Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ομάδα Erasmus + Εκπαιδευτηρίων Θεοδωροπούλου στη Θεσσαλονίκη

Κατά το χρονικό διάστημα 8- 12 Νοεμβρίου πενταμελής ομάδα μαθητών της Α’ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Θεοδωροπούλου με δύο συνοδούς καθηγητές ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη, όπου συναντήθηκαν με τους εταίρους τους από 5 ακόμα σχολεία (Ταλίν της Εσθονίας, την Πράγα της Τσεχίας, το Κάουνας της Λιθουανίας και τη Λισαβόνα της Πορτογαλίας) . Η μετακίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + με τίτλο «Acting Now for the Future» και αποτελεί την 1η κινητικότητα του προγράμματος με σχολείο υποδοχής το 7ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση , η ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των νέων για περιβαλλοντικά ζητήματα, προκειμένου αυτοί να γίνουν υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες που θα καταστούν ικανοί να αντιμετωπίσουν σύγχρονα προβλήματα και να συγκροτήσουν κοινωνίες με ήθος και υπευθυνότητα απέναντι στη φύση. Στο πλαίσιο του προγράμματος οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε ποικίλες περιβαλλοντικές δράσεις , να ερευνήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις, να διατυπώσουν τις δικές τους προτάσεις , να καλλιεργήσουν την κριτική τους ικανότητα μέσα από τη βιωματική και συνεργατική μάθηση και να αναπτύξουν πρωτοβουλίες και αξίες , όπως ο εθελοντισμός.

Η ομάδα του σχολείου μας έφτασε στη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της Δευτέρας 8/11. Η πρώτη συνάντηση όλων των εταίρων πραγματοποιήθηκε το βράδυ της ίδιας ημέρας σε δείπνο γνωριμίας, όπου οι συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές είχαν για πρώτη φορά την δυνατότητα να συζητήσουν δια ζώσης , αφού οι επαφές κατά το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά.

Την Τρίτη 9/11 οι ομάδες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια ξενάγηση από μαθητές του σχολείου φιλοξενίας της Θεσσαλονίκης στην Άνω Πόλη και στο πιο εντυπωσιακό  σημείο των τειχών της  Θεσσαλονίκης, «το μπαλκόνι της Θεσσαλονίκης», τον Πύργο του Τριγωνίου. Η ξενάγηση κατέληξε στο 7ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, όπου οι οικοδεσπότες επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στους φιλοξενούμενους εταίρους της ομάδας Erasmus . Στην εκδήλωση υποδοχής προσκεκλημένος ήταν ο κος Μαντζίρης, υπεύθυνος του Δήμου Θεσσαλονίκης για περιβαλλοντικά θέματα, ο οποίος ενημέρωσε την ομάδα για περιβαλλοντικές δράσεις του Δήμου, συζήτησε με τους μαθητές και απάντησε σε απορίες τους. Εν συνεχεία η ομάδα των συμμετεχόντων μετέβη στους «Κήπους του Πασά», το καταπράσινο πάρκο , του οποίου τη φροντίδα και τον καθαρισμό έχει αναλάβει το 7ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης. Μεικτές ομάδες μαθητών περιηγήθηκαν στο πάρκο , αναζήτησαν διάφορα είδη δέντρων και φυτών και βρήκαν πληροφορίες για αυτά.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας η ομάδα Erasmus, αφού ενημερώθηκε για τους κινδύνους που απειλούν το περιβάλλον στον «Κύκλο»( Εργαστήριο Αστικής Βιωσιμότητας και Κυκλικότητας), έλαβε μέρος σε εργαστήριο με θέμα «Φαντάσου τη Γειτονιά σου». Οι μαθητές αναζήτησαν και παρουσίασαν οι ίδιοι δυνατότητες να βελτιώσουν τις συνθήκες στις πόλεις και στις γειτονιές τους. Αργότερα, η ομάδα επέστρεψε στο χώρο του σχολείου, όπου πραγματοποίησε συμβολική δενδροφύτευση και ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των ερευνητικών εργασιών που εκπόνησαν οι ομάδες των 6 σχολείων σχετικά με τα θέματα :

«Μέθοδοι ανακύκλωσης», «Οικολογικά σχολεία», «Οικολογικές συσκευασίες» . Τέλος , έπειτα από συζήτηση οι μαθητές συνέταξαν επιστολή προς το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, εκθέτοντας τους προβληματισμούς τους για την κλιματική αλλαγή και προτείνοντας λύσεις.

Η τρίτη μέρα της παραμονής μας στη Θεσσαλονίκη ήταν αφιερωμένη σε φυσιολατρική εξόρμηση. Η επίσκεψη και το κολύμπι στα θερμά λουτρά Πόζαρ, η περιήγηση στους καταρράκτες της Έδεσσας, ο περίπατος στα μαγευτικά μονοπάτια μέσα στο δάσος έδωσαν την ευκαιρία σε όλη την ομάδα να απολαύσει το μαγευτικό φυσικό τοπίο πραγματικά με όλες τις αισθήσεις. Παράλληλα ,πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας ,όπου η ομάδα παρακολούθησε ενημερωτική ομιλία από τον υπεύθυνο του κέντρου για την περιοχή της Έδεσσας.
 Η τελευταία ημέρα του προγράμματος περιελάμβανε συνάντηση της ομάδας Erasmus, με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα, την Αντιδήμαρχο Παιδείας Ιωάννα Κοσμοπούλου και τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Σωκράτη Δημητριάδη. Θέμα της συνάντησης ήταν η κυκλική οικονομία και η σημασία της ανακύκλωσης στα σχολεία. Οι μαθητές του προγράμματος , αφού ξεναγήθηκαν στους χώρους του Δημαρχείου από τον κ. Γονιάδη, Υπεύθυνο Γραφείου Δημάρχου, ενημερώθηκαν για την πολιτική του Δήμου στο θέμα της ανακύκλωσης και παρέδωσαν στον Δήμαρχο την επιστολή που είχαν συντάξει οι ίδιοι με προτάσεις για την αντιμετώπιση οικολογικών προβλημάτων. Μάλιστα , παράδειγμα ενεργούς συμμετοχής και δράσης υπήρξε ο καθαρισμός του πάρκου «Κήποι του Πασά» το απόγευμα της ίδιας ημέρας, που ανέλαβε εθελοντικά ομάδα μαθητών που συμμετείχε στο πρόγραμμα.

Βέβαια στο διάστημα αυτό τα μέλη της ομάδας Erasmus είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να θαυμάσουν από κοντά μερικά από τα γνωστότερα αξιοθέατα της «κόρης του Θερμαϊκού»: τον Λευκό Πύργο, το άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου , το Παλάτι και την Αψίδα του Γαλέριου, τη Ροτόντα , τον Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου και τη Ρωμαϊκή Αγορά .

Με την ολοκλήρωση των δράσεων της 1ης κινητικότητας στη Θεσσαλονίκη και τη συνεργασία των ομάδων από διάφορες χώρες , όλοι οι μαθητές σίγουρα επέστρεψαν στις πατρίδες τους πλουσιότεροι σε εμπειρίες και σε γνώσεις. Αποκόμισαν σημαντικά οφέλη και εμπειρίες τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και δε προσωπικό επίπεδο. Ήρθαν σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και αντιλήφθηκαν ότι η οικολογική κρίση αποτελεί διεθνές πρόβλημα , το οποίο απειλεί την ποιότητα ζωής τους και απαιτεί συλλογική κινητοποίηση. Οι συντονιστές των ομάδων αποχαιρετίστηκαν λοιπόν ανανεώνοντας το ραντεβού τους για το Μάρτιο του 2022 στα Χανιά , με νέες ιδέες και προτάσεις, νέες δράσεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα