■ Επάρκεια τεστ αλλά και σκευασμάτων
Εικόνα ομαλοποίησης για τον εφοδιασμό των φαρμακείων καταγράφεται στα Χανιά, καθώς το άνοιγμα των προμηθευτών μετά τα Θεοφάνεια, αύξησε τις διαθέσιμες ποσότητες τόσο σε τεστ, όσο και σε σκευάσματα, η ζήτηση των οποίων είχε “εκτοξευθεί” την περίοδο των γιορτών.
Μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα”, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων Μανώλης Κατσαράκης, εξήγησε πως «μέσα στις γιορτές καταγράφηκε πολύ μεγάλη ζήτηση σε τεστ για covid και γρίπη, που δεν ήταν εύκολο να καλυφθεί από τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία. Πλέον, μετά το άνοιγμα των εταιρειών μετά τα Θεοφάνεια, έχουμε ομαλή τροφοδοσία και οι ποσότητες που φτάνουν στα φαρμακεία των Χανίων επαρκούν».
ΑΠΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ
Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα, ο κ. Κατσαράκης σχολιάζει πως «η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, που είχαμε ελλείψεις σε αντιπυρετικά και αντιβιωτικά». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι «έγινε σωστός σχεδιασμός από το καλοκαίρι ώστε να προστατευτούν τα φάρμακα αυτά από τις παράλληλες εξαγωγές, τη δυνατότητα δηλαδή των χονδρεμπόρων να εξάγουν φάρμακα που εισάγονται. Πλέον τα εισαγόμενα αυτά φάρμακα διανέμονται πρώτα για να φτάνουν στον Έλληνα ασθενή».
Επάρκεια υπάρχει πλέον και στα αντιικά φάρμακα, τα οποία όπως και τα τεστ, είχαν μια έντονη ζήτηση μέσα στις γιορτές, η οποία πλέον καλύπτεται.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο των φαρμακοποιών, έγινε προσπάθεια αύξησης της εγχώριας παραγωγής σε γενόσημα, γεγονός που βοήθησε στην κάλυψη των αναγκών.
Οι μοναδικές ελλείψεις που καταγράφονται αυτή την περίοδο σύμφωνα με τον κ. Κατσαράκη, αφορούν σε κάποια αντιβιωτικά, παιδικά σιρόπια όπου «θα θέλαμε μεγαλύτερες ποσότητες διαθέσιμες για ασφάλεια», όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά. Πρόκειται πάντως για συγκεκριμένες ελλείψεις, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν αν οι γιατροί είναι ενήμεροι και συνταγογραφούν τα σκευάσματα στα οποία υπάρχει επάρκεια, ή και γενόσημα.
ΤΟ ΒΡΕΦΙΚΟ ΓΑΛΑ
Ζητήσαμε από τον κ. Κατσαράκη να σχολιάσει και το θέμα με τις τιμές του βρεφικού γάλακτος και το περιθώριο που έχουν τα φαρμακεία να ρίξουν τις τιμές. Όπως εξηγεί στα “Χ.ν.” ο πρόεδρος των φαρμακοποιών, «στο βρεφικό γάλα της κλασικής γραμμής παραγωγής, τα φαρμακεία έχουν το μικρότερο περιθώριο κέρδους». Ο ίδιος, μας θυμίζει πως «την περίοδο που συζητιόταν η απελευθέρωση της διάθεσης των γαλάτων, τονίζαμε πως τα περισσότερα κανάλια διανομής δεν θα οφελήσουν τον καταναλωτή, αφού το πρόβλημα δεν ήταν στη λιανική τιμή αλλά στην τιμή παραγωγού. Σήμερα λοιπόν, βλέπουμε ότι δικαιωνόμαστε».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το βρεφικό γάλα, πωλείται στη χώρα μας από 32 έως 213% ακριβότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έρευνα σύγκρισης τιμών που διενήργησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού τον περασμένο Νοέμβριο, για τα βρεφικά γάλατα για βρέφη έως 6 μηνών οι τιμές στην Ελλάδα είναι από 144% έως 171% πάνω από τη χαμηλότερη τιμή που εντοπίζεται στο Βέλγιο και την Ολλανδία.