαν σε όχι ιδιαίτερα καλή φόρμα παίκτες που έχουν τεράστιες δυνατότητες όπως για παράδειγμα ο Βασίλης Κοτρωνιάς και ο Ιγκόρ Μιλαντίνοβιτς. Σε καλύτερα επίπεδα απόδοσης κυμάνθηκαν οι Γιάννης Νικολαΐδης που για πρώτη φορά αγωνίστηκε επικεφαλής της ομάδας, ο Δημήτρης Άγκνος και ο Στράτος Γρίβας ενώ θετικότατο ήταν και το βάπτισμα του πυρός για το Χριστόδουλο Μπάνικα.

Από τη συνάντηση Αγγλίας – Γεωργίας στις γυναίκες.
Από αριστερά οι Αγγλίδες Σούζαν Λάλιτς Χάριετ Χαντ και Ρουθ Σέλντον.

Ολυμπιάδα Γυναικών

Η ομάδα της Γεωργίας με επικεφαλής την Μάγια Τσιμπουρντανίτζε, δεύτερη σκακιέρα την Νάνα Ιοσελιάνι, τρίτη την Κετίνο Αραχάμια και τέταρτη τη Νίνο Γκουριέλι η Γεωργιανή ομάδα απέδειξε ότι απείχε παρασάγγας από τις επίδοξες διεκδικήτριες και πήρε το τρίτο διαδοχικό χρυσό μετάλλιο. Δεύτερη ήταν η Κίνα και τρίτη η Ρωσία.

Η Ελληνική ομάδα πραγματοποίησε για μια ακόμα φορά πολύ ικανοποιητική εμφάνιση και κατέλαβε τη 18η θέση. Και πάλι η ομάδα στηρίχτηκε στα δύο πολύ μεγάλα ονόματα, την Άννα Μαρία Μπότσαρη και τη Μαρίνα Μακροπούλου που έπαιξαν από 13 παρτίδες και φυσικά έφτασαν στα όρια της εξάντλησης. Τα αποτελέσματα των σκακιστριών μας ήταν: Άννα Μαρία Μπότσαρη (8/13), Μαρίνα Μακροπούλου (7,5/13), Κατερίνα Φαχιρίδου (4,5/9) και Μάγια Πετράκη (3,5/7).

Απεβίωσε ο Βασίλης Μπούνης

Με θλίψη ο σκακιστικός κόσμος πληροφορήθηκε ότι ο Βασίλης Μπούνης απεβίωσε λόγω καρδιακών προβλημάτων στις 29 Απριλίου, σε ηλικία 67 ετών, στο Σούμεν της Βουλγαρίας όπου ζούσε και εργαζόταν ως προπονητής.

Ο Βασίλης Μπούνης εργάστηκε ως προπονητής στον Α.Ο.ΚΥΔΩΝ από το 2014έως το2016 και ήταν συμπαθής σε όλους για την εργατικότητά του και το πάθος του για το σκάκι.

Αγωνίστηκε και στην ομάδα του Κύδωνα στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής. Τα τελευταία χρόνια είχε γυρίσει στην Βουλγαρία, όπου στην πόλη του Σούμεν συνέχιζε με αφοσίωση το έργο του που ήταν η εκμάθηση σκακιού σε παιδιά.

Κάρλσεν και Νακαμούρα στον τελικό

Στον τελικό του διαδικτυακού τουρνουά New in Chess Classic ( προκρίθηκαν ο Μάγκνους Κάρλσεν (Νορβηγία) ο οποίος απέκλεισε τον Λεβόν Αρονιάν (Αρμενία) με 3-1 (πρώτος γύρος 2-2) και ο Χικάρου Νακαμούρα (ΗΠΑ) ο οποίος απέκλεισε τον Σακριγιάρ Μαμεντιάροβ (Αζερπαϊτζάν) στον τάι-μπρέικ 2-1 (το πρώτο ματς 3-1 και το δεύτερο 0-3).

Μαθήματα σκάκι στον Α.Ο.ΚΥΔΩΝ

Το lock-down στον αθλητισμό ανέστειλε κάθε αθλητική δραστηριότητα κλειστού χώρου. Έτσι και τα μαθήματα σκάκι σταμάτησαν για όσο διάστημα διαρκέσει. Οι προπονητές όμως συνεχίζουν να παραδίδουν μαθήματα on-line. Μπορείτε να έρχεστε σε επαφή με τους προπονητές κ.κ. Γιώργο Μυλωνάκη (6972442935), Νίκο Σγουρό (6978777543), Δημήτρη Λαδά (6943801862) και Φώτη Τόλια (6946636405)για να σας ενημερώσουν σχετικά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα