Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ομάδα TUCer: Τεχνολογία αιχμής

Μειωμένη κατανάλωση υδρογόνου, ποιοτικότερα και πιο σύγχρονα υλικά σε ένα όχημα που κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου από τα χέρια και το μυαλό των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Το ER 2021, το νέο όχημα της ομάδας TUCer παρουσιάσθηκε χθες σε εκδήλωση στο ίδρυμα, με τους φοιτητές να δέχονται ερωτήματα, να εξηγούν τον τρόπο κίνησης και τα μυστικά της δημιουργίας του.

Το ER 2021 θα συμμετέχει σε αγώνες για Eco οχήματα στην Ολλανδία τον Μάιο.

«Είναι ένα project που έχει πολύ μέλλον και αυτό για μας αποτελεί μια τεράστια πρόκληση! Ειδικά στη σχεδίαση των ηλεκτρονικών ήταν απίστευτη η εμπειρία» μας είπε ο φοιτητής Αλεξανδρος Σιούντης μέλος της ομάδας TUCer στο 3ο έτος στη σχολή ΗΜΜΥ.

Βασικός στόχος της ομάδας είναι η μείωση της κατανάλωσης υδρογόνου – το καύσιμο κίνησης των οχημάτων της TUCer από το 2007 που συστήθηκε μέχρι σήμερα -που όπως ανέφερε ο Αλέξανδρος με το ER 2021 «έχει επιτευχθεί σε ποσοστό 20%. Στο νέο όχημα άλλαξαν πολλά ηλεκτρονικά συστήματα μπήκαν νέα εξαρτήματα που κάνουν καλή δουλειά, αλλάξαμε το σύστημα πυκνωτών». Το νέο όχημα μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 50 χλμ. την ώρα.

Ομάδα TUCer
«Το σύνολο σχεδόν των μελών της ομάδας μετά την αποφοίτηση τους βρίσκουν εργασία σε αυτοκινητοβιομηχανίες στο εξωτερικό» ανέφερε ο κ. Σ. Πιπερίδης.

Από τη μεριά του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού του Π.Κ. ο δρ Σάββας Πιπερίδης από το Εργαστήριο ευφυών συστημάτων και ρομποτικής του τμήματος ΜΠΔ σημείωσε πως
«το τελευταίο μας επίτευγμα θα συμμετέχει τον Μάιο στην Ολλανδία σε διαγωνισμό με συμμετοχή ομάδων από όλη την Ευρώπη. Μέσα από αυτήν την διαδικασία έχουμε την υψηλότερης ποιότητας εκπαίδευση που μπορούν να προσφέρουν τα εργαστήρια μας.

Έχουμε φτάσει να αγωνιζόμαστε διεθνώς με εθελοντές φοιτητές που έχουν κάνει πράξη αυτά που μαθαίνουν στα αμφιθέατρα μας. Βασικό χαρακτηριστικό της ομάδας μας που την κάνει και διαφέρει από τις άλλες εκπαιδευτικές και αγωνιστικές ομάδες είναι ότι εμείς έχουμε την επιμονή όλα τα τμήματα του οχήματος μας να κατασκευάζονται εδώ τους φοιτητές! Με μεγάλη περηφάνια μπορούν να πουν ότι δεν συναρμολογούν αντικείμενα αλλά τα κατασκευάζουν από τα ηλεκτρονικά, τα μηχανολογικά και το λογισμικό.»

Αναφορικά με την υδρογονοκίνηση ο κ. Πιπερίδης μίλησε για «μια εξελιγμένη μορφή ηλεκτροκίνησης. Ένα ηλεκτρικό όχημα που δεν παίρνει την ενέργεια από συσσωρευτές ή από το μόνιμο δίκτυο αλλά με την ηλεκτρόλυση υδρογόνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι από τα πιο καθαρά καύσιμα, δεν έχουμε καθόλου καυσαέρια, καθόλου θόρυβο και έχουμε την υπόσχεση της καθαρής παραγωγής του υδρογόνου αν χρησιμοποιήσουμε καθαρές μορφές ενέργειας.»

Ερωτηθείς αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η TUCer όλα αυτά τα χρόνια ο εκπαιδευτικός μίλησε για την τεράστια γραφειοκρατία. «Πρέπει να προμηθετούμε υλικά για να κατασκευάσουμε κάτι. Επειδή ότι φτιάχνουμε είναι πρωτότυπο θα πρέπει να το ξαναφτιάξουμε και να θέλουμε και πάλι υλικά. Η διαδικασία των προμηθειών έχει μια εξωφρενικά άσχημη γραφειοκρατία» απάντησε ο κ. Πιπερίδης.

Από τη μεριά του ο πρύτανης του Πολυτεχνείου κ. Ευάγγελος Διαμαντόπουλος επισήμανε πως το ίδρυμα στηρίζει με κάθε τρόπο την ομάδα TUCer, με την παραχώρηση των εργαστηρίων και οικονομικά και ότι η γραφειοκρατία προέρχεται από τη νομοθεσία που παραμένει απαγορευτική σε πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την έρευνα. «Μας κάνει υπερήφανους η συμμετοχή και οι διακρίσεις που έχει η ομάδα TUCer σε αγώνες, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι οι φοιτητές μας κάνουν κάτι πολύ δημιουργικό!» είπε χαρακτηριστικά.

Την εκδήλωση ξεκίνησε ο αντιπρύτανης κ. Μιχάλης Λαγουδάκης και ακολούθησαν τοποθετήσεις των φοιτητών και ερωτήσεις σε αυτούς από το κοινό. Σημειώνεται πως στα 15 χρόνια της η ομάδα TUCer έχει πάρει 4 βραβεία στο διαγωνισμό ασφάλειας, 1 βραβείο στο διαγωνισμό ενεργειακής πρόκλησης και βραβείο κοινού και άλλες διακρίσεις.

Φεύγουν στο εξωτερικό

Στα χαρακτηριστικά των παιδιών που εργάζονται στην ομάδα TUCer είναι πως μετά την αποφοίτηση τους φεύγουν στο εξωτερικό όπου και εργάζονται σε μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

«Το χειρότερο που συμβαίνει στην ομάδα πως όλοι αναζητούν επαγγελματική αποκατάσταση στο εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή έχουμε πολλά μέλη της ομάδας σε εξαιρετικές εργασίες στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα» σημείωσε ο κ. Πιπερίδης.

Ομάδα TUCer
«Στο νέο όχημα άλλαξαν πολλά ηλεκτρονικά συστήματα, μπήκαν νέα εξαρτήματα που κάνουν καλή δουλειά, αλλάξαμε το σύστημα πυκνωτών» δήλωσε το μέλος της ομάδας TUCer A. Σιούντης.

Το όχημα ER 2021

• Νέο πλαίσιο με υβριδική κατασκευή (αλουμίνιο, ανθρακονήματα κα.)
• Για πρώτη φορά ανεξάρτητη ανάρτηση και στους 4 τροχούς.
• Νέα κυψέλη υδρογόνου.
• Καινούργιο σύστημα διαχείρισης της ενέργειας και σύστημα ανάκτησης ενέργειας όταν επιβραδύνει το όχημα.
• Σύγχρονος νέος χώρος για τον οδηγό.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα