Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ολυμπιάδα Ντουμπάι 1986

Η ομάδα των ΗΠΑ. Από δεξιά Ντε Φίρμιαν, Φεντόροβιτς, Κάβαλεκ και Σεϊράβαν.

Σκακιστικό θρίλερ στην Αραβική χερσόνησο

Η σκακιστική ομοσπονδία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ιδρύθηκε το 1976 και είχε περίπου 2.000 εγγεγραμμένους σκακιστές όταν από τις 14 Νοεμβρίου έως και τις 2 Δεκεμβρίου 1986 διοργανώθηκε στο Ντουμπάι, η 27η Σκακιστική Ολυμπιάδα. Οι διοικητικοί παράγοντες δεν είχαν απολύτως καμία εμπειρία στο διεθνές σκάκι, εκτός από τη δουλειά που έκαναν στο πλαίσιο της Παναραβικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας που ιδρύθηκε το 1979. Παρόλα αυτά, πολλοί από τους παίκτες που μετείχαν στην Ολυμπιάδα του Ντουμπάι χαρακτήρισαν, στο τέλος των αγώνων, αυτήν την Ολυμπιάδα ως την καλύτερα οργανωμένη στην ιστορία του θεσμού.
Αυτή τη φορά, χωρίς να υπάρχει σε εξέλιξη αγώνας για το παγκόσμιο πρωτάθλημα η Σοβιετική Ένωση είχε τη δυνατότητα να εμφανιστεί με την ισχυρότερη δυνατή σύνθεση, με επικεφαλής τον παγκόσμιο πρωταθλητή Γκάρι Κάσπαροβ και στη 2η σκακιέρα τον προηγούμενο παγκόσμιο πρωταθλητή Ανατόλι Κάρποβ. Παραδόξως, αυτή η πανίσχυρη ομάδα τερμάτισε μόλις μισό βαθμό μπροστά από την Αγγλία και κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση με πολύ μεγάλη δυσκολία στον τελευταίο γύρο των αγώνων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που είχαν φτάσει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα μετά τον προτελευταίο γύρο βρέθηκαν στην 3η θέση.

Οι Άγγλοι Ναν και Σορτ στον τελευταίο γύρο των αγώνων έτοιμοι για τη θριαμβευτική τους νίκη με 4-0 επί της Βραζιλίας που όμως δεν ήταν αρκετή για να τους χαρίσει το χρυσό μετάλλιο

Οι αγώνες σε εξέλιξη

Ο 4ος έφερε και τις πρώτες κρίσιμες συναντήσεις. Η Σοβιετική Ένωση νίκησε την Ουγγαρία 2½-1½ και η Αγγλία νίκησε τις ΗΠΑ με το ίδιο σκορ. Η έκπληξη του 5ου γύρου ήταν η ήττα του Κάρποβ (η πρώτη από το 1972!) με αντίπαλο τον Γιουγκοσλάβο Λιουμπόγεβιτς. Στον 6ο γύρο η σύγκρουση Αγγλίας-ΕΣΣΔ ήταν ένας εξαιρετικά συναρπαστικός αγώνας με τέσσερις νίκες των λευκών και τελικό αποτέλεσμα 2-2. Στον 8ο γύρο η Σοβιετική ομάδα μετά από 3 ισοπαλίες έκανε ένα ακόμα χειρότερο αποτέλεσμα αφού ηττήθηκε 2,5-1,5 από την ομάδα των ΗΠΑ! Ο παγκόσμιος πρωταθλητής έχασε από τον Γιασέρ Σειράβαν και όλες οι υπόλοιπες παρτίδες έληξαν ισόπαλες.
Φαίνεται όμως ότι κάπου εκεί ήταν και το σημείο που η Σοβιετική ομάδα αποφάσισε να αφυπνισθεί παρότι είχε χάσει πολύ έδαφος. Η ανάκαμψη άρχισε με νίκη 3½-½ εναντίον της Γαλλίας ενώ η ομάδα της Αγγλίας έχασε παραδόξως από την Ισπανία με 3,5-0,5.

Από τον περίφημο τελευταίο γύρο, οι δύο πρώτες σκακιέρες της συνάντησης Σοβιετικής Ένωσης – Πολωνίας. Ο Κασπάροβ σκέφτεται με τον δικό του τρόπο στην παρτίδα του με τον Σμιντ ενώ ο Κάρποβ αντιμετωπίζει τον Σνάπικ.

Ένας συναρπαστικός τελευταίος γύρος

Όσο πλησιάζαμε προς τους τελευταίους γύρους ήταν φανερό ότι φαβορί για τα μετάλλια θα ήταν οι ομάδες της ΕΣΣΔ, της Αγγλίας και των ΗΠΑ. Έχοντας παίξει ήδη μεταξύ τους οι μεγάλες ομάδες, έκαναν αγώνα συγκομιδής βαθμών με ομάδες που ήταν πιο χαμηλά στη βαθμολογική κατάταξη. Μετά τον προτελευταίο γύρο η αγωνία είχε κορυφωθεί και η βαθμολογία ήταν ΗΠΑ 36½, ΕΣΣΔ 36, Αγγλία 35½ και μακριά η Ουγγαρία με 32½. Με αγωνία πλέον όλοι περίμεναν τον τελευταίο γύρο. Η κλήρωση έδωσε τα ζευγάρια ΕΣΣΔ-Πολωνία, Αγγλία-Βραζιλία και ΗΠΑ-Βουλγαρία. Οι ΗΠΑ είχαν ξεκάθαρα το δυσκολότερο έργο κάτι που αποδείχθηκε και στην πράξη, αφού κατάφεραν μόνο ισοπαλία με 2-2. Η Αγγλία έκανε τεράστια προσπάθεια νικώντας τη Βραζιλία με 4-0 σκορ που όμως δεν ήταν αρκετό για να τους χαρίσει την 1η θέση.
Κι αυτό γιατί οι Σοβιετικοί νίκησαν με το ίδιο επιβλητικό 4-0 την ομάδα της Πολωνίας. Σε αυτό το σημείο είχαμε και την πιο χαρακτηριστική σκηνή της Ολυμπιάδας, με τη θεαματική, ίσως και θεατρική εγκατάλειψη του Πολωνού Σμιντ στην παρτίδα του με τον Κασπάροβ. Οι ενθουσιώδεις επευφημίες των θεατών συνόδευσαν τους πανηγυρισμούς των Σοβιετικών παικτών και αναλυτών αμέσως μετά τη λήξη της παραπάνω παρτίδας.
Συνοψίζοντας, για μια ακόμα φορά η Σοβιετική ομάδα βρέθηκε στην κορυφή αφού δυσκολεύτηκε πολύ από τη νεανική Αγγλική ομάδα. Στη Σοβιετική ομάδα ο Κασπάροβ με 8,5 βαθμούς σε 11 αγώνες κατέκτησε και το χρυσό ατομικό μετάλλιο στην 1η σκακιέρα. Ο Ανατόλι Κάρποβ συγκέντρωσε 6/9, ο Αντρέι Σοκόλοβ 6/9, ο Αρτούρ Γιουσούποβ 10/12 (χρυσό μετάλλιο), ο Ραφαέλ Βαγκανιάν 7/10 και ο Βιτάλι Τσεσκόβσκι 2,5/5. Η Αγγλική ομάδα είχε για μια ακόμα φορά σε εξαιρετική φόρμα τον Τζον Ναν (7/11), και πολύ σημαντική βοήθεια από το Νάιτζελ Σορτ (10/13), Μιουρέι Τσάντλερ (9/11) και Τζόναθαν Σπίλμαν (7/9). Αγωνίστηκαν ακόμα ο Τόνι Μάιλς (4,5/9 στην 1η σκακιέρα) και ο Γκλεν Φλίαρ (2/3). Μια ακόμα συναρπαστική Ολυμπιάδα είχε τελειώσει.

Η θριαμβεύτρια ομάδα γυναικών της ΕΣΣΔ Από αριστερά Αλεξάντρια, Γκαμπριντασβίλι, Τσιμπουρτνανίτζε και Αχμιλόβσκαγια.

Η ελληνική ομάδα

H Ελληνική ομάδα πραγματοποίησε μια πολύ ικανοποιητική εμφάνιση και βρέθηκε στην 26η θέση του βαθμολογικού πίνακα ανάμεσα σε 108 ομάδες. Αγωνίστηκαν οι Βασίλης Κοτρωνιάς (8,5/14), Σπύρος Σκέμπρης (5,5/12), Στράτος Γρίβας (7/12), Νίκος Γαβριλάκης (5,5/10), Νίκος Σκαλκώτας (1/2) και Μανώλης Πανταβός (3,5/6). Στο συνέδριο της FIDE απονεμήθηκε και ο τίτλος του διεθνούς μετρ στο Βασίλη Κοτρωνιά. Με αυτό τον τρόπο έγινε ο 9ος Έλληνας που κατείχε τον τίτλο.
Ολυμπιάδα Γυναικών
Στις γυναίκες οι συμμετοχές έφτασαν τις 49 χώρες και για μια ακόμα φορά η ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Με επικεφαλής την παγκόσμια πρωταθλήτρια Μάγια Τσιμπουρτνανίτζε και τις Αχμιλόβσκαγια, Γκαμπριντασβίλι και Αλεξάντρια συγκέντρωσαν 33,5 βαθμούς, 4,5 περισσότερους από τη 2η ομάδα της Ουγγαρίας. Στην 3η θέση βρέθηκε η ομάδα της Ρουμανίας.
Το πραγματικό αστέρι των αγώνων ήταν η 45χρονη Νόνα Γκαμπριντασβίλι αφού νίκησε και στις 10 παρτίδες που έπαιξε έχοντας βαθμολογική απόδοση 2877, κάπου 100 βαθμούς από την απόδοση του καλύτερου άνδρα στη διοργάνωση.
H Ελληνική ομάδα πραγματοποίησε μια πολύ ικανοποιητική εμφάνιση και βρέθηκε στην 18η θέση του βαθμολογικού πίνακα ανάμεσα σε 49 ομάδες. Αγωνίστηκαν οι Εύα Κόντου (7/13), Δήμητρα Τανισκίδου (5/11), Φρόσω Κασιούρα (5/9) και Άννα Μαρία Μπότσαρη (4,5/9).
Κατά τη διάρκεια των αγώνων απονεμήθηκε στην Κόντου ο τίτλος της διεθνούς μετρ γυναικών, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της η εθνική Ελλάδος γυναικών αγωνίστηκε και στο πρώτο τραπέζι της ολυμπιάδας με αντίπαλο τη Σοβιετική Ένωση.
Πηγή: Τα αποσπάσματα για την Ολυμπιάδα
είναι από άρθρο του Κοσμά Κέφαλου στην Αυγή

Εκλογές στην ΕΣΟ

Σήμερα διεξάγονται οι εκλογές στην Ελληνική σκακιστική Ομοσπονδία μέσω του συστήματος ΖΕΥΣ. Η Γενική Συνέλευση θα ξεκινήσει στις 11π.μ και θα ολοκληρωθεί στις 2μ.μ. Οι αρχαιρεσίες θα διεξαχθούν από τις 2-4μ.μ. Στις εκλογές υποψήφιοι για την θέση του Προέδρου είναι οι Στάθης Ευσταθόπουλος και Αγγελάκης Λιμβέριος. Για τις θέσεις των 21 συμβούλων που θα εκλεγούν συμμετέχουν 37 υποψήφιοι.

Παίζει ο μαύρος και ματ σε 2 ***

Μαθήματα σκάκι στον Α.Ο.ΚΥΔΩΝ

Το lock-down ανέστειλε κάθε αθλητική δραστηριότητα κλειστού χώρου. Έτσι και τα μαθήματα σκάκι σταμάτησαν για όσο διάστημα διαρκέσει. Οι προπονητές όμως συνεχίζουν να παραδίδουν μαθήματα on-line. Μπορείτε να έρχεστε σε επαφή με τους προπονητές κ.κ. Γιώργο Μυλωνάκη (6972442935), Νίκο Σγουρό (6978777543), Δημήτρη Λαδά(6943801862) και Φώτη Τόλια (6946636405)για να σας ενημερώσουν σχετικά.

*** 1….η5 2.Αγ5 Α:η4+#


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα